hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ATSO Meclisi'ne konuk oldu

    TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ATSO Meclisine konuk oldu
    expand

    TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ATSO Meclisi'ne konuk oldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.
    Meclis Başkanı Süleyman Özer başkanlığında elektronik ortamda yapılan toplantıya meclis üyelerinin yanı sıra, ATSO Yüksek İstişare Kurulu üyeleri, komite üyeleri, Antalya Kadın Girişimci Kurulu ve Genç Girişimci Kurulları Başkanları da katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, oda faaliyetlerinin yanı sıra, ekonomi ve gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu.
    HİSARCIKLIOĞU'NA TEŞEKKÜR
    TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na ATSO Meclisi'ne katılımı nedeniyle teşekkür eden Davut Çetin, “Bu yıl Antalya'nın zor zamanı, sizin desteğinize gerçekten ihtiyacımız var. Aylardır Türk iş dünyasının artan sıkıntılarını hafifletmek için olağanüstü bir tempoyla çalışıyorsunuz. Pandemiye karşı KOBİ'leri koruyacak birçok desteğin uygulanmasına katkı yaptınız. Bir taraftan uluslararası görevleriniz devam ediyor ve dünyada Türk özel sektörünü temsil ediyorsunuz. Bugünlerde Suudi Arabistan öncülüğünde Türk mallarının boykot edilmesi gibi sorunlar da var. Ticaret savaşları ve uluslararası alanda yaşanan gerilimler, sorumluluğunuzu artırmaktadır. Bu ağır görevlerde Antalya iş dünyası olarak yanınızda olduğumuzu, arkadaşlarımın huzurunda ifade etmek istiyorum" dedi.
    ATSO olarak pandemi koşullarına rağmen çalışmaları aksamadan sürdürdüklerini ifade eden Davut Çetin, "Bütün yönetim kurulu, meclis, komite ve kurul çalışmalarımız düzenli olarak yapılmıştır. Komitelerimiz sektör sorunlarını en iyi şekilde takip ederek yansıtmışlardır. Bu vesileyle bütün meclis, komite ve kurul üyelerimize de teşekkür ediyorum" diye konuştu.
    ZİYARETÇİ SAYISI VE GELİR AZALDI
    Antalya'nın nisan ve mayıs ayından bu yana büyük bir mücadelenin içinde olduğunu vurgulayan Davut Çetin, “Antalya 2016'da turizmden yara almıştı, geçen yıl ancak toparlandık, ama bu yıl da pandemiyle karşı karşıya kaldık. Antalya turizmi güvenli turizm sertifikasıyla birçok ülkeye göre başarı göstermiştir. Fakat geçen yıl bu dönemde 14,5 milyona yaklaşan ziyaretçi sayımız, bu yıl 3 milyon 200 bine gerilemiştir. Ziyaretçi sayısı yüzde 78 azalırken, fiyat indirimleri nedeniyle gelir kaybımız yüzde 85-90 civarındadır" ifadesini kullandı.
    Antalya ekonomisiyle ilgili verileri paylaşan Davut Çetin şunları kaydetti;
    “Temmuz ayında Türkiye'de ticarethanelerin elektrik tüketiminde yıllık yüzde 11.5 azalma olmuştur. Antalya'da ise yüzde 44 gibi büyük bir düşüş yaşadık. 9 ayda Türkiye KDV tahsilatı yüzde 7 artarken, bizde yüzde 54 düşüş gerçekleşti. Mayıs ayında Türkiye kayıtlı 4A çalışan sayısı geçen yıla göre 295 bin kişi azalmıştı, bunun yarısı Antalya kaynaklıydı. Ekonomik destekler sayesinde temmuz ayında Türkiye'de kayıtlı istihdam arttı. Türkiye genelinde istihdam 234 bin artarken Antalya'da temmuz ayı itibarıyla halen 123 bin kişilik istihdam kaybı vardır. Yani kayıtlı istihdamda beş çalışandan birisi işini kaybetmiştir. Antalya olarak bu kayıpları kredi ve istihdam destekleriyle biraz karşıladık. Bu yıl Antalya ekonomisine 40 milyar civarında yeni kredi girdi, kredi hacmimizi yüzde 40'lar civarında artırdık. Tarım ihracatımız iyi gitti, sanayi ihracatımız korkulan derecede düşmedi. Böylece bu yıl ticarette ve sanayide daha sert bir küçülmeden korunduk. Ancak turizmdeki ağır kayıp bütün Antalya'yı etkiledi."
    ANTALYA EKONOMİSİ AFET YAŞADI
    "Komitelerimiz Antalya ekonomisinin afet yaşadığını, hükümetin sektörlerimize afet desteği vermesi gerektiğini söylüyor. Biz mayıs ayında bugünleri öngördük, bilimsel çalışmalarla raporladık. Turizmde bu noktaya geleceğimizi mayıs ayında söyledik ve sektörlere göre seçici destekler istedik. Elbette ki birçok destek sağlandı, işletmelerimizin çoğu kredi ve istihdam desteğinden faydalandı. Fakat maalesef tam bir seçici destek sistemi uygulanamadı. Bu dönemde pandemiden en fazla etkilenen sektörler havayolları, konaklama, seyahat acentaları, turizme bağlı hizmet sektörleri, turizme yönelik hediyelik eşya, giyim sektörü gibi perakende sektörü, turizm taşımacılığı ve oto kiralama, restoran ve kafeler, eğlence sektörü, kişisel bakım sektörleri, AVM perakendecileri, özel eğitim kurumları, fuarcılık gibi sektörlerdir. Bu sektörlerde verilen destekler yetersiz kalmaktadır."
    TURİZM TANITIMINI DEVLET ANKARA'DAN YAPAMAZ
    "Dijital çağın hızını yakalamak için yerel yönetimlere ve odalara yetki devri yapılması şarttır. Böyle bir devirde turizm tanıtımını devlet Ankara'dan yapamaz. Nitekim biz Rota Antalya gibi projelerle dijital tanıtım için çözüm üretiyoruz. Fakat bu çalışmaları büyük çabayla, Kalkınma Ajansı destekleriyle, yeterli kaynağımız olmadan yapıyoruz. Bu nedenle Tanıtım Ajansı fonundan turizm illerine pay verilmelidir. Konaklama vergisi alınacaksa, bu vergi, dünyada olduğu gibi, ilin turizm altyapı yatırımlarına tahsis edilmelidir."
    TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU
    TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise video konferansla da olsa Antalya iş dünyasıyla bir araya gelmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İnşallah şu badireleri atlatınca, tekrar Antalya'ya gelip, hasret gidereceğimize de inanıyorum" dedi. Salgının başladığı ilk andan itibaren odalar ve borsalarla hızlı bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi:
    "Tüm illerden ve sektörlerden bilgileri topladık. Antalya TSO Başkanımız sayın Davut Çetin de, TOBB Yönetiminde mesai arkadaşım olarak dertlerinize tercüman oldu, sizlerin taleplerini TOBB yönetimine getirdi. Allah hem onun, hem de sizlerin, emeklerinden ve gayretlerinden razı olsun. Biz de tüm bunlarla, 70 maddelik bir öneri seti hazırladık. Mart ayında sayın Cumhurbaşkanımıza sunduk. Bunların büyük kısmı hayata geçti. Sonrasında da odalarımızla ve borsalarımızla koordinasyon içinde, çalışmaya devam ettik. Sizlerin taleplerinizi hükümete ilettik. İşte en son, eğitim sektöründeki KDV oranı indirildi. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanma süresi 2021 ocak sonuna kadar uzatıldı. Yatırım teşvik sisteminde ilçe bazlı yeni bir sistem başlatıldı. Turizm sektörüne özel bir finansman destek paketi çıkarıldı. Son olarak da istihdamın teşvikine dair yeni bir düzenleme çıkıyor. Vergi ve SGK dahil tüm kamu borçlarına 3 yıla kadar taksitle ödeme imkanı getiriliyor."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow