hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çiftçiye fiğ tohumu desteği

    Çiftçiye fiğ tohumu desteği
    expand

    Çiftçiye fiğ tohumu desteği

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA) - ANTALYA'nın Serik ilçesinde İkinci Ürün Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme projesi kapsamında 25 ton fiğ tohumu dağıtım programı düzenlendi.

    Serik ilçesi Ramazan Yeşil Parkı'nda açık alanda Covit-19 tedbirleri kapsamında düzenlenen dağıtım programına Kaymakam Mehmet Kurdoğlu, Belediye Başkanı Enver Aputkan, İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu, Serik Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yavuz, CHP Serik İlçe Başkanı İbrahim Demir, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

    İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu, "Başta pamuk üretim alanları olmak üzere nadas veya boş bırakılan tarım arazilerinde toprağın bitki besin elementleri, organik madde ve azotça zenginleştirilmesi, kendisinden sonra ekilen ürünlerde verim artışının sağlanması, ara dönemde yem bitkileri ekiminin yaygınlaştırılarak ülke hayvancılığının ihtiyaç duyduğu kaba yemin temin edilmesinin amaçlandığı İkinci Ürün Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme projesi kapsamında ilçemizde 42 üreticiye 2 bin 75 dekar alan için yüzde 25'i çiftçi katkılı 250 bin lira bedelli 25 ton fiğ tohumunun dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Fiğ yeşil ot, kuru ot, silaj ve dane olarak değerlendirilebilen yem bitkisidir. Yeşil gübre olarak da organik maddece fakir toprakların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Fiğin önemli tarımsal özelliği arpa, buğday, yulaf gibi tahıllar ile karışık ekilmesidir" dedi.

    İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, "Bakanlık olarak pandemiyle birlikte tarımsal ürünlerin tedarikinde sıkıntı yaşanmaması için çalışma başlatıldı. Biz de Antalya olarak çalışmalara başladık. Buradaki çalışmalarımızdan biri. Antalya olarak pamuk alanlarında ikinci ürün ekim yapılmıyor. Pamuk üretim alanlarında bundan böyle destek alabilmek için 3 yıl üst üste aynı ürünü ekmemek gerekiyor. Bu nedenle de biz bu arazilerimizi boş bırakmayacağız. Antalya'nın da iklim ve coğrafyası ikinci ürüne uygun olduğu için pamuk üretim alanlarında ikinci üretim ekimini istiyoruz. Bakanlığımız Antalya için 250 bin lira bütçe gönderdi. Biz bu bütçeyi fiğ üretiminde kullanmak istedik. Serik'te de bunu başlattık. Bundan sonra da artık tarımda pamuk üretim alanlarında ikinci üretim yapılacaktır" diye konuştu.

    Belediye Başkanı Enver Aputkan, "Ülkemizde hayvancılığın ihtiyaç duyduğu yemin temin edilmesi için ikinci üretim fiğ destekleme projesinin üreticilerimize hayırlı olmasını dilerim" dedi.

    Kaymakam Mehmet Kurdoğlu, "Aşık Veysel ne demiş 'Benim sadık yârim kara topraktır'. Yaşadığımız bu sene özellikle ülkemiz, Antalya ve Serik açısından tarımın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Yem bitkileri için bizim topraklarımız gayet müsait. Bu tür bitkileri ektiğimiz zaman bizler başarılı oluruz. Çiftçilerimize bu konuda büyük iş düşüyor. Bu proje çok önemli bir proje. Devletimizin tarım alanında yıllarca teşvikleri olmuştur. Bu destekler yerinde kullanılmalıdır" diye konuştu.

    Konuşmaların ardından 42 çiftçiye törenle fiğ tohumları Kaymakam Mehmet Kurdoğlu tarafından teslim edildi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow