hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Turizmde 'iç turizme' dönüş

    Turizmde iç turizme dönüş
    expand

    Turizmde 'iç turizme' dönüş

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Turistik Otelciler ve İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, iç turizme odaklı büyümenin sürdürülebilir turizmin anahtarı olacağına işaret etti.

    Turizm sektöründe yaşanan gelişmeler hakkında açıklamada bulunan AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, bilinmezlerle girilen 2021 yılının, bugün sosyal ve ekonomik anlamda yeni süreçte neler yaşanacağı herkes için merak konusu olduğunu söyledi. Özellikle turizm gibi son derece hassas dengeler üzerinde duran bir sektör için bu yanıtlar önem taşıdığına dikkat çeken Yağcı, aşı çalışmaları ve bunun etkilerinin önümüzdeki sürecin belirleyicisi olacağını kaydetti.

    YENİDEN YAPILANDIRMA SÜREÇ GEREKTİRECEK

    Olumlu gelişmelerin hemen ardından normalleşmeye dönmenin zaman alacağını belirten Erkan Yağcı, “Ekonomik, sosyal etkilerin ve toplum psikolojisinin değişen dengeleri yeniden yapılandırması bir süreç gerektirecektir. Tatil alışkanlıkları ve talep yönelimini yeni parametreler belirleyecek. Bu süreçte, her dönemde büyümesi yönünde son derece önem verdiğimiz iç turizm odaklı büyüme, sürdürülebilir turizmin anahtarı olacak. Bu dünyadaki tüm destinasyonlar için de geçerli. Seyahat üzerindeki kısıtlamaların küresel olarak azalmaya başladıkça, dünyanın dört bir yanındaki destinasyonların iç turizmini büyütmeye odaklanıyor. Türkiye'de ürün yelpazesi son derece geniş ve ulaşım ağı da bu ürünleri keşfetmek için uygun fırsatlar sunmaktadır" dedi.

    İÇ TURİZM DAHA HIZLI DÖNÜYOR

    Dünya genelinde atılan adımları da değerlendiren Başkan Yağcı, şunları söyledi:

    “Dünya Turizm Örgütü'ne (UNWTO) göre, iç turizmin uluslararası seyahatten daha hızlı geri dönmesiyle bu, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için Kovid-19 pandemisinin sosyal ve ekonomik etkilerinden kurtulma fırsatı sunuyor. UNWTO raporlarına göre, iç turizmin değeri ve mevcut eğilimler göz önüne alındığında, artan sayıda ülke pazarlarını büyütmek için adımlar atıyor."

    SAYILARLA İÇ TURİZM

    Tüm dünyada destinasyonların iç pazara yönelik farklı kampanya ve teşvikler geliştirdiğini de belirten Yağcı, sayılarla dünya iç turizmine ilişkin şu bilgileri verdi:

    “İç turizme katılan kişi sayısı 9 milyar. Uluslararası turizme katılan kişi sayısı 1.4 milyar. İç turizme katılanların uluslararası turizme katılanlara oranı 6 kat. İç turizmin dünya toplamındaki payı (73 ülkeden 33'ünün ortalaması) yüzde 73. OECD ülkelerinde iç turizm harcamalarının toplam içindeki payı yüzde 75."

    İÇ TURİZMDE DE İLK SIRADA FRANSA

    İç turizmi güçlü ülkeleri de paylaşan Yağcı, en çok ziyaretçi alan Fransa'nın aynı zamanda iç turizmi en güçlü ülke olduğunu, en çok turizm geliri elde eden Amerika'da da turizmin iç pazara dayalı olduğunu dile getirdi. Günümüzde seyahat pazarının merkezi olan Avrupa'da, turizmde öne çıkan ülkelerin iç pazarının da güçlü olduğunu kaydeden Yağcı, şöyle devam etti:

    “Avrupa Birliği (AB) İstatistik Bürosu (Eurostat) verilerine göre Fransa, iç turizmde yüzde 39 pay ile ilk sırada yer alıyor. Dört ve daha uzun süreli tatile çıkanların yüzde 39'u tatilini kendi ülkesinde yapıyor. İç turizmde Fransa'yı İtalya izliyor. İtalya'da da dört ve daha uzun gecelemeli tatillerin yüzde 35'i yurtiçinde gerçekleşiyor. AB üyesi ülkelerde ortalama yüzde 26 olan bu oran en düşük yüzde 11 ile Danimarka'da gerçekleşiyor. Eurostat verilerine göre Danimarka'da dört ve daha uzun gecelemeli tatillerin ancak yüzde 11'i yurt içinde gerçekleşiyor. Amerika'da ise iç turizmin payı çok daha yüksek. Ülkelerin iç turizmdeki durumu koronavirüs salgını nedeniyle daha da büyüyecek."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow