hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ruhi Su Antalya'da anıldı

    Ruhi Su Antalyada anıldı
    expand

    Ruhi Su Antalya'da anıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - ÇOK Sesli Halk Müziği'nin öncülerinden ve Devlet Operası'nın önemli sanatçılarından Ruhi Su, ölümünün 35'inci yılında Antalya'da da anıldı.

    Ünlü sanatçı Ruhi Su'yu sevenler, Tiyatro Emeklileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin (TED-YAR DER) Bilge Sönmez Açıkhava Sahnesi'nde bir araya geldi. Gecenin sunumunu emekli öğretmen Fatma Sönmez üstlendi. Sönmez, "Ruhi Su, doğar doğmaz kendisini Birinci Dünya Savaşı'nın içinde buldu, anne-babasını hiç görmedi. 10 yaşına kadar yoksul bir ailenin yanında, daha sonra da öksüzler yurdunda yaşadı" dedi. Fatma Sönmez, sanatçının hayat hikâyesini ve sanat yaşamını şöyle özetledi:

    "Ankara Müzik Öğretmen Okulu'nda okudu, 1942'de Ankara Devlet Konservatuvarının şan bölümünden mezun oldu. Köy Enstitüsü'nde müzik öğretmenliği yaptı, Cumhurbaşkanlığı Orkestrası'na seçildi. Devlet operasında çalıştı, Bastien Bastiennne, Satılmış Mişanlı, Madame Butterfly, Fidelio, Tosca, Yarasa, Aşk İksiri, Rigoletto, Figaro'nun Düğünü, Maskeli Balo ve Konsolos gibi opera eserlerinde rol aldı. Ankara Radyosu'nda türkü programları düzenledi. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde büyük bir koro oluşturdu. 1985 yılında geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitirdi."

    Programda Ankara Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Tuncer Tercan'ın çalıp söylediği Ruhi Su türkülerinin videosu izletildi. Videoda Tercan, bağlaması ve oğlunun eşliğinde pek çok türküyü seslendirdi. Antalyalı yerel sanatçılar da bağlamalarıyla sahneye çıktı, ünlü sanatçının türkülerini yorumladı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow