hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Stajyer avukatlar öğrenci tarifesi istiyor

    Stajyer avukatlar öğrenci tarifesi istiyor
    expand

    Stajyer avukatlar öğrenci tarifesi istiyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA Barosu, 1 yıl süreli stajyerlik döneminde ücret almadan çalışmaları nedeniyle stajyer avukatların toplu taşımadan indirimli yararlandırılmasına yönelik taleplerinin Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı'nca reddedilmesi üzerine konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme, Daire Başkanlığı'nın red kararını iptal ederek, yetkili birimin Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) olduğuna karar verdi.

    Antalya Barosu, 2021 yılı Ekim ayında stajyer avukatların Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait toplu taşıma araçlarından, öğrencilere olduğu gibi indirimli yararlanması için başvuruda bulundu. Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı, başvuruyu reddetti. Bunun üzerine Antalya Barosu Genel Sekreteri Özhan Karazeybek, konuyu yargıya taşıdı. Antalya 1'inci İdare Mahkemesi'nde, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na karşı açılan davada, baroya kayıtlı stajyer avukatların öğrencilere uygulanan toplu taşıma indiriminden yararlandırılması istemiyle yapılan başvuruya verilen red kararının iptali istendi.

    BARO ÖĞRENCİ İNDİRİMİ İSTEDİ

    Davada, stajyer avukatların yasa gereği gelir elde etmelerinin yasak olduğu, buna karşın kamu hizmeti yürüttükleri, öğrenci statüsünde olmasalar da işçi/işveren ya da memur statüsünde de olmadıkları vurgulandı. Çalışma hayatına başlamadan önceki bu ara dönemde ulaşımla ilgili indirime gidilmemesinin ceza niteliğinde bir uygulama olduğu da belirtilen dosyada, başvurularının UKOME Genel Kurulu'na sunulmaksızın reddedildiği, yapılan işlemin haksız ve hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

    BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN SAVUNMASI

    Büyükşehir Belediyesi ise savunmasında, 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmetlerden Ücretsiz veya İndirimli Olarak Faydalanacakların Tespiti'ne ilişkin Bakanlar Kurulu kararının 3'üncü maddesindeki muaf sayılan kişilerin belirtildiğine dikkat çekti. Ayrıca koronavirüs tedbirleri kapsamında ücretsiz ve indirimli yararlanacak hak sahibi kişilerin yasa koyucu tarafından belirlendiği, idarenin bu konuda takdir yetkisini kullanarak keyfiyetle yeni kişileri eklemesinin mümkün olmadığı gerekçeleriyle davanın reddi istendi.

    MAHKEME RED KARARINI İPTAL ETTİ

    Antalya 1'inci İdare Mahkemesi, 8 Mart 2022 tarihli kararında, Antalya Barosu'nun stajyer avukatların öğrencilere uygulanan toplu taşıma indiriminden yararlandırılmasına yönelik başvurunun UKOME tarafından incelenip, karara bağlanması gerekirken, bu konuda yetkisi bulunmayan davalı idare bünyesindeki Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanlığı tarafından verilen red kararını iptal etti. Mahkeme kararına göre, konuyla ilgili kararı UKOME verecek.

    700 STAJYER AVUKAT VAR

    Antalya Barosu Genel Sekreteri Özhan Karazeybek, “Bu konudaki hukuki mücadelemiz devam edecek. Antalya'da bu yıl 700 civarında stajyer avukat var ve 6 ay adliyede, 6 ay da avukatların yanında olmak üzere 1 yıllık staj süreleri bulunuyor. Geçen yıl stajyer avukat sayısı 500'dü. Bu sayı her yıl artıyor" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow