hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vali Yazıcı, ATSO Meclisi'ne konuk oldu

    Vali Yazıcı, ATSO Meclisine konuk oldu
    expand

    Vali Yazıcı, ATSO Meclisi'ne konuk oldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından pandemi nedeniyle elektronik ortamda gerçekleşen Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Vali Ersin Yazıcı'nın katılımı ile yapıldı.

    Meclis Başkanı Süleyman Özer'in başkanlığındaki toplantıda, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, oda çalışmalarının yanı sıra, ekonomi ve gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu. Davut Çetin, Vali Ersin Yazıcı'nın meclise katılımından büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

    ANTALYA TEŞVİKLERDEN DAHA FAZLA PAY ALMALI

    Geçen hafta düzenlenen ATSO Devlet Destekleri Zirvesi'nde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na Antalya'nın durumunu ve sektörel talepleri geniş bir biçimde aktarma fırsatı bulduklarını anlatan Davut Çetin, “Ticaret Bakanımız Antalya'nın hizmet sektörü teşviklerinden yüzde 10'dan fazla pay aldığını, fakat diğer sektörlerin teşviklerden sadece yüzde 1 pay aldığını belirtti. Antalya teşviklerden daha fazla pay almalıdır" diye konuştu.

    VERGİ, PRİM VE KREDİ ÖDEMELERİNİN ERTELENMESİ

    Ekonomide temmuz ve ağustos aylarında hızlı toparlanmadan sonra yavaşlama başladığına işaret eden Davut Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü;

    “Böyle bir zamanda Medikal sektöre kamu borçlarının ödenmesi aciliyet kazanmıştır. Bu sorunun da hızla bir çözüme kavuşmasını diliyorum. Şu anda ekonomi gündemindeki en önemli meselemiz vergi, prim ve kredi ödemelerinin ertelenmesidir. Geçen hafta Sayın Bakana bu konuları detaylı bir şekilde anlattım. Pandemiden ve turizmdeki kayıptan en çok etkilenen sektörlere 2021 yılı sonuna kadar destek talebimizi tekrar aktardım. TOBB'un yoğun girişimleri üzerine Hükümet vergi ve prim yapılandırması konusunda bir çalışma yapmaktadır, ciro değişimi üzerinden seçici destek üzerinde de çalışılmaktadır. Büyük Millet Meclisi inşallah açıldığında bütçe ile birlikte konu Meclise gelecektir."

    2,5 MİLYON YABANCI ZİYARETÇİ

    Antalya ekonomisinde olumlu ve olumsuz verilerin birlikte geldiğini aktaran Çetin, şöyle dedi:

    "Eylül ayını 2,5 milyon yabancı ziyaretçi sayısıyla kapatıyoruz. Ağustos ayında 800 bine yakın yabancı ziyaretçimiz oldu. Bu dönemde ve bu koşullarda turizmde bir başarı sağlamış bulunuyoruz, fakat bu yüzde 82 kayıpta olduğumuz gerçeğini de değiştirmiyor. İspanya, Yunanistan gibi rakip ülkelerimizde durum farklı değildir, hatta bizden kötü olanlar da var. Dünya turizminde 2019 yılı rakamlarının yakalanmasının 3 yıl sürebileceği hesaplanmaktadır. Gelecek yıl aşı olsa da güven sorunu, işsizlik, gelir düşüşü ve uçak sefer organizasyonları nedeniyle 2019'a hemen dönülemeyecektir."

    "Güçlü bir ekonomi için sektörlerimiz ve ürünlerimiz çeşitlenmelidir. Bu nedenle Antalya'nın yatırım potansiyelini kaybetmemesi gerektiğini ısrarla söylüyorum. Antalya özel sektörü olarak son dönemde sadece pandemiyi, günlük sorunları konuşmaya başladık. Elbette ki, canı yanan işletmelerimiz ve üyelerimiz varken bunu konuşmamızdan daha doğal bir şey olamaz. Fakat artık pandemi koşullarıyla mücadeleyi aksatmadan, bir taraftan ayakta kalmaya çalışmalı, diğer taraftan da geleceğe hazırlanmalıyız. Birçok ülke pandemiye karşı ekonomik dönüşüm programlarıyla yeni yatırım ve istihdam alanlarına yönelmektedir. Antalya ekonomisinde de sektörel dönüşüm programları başlatmalıyız."

    YAZICI: SALGINLA MÜCADELEDE ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇ ÇOK ÖNEMLİ

    Konuşmasında, şehre geleli üç ay gibi kısa bir zaman olmasına rağmen pandemi koşullarında şehri tanımaya şehrin her noktasına dokunmaya çalıştığını belirten Vali Yazıcı ise şöyle dedi:

    “Yaşanan pandemi süreci tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve Antalya'mızda da sıkı tedbirler almamızı gerektiriyor. Vaka sayılarında ağustos ayının ikinci yarısından itibaren birçok şehirde olduğu gibi Antalya'mızda da yükselişler gördük. Şükürler olsun alınan tedbirlerle son 15 günde bu yükseliş durdu. Rakamlarımız tekrar aşağı yönlü eğilim gösteriyor. Sonbaharla birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği sürece giriyoruz. Pandemi tehdidiyle birlikte önümüzdeki bu süreci çok daha iyi yönetmemiz, çok daha tedbirli davranmamız gerekiyor."

    ŞEHRİN DİNAMİKLERİYLE İLETİŞİM İÇİNDE OLACAĞIZ

    Günümüzde artık modern yönetim anlayışının uygulanması gerektiğini ifade eden Vali Yazıcı, “Dünya değişiyor devir değişiyor. Dolayısıyla eskide kalmış yönetim biçimiyle şehri yönetmeyi düşünmüyorum. Şehrin dinamikleriyle etkileşim kurarak şehri yönetmeyi düşünüyorum. Bunu daha önce görev yaptığım Balıkesir ve Rize'de de yapmaya çalıştım. Başta sizin gibi şehrin ekonomisine büyük destek olan iş insanlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, siyasi kuruluşlarla, halkın seçtiği temsilcilerle beraber şehri en iyi şekilde yönetmeye çalışacağız. Bu tür kuruluşlar şehrin röntgenini en iyi çeken kuruluşlardır. Bir mahalledeki bakkalın o mahallenin bütün hareketliliğini, zorda olan ve keyfi yerinde olanı en iyi bilen kişi olduğunu biliyorum. Bu tür esnaflarımızla iletişim halinde olmamak günümüz yöneticisi için dezavantaj. Şehrin dinamiklerinin ne dediğini önemsiyorum" diye konuştu.

    ÜRETİMİN VE TURİZMİN MERKEZİ GÜZİDE ŞEHRİMİZ

    Yerli tohumun önemini vurgulayan Vali Yazıcı, “20-30 sene önce ülkede üretilen tarım ürünlerinin çoğunun tohumu başka yerdendi. Geçen gün bir tohum firmasını gezdim. Gurur duydum. Tarım devletindeyiz ama 20- 30 yıl önce fide ve tohumun neredeyse tamamı dışarıdan geliyordu. Şimdi ise yüzde 60-65'ini kendimiz üretiyoruz. İnşallah yüzde 100'ünü de kendimiz üreteceğimiz günler gelecek. Başka alanlarda da birçok yapabileceğimiz şey var. Bizi baskıladıklarında biz kendi gücümüzle küllerimizden doğarak daha güçlü hale geliyoruz. Antalya da bu konuda lider olacak bir şehirdir. Bunun gereklerini yapacak Türkiye'nin en nadide illerinden, daha doğrusu dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Böyle bir şehre vali olmaktan mutluyum. İnşallah şehrin insanlarını da mutlu ederim" ifadelerini kullandı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow