hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Tiroit' ameliyatında artık iz kalmayacak

    Tiroit ameliyatında artık iz kalmayacak
    expand

    'Tiroit' ameliyatında artık iz kalmayacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - LARA Anadolu Hastanesi'nde genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Cumhur Arıcı ve ekibi tarafından koltuk altından girilerek izsiz tiroit ameliyatı yapıldı. Prof. Dr. Arıcı, bu yöntemle iki hastayı ameliyat ettiklerini, hastalarda ameliyat izi olmayacağını söyledi.

    Vietnam'da ilk uygulaması yapılan 'izsiz' tiroit ameliyatı, Antalya'da uygulandı. Lara Anadolu Hastanesi'nde genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Cumhur Arıcı ile Vietnam'dan Prof. Dr. Son Noguyen ve Prof. Dr. Pihan Hoang Hiep'in yer aldığı ekip tarafından yapılan ameliyatlarda yüzde 100 başarı sağlandığı kaydedildi.

    Ameliyatlar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Cumhur Arıcı, Türkiye'de oldukça sık görülen guatr hastalığında bugüne kadar açık ameliyatlar yapıldığını, ancak her guatr hastasına da ameliyat önerilmediğini söyledi. Açık ameliyatın hastada ses kısıklığı, kanda kalsiyum düşüklüğü gibi birçok komplikasyona neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Arıcı, son yıllarda özellikle Asya ülkelerinde dikkat çeken ve literatürde 'Scareless Thyroidectomy' (İzsiz tiroidektomi) olarak geçen yöntemle artık tiroit ameliyatlarının daha başarılı yapıldığını söyledi.

    İKİ HASTAYA UYGULANDI

    Bu yöntemi Lara Anadolu Hastanesi'nde iki hastaya uyguladıklarını ve yüzde 100 başarı sağladıklarını kaydeden Prof. Dr. Cumhur Arıcı, "Hastalarımızda ameliyat endikasyonu; iğne biyopsisi ile kanser şüphesi saptandı. İlk hastamıza 'ABA-Axillary breast approach' olarak isimlendirilen yöntemle yani meme başından ve koltuk altından yapılan iki küçük kesi ile, ikinci hastada da 'Toetva' olarak isimlendirilen ağız içinden, dudak mukozasından yapılan kesi ile ameliyat gerçekleşti. Buradaki amaç hastanın boyun kısmında iz bırakmadan ameliyatları yapabilmekti" diye konuştu.

    Antalya'da 'endoskopik tiroidektomi' konusunda başarılı çalışmalar yapıldığını, Türkiye'nin tiroit cerrahisinde çok iyi konuma geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Cumhur Arıcı, Antalya'da ilk kez denenen 'izsiz tiroidektomi' yönteminin iki hastaya uygulanması sırasında Vietnam'dan gelen ve dünyanın en tecrübeli hekimlerinden Prof. Dr. Son Noguyen ve Prof. Dr. Pihan Hoang Hiep'in bulunduğunu da kaydetti.

    Bundan sonra Vietnam'la bu alanda işbirliği yapacaklarına değinen Prof. Dr. Cumhur Arıcı, "Bu yöntem ile ülkemizde bugüne kadar 150 civarında ameliyat yapıldı. 60'ı benim liderliğimde ekip arkadaşlarım tarafından gerçekleştiril. Bu konuya emek harcayan arkadaşlarım Op. Dr. Demet Sarıdemir, Op. Dr. Kubbettin Altun ve Op. Dr. Hasan Çalış'a teşekkür ediyorum" diye konuştu.

    Prof. Dr. Arıcı, toplantının sonunda Prof. Dr. Son Noguyen ve Prof. Dr. Pihan Hoang Hiep'e plaket vererek teşekkür etti.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow