hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Torosların andız pekmezi için coğrafi işaret adımı

    Torosların andız pekmezi için coğrafi işaret adımı
    expand

    Torosların andız pekmezi için coğrafi işaret adımı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'nın Akseki ilçesi Kuyucak Mahallesi'nde yetişen ayı dikeni ağacının kozalaklarından üretilen andız pekmezi için coğrafi işaret alma yolunda ilk adım atıldı.

    Konuya ilişkin Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde yapılan toplantıya İl Müdürü Gökhan Karaca, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Irmak, Gıda ve Yem Şube Müdürü Erdem Özmen, Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Topuz, Antalya Ticaret Borsası Coğrafi İşaretler Danışmanı Dr. Rana Demirer, Kuyucak Mahallesi Muhtarı Şeref Erdoğan, Kuyucak Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Nazmi Erdoğan ve Kuyucaklı üreticiler katıldı.

    Coğrafi işaretin, ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden bir kalite işareti olduğu vurgulanan toplantıda, coğrafi işaret tescilinin belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağladığının altı çizildi. Toplantıda astım, bronşit, öksürük, romatizma gibi sorunlara faydası olduğu dile getirilen andız pekmezinin, tıbbi ve aromatik faydaları ile eczacılık anlamında kullanımına yönelik araştırma yapılması için Eczacılık Fakültesi ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile de işbirliği yapılmasına karar verildi.

    Andız pekmezinin coğrafi işaret tescil süreci ile ilgili yol haritasının belirlenmesi için taraflar 25 Şubat tarihinde tekrar bir araya gelecek.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow