hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Savaş: Acil çözüm bekliyoruz

    Savaş: Acil çözüm bekliyoruz
    expand

    Savaş: Acil çözüm bekliyoruz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA) - SERİK Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Recep Savaş, koronavirüs tedbirleri sürecinde işyerini kapatan ve dolaylı olarak etkilenen esnafa destek olunması gerektiğini söyledi.

    Kendisi de esnaf olan ve işyerini kapatmak durumunda kalan Recep Savaş, esnafın ve çalışan işçinin sorunlarını dile getirerek, acilen çözüm üretilmesi gerektiğini vurguladı. Sorunları bizzat yaşadığını ve esnafın, halkın sorunlarını dinlediğini kaydeden Savaş, ekonomik hareketsizliğin daha büyük sorunlara yol açmadan bir an önce çözülmesi gerektiğine dikkati çekti.

    Türkiye'nin gerek koronavirüs salgını, gerekse üretimin, istihdamın, ekonomik hareketliliğin durma noktasına gelmesi nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ifade eden Savaş, bu dönemin devletin göstereceği babalık ve milletin birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi, alınan tedbir kararlarının sıkı bir şekilde uygulanmasıyla atlatılabileceğini kaydetti.

    Savaş, koronavirüs tedbirleri nedeniyle işyerini kapatan, işten çıkartılan, işine ara veren ve evine kapanmak zorunda kalan tüm esnaf, üreticiye sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

    MADDİ DESTEK VERİLMELİ

    Recep Savaş, “Koronavirüs sürecinde işyerini kapatmak zorunda kalan esnafımız somut adımlar atılmasını bekliyor. Berber, lokanta, kantin, kuaför, güzellik salonu, kıraathane, düğün salonları,kafeteryalar başta olmak üzere birçok sektörde işyeri kapanan, başka bir geliri olmayan esnafa ve işçilerine hayatını devam ettirebilmesi için işyeri kapalı olduğu ve çalışamadığı zaman zarfında aylık karşılıksız nakdi maddi destek verilmelidir" dedi.

    Savaş, devletin işyeri kapanan ve zorda olan tüm esnafın sosyal devlet anlayışıyla, işyerleri açılana kadar, bu sıkıntılı süreçte esnaf ve sanatkara gereken her türlü desteği vermesi gerektiğinin altını çizdi.

    ESNAFIN TALEPLERİ

    Savaş bu süreçte esnaf ve sanatkardan gelen istekler doğrultusunda acil bir biçimde hayata geçirilmesini istedikleri talepleri şöyle sıraladı:

    1) Dükkanlarını genelge ile ya da iş yokluğundan kapatmak zorunda olan esnafımızın ayakta kalabilmesi için Ahilik Fonu ya da herhangi bir fondan 3 ay süreyle ya da salgın bitene kadar geri ödemesiz asgari ücret kadar nakit desteği sağlanması

    2) 10.000 TL ile 100.000 TL arasında 1 yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli ve faizsiz kredi imkanı sağlanmalıdır.

    3) İşyeri kapalı durumda olan esnaf ve sanatkarlarımıza kira yardımı yapılması

    4) Okulların tatil olması sebebiyle mağdur olan kantinci esnafımızın desteklenmesi

    5) Esnafımızın elektrik, su ve doğalgaz faturalarının devlet tarafından sübvanse edilmesi ya da 6 ay ertelenmesi

    6) SSK ve Bağ-Kur primlerinin dükkanlarımız kapalı olduğu sürece devlet tarafından karşılanması

    7) Özel bankaların problem çıkarmadan esnafımıza destek sağlaması

    8) Esnafımızın çek, senet, kredi kartı ve kredi borçları faizsiz olarak yapılandırılmalıdır. Özelikle özel banklarında kapsayacak kapsamlı bir sicil affı getirilmelidir.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow