hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Seriklinin plajı Serikliye'

    Seriklinin plajı Serikliye
    expand

    'Seriklinin plajı Serikliye'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'nın gözde turizm merkezi Belek ve Kadriye bölgesinde sözleşme hükümlerine aykırı olarak üçüncü kişilere kiralanan tesislerin sözleşmeleri iptal edilirken, bölgede bulunan kaçak yapılar yıkıldı. Yeni projelerde sosyal donatı alanlarıyla birlikte Belek'te 1000, Kadriye'de 3 bin kişilik, ücretsiz halk plajı ile nesli tehlike altındaki Caretta caretta kaplumbağaları için koruma ve tedavi merkezlerine yer verileceği DE açıklandı.
    Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2006 yılında, Serik Belediyesi'ne 20 yıllığına üst kullanım hakkı verilen Belek bölgesindeki günübirlik tesislerin sözleşme hükümlerine aykırı olarak üçüncü kişilere tahsis edildiğinin ortaya çıkması ve belediyenin yıllık üst kullanım hakkı bedellerinin bazılarını hiç, bazılarını da eksik ödemesi üzerine sözleşme iptal edildi.
    20 YILLIK TAHSİS
    Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Antalya Milli Emlak Dairesi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Belek Mahallesi'nde bulunan 417 parsel numaralı 95 bin 98 metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerinde 18 Ağustos 2006 tarih ve 6757 yevmiye numaralı resmi senetle belediye lehine üst hakkı tesis edildi. Hakkın başlangıç tarihi 6 Ocak 2006, süresi ise 20 yıl olarak tescil edildi. Kullanım amacı ise günübirlik tesis ve 500 kişilik ikinci sınıf lokanta olarak belirlendi.
    BELEDİYE SÖZLEŞMEYE UYMADI
    Ancak Maliye Bakanlığı'nın tespiti üzerine bu alanın, Belek Belediyesi İktisadi İşletmesi tarafından 12 Haziran 2010 tarihine kadar işletildiği, bu tarihten sonra belediye şirketi olan Sin Kar Tur. Ltd. Şti.'ne izinsiz olarak devredildiği ve ayrıca belediye lehine tesis edilen üst hakkından doğan 2010 - 2011 dönemine ait üst hakkı bedelinin eksik, 2011- 2012 dönemine ait üst hakkı bedelinin ise ödenmediği açıklandı.
    KESİN TAHSİS İPTALİ
    2010-2011'de eksik ödenen, 2011-2012'de ise ödenmeyen üst hakkı bedellerinin Serik Belediyesi tarafından 2012 mali yılı sonuna kadar ödeneceği bildirilmiş olduğu halde, Belediye Başkanlığı lehine tesis edilen ve imzalanan resmi senet hükümleri uyarınca ve mahallinde yapılan tespitlerde taşınmazın amacı dışında kullanıldığı ve üçüncü kişilerce işletildiğinin de tespit edildiğine dikkat çekildi. Bunun üzerine de Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkındaki Yönetmeliğin 24 üncü maddesi uyarınca Belediye Başkanlığı adına yapılan kesin tahsisin iptal edildiği belirtildi.
    ÖN İZİN DÖRT KEZ UZATILDI
    Kadriye Mahallesi'nde bulunan 579 ada 19 parsel numaralı 124 bin 771 metrekare yüzölçümlü orman vasıflı Hazine taşınmazı üzerinde ise günübirlik tesis gerçekleştirilmek üzere Serik Belediye Başkanlığı adına ön izin verilip ve ön izin süresinin 4 kez uzatıldığı kaydedildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, ön izne konu taşınmazın mahallinde 7 Haziran 2019 tarihinde inceleme yaptığı belirtildi.
    SÖZLEŞMEYE AYKIRILIK ORTAYA ÇIKTI
    10 Haziran 2019 tarihinde İnceleme ve Araştırma Raporu çıkarıldığına işaret edilerek, “Ön izne konu taşınmaz ile ilgili olarak, taşınmazın yaklaşık 1/3'lük kısmının kullanımının, farklı bir turizm tesisi bünyesinde olduğu ortaya çıktı. Taşınmazın kalan 2/3'lük kısmında ise belediye bünyesinde faaliyette olan SPA ünitesi otelin ise özel şirketler tarafından işletildiği tespit edildi" denildi.
    SÖZLEŞMELER İPTAL EDİLDİ, YIKIM GERÇEKLEŞTİ
    Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kadriye ve Belek'te, günübirlik tesis yapılmak amacıyla tahsis edilen ve üst hakkı kurulan taşınmazların amacına aykırı kullanılmasından dolayı üst hakkı ve tahsis işlemleri, mevzuatta ve resmi senette emredildiği üzere iptal edildi. 9 Mayıs 2020 tarihinde ise taşınmaz üzerinde yer alan izinsiz yapılar ile Kıyı Kanunu'na aykırı yapılar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Antalya Milli Emlak Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından yıkıldı.
    YENİ PROJEDE NELER VAR?
    Sözleşme iptali ve yıkımların ardından söz konusu alanlarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi verildi. Belek Halk Plajı ile Kadriye Halk Plajı ve Mesire Alanı'nın, zengin olanaklar sunan sosyal alanlar olarak hizmet vermeye başlayacağı açıklandı. Tesislerde plaj alanından restoranlara, otoparktan yöresel ürün pazarına kadar pek çok hizmet sunulacağı kaydedildi.
    BELEK'TE 1000, KADRİYE'DE 3 BİN
    Proje tamamlandığında Belek Ücretsiz Halk Plajı'nın 1000 kişilik ücretsiz plaj alanı, 450 araç kapasiteli otopark, kafe ve restoranlar, çok amaçlı spor sahaları, yöresel ürünler halk pazarı ile hizmete gireceği belirtildi. Kadriye Ücretsiz Halk Plajı ve Mesire Alanı'nın ise piknik için elverişli, 16 bin metrekarelik mesire alanı, 3 bin kişilik ücretsiz halk plajı, 570 araç kapasiteli otopark, kültür ve sanat aktiviteleri, kafe, restoran ve pastane, spor ve etkinlik alanları, yöresel ürünler halk pazarı gibi olanaklar ile hizmet vereceği kaydedildi.
    DOĞA DOSTU VE ENGELSİZ PLAJLAR
    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın iki plaj projesinin de engelli vatandaşların kullanımına uygun olarak tasarlanacağı açıklandı. Ayrıca doğa ile dost bir strateji izleneceği, her iki plajda da nesli tükenmek üzere olan ve koruma altına alınan caretta caretta kaplumbağaları için koruma ve tedavi merkezlerine yer verileceği de vurgulandı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow