hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zeytin rekoltesinde yüzde 40 kayıp

    Zeytin rekoltesinde yüzde 40 kayıp
    expand

    Zeytin rekoltesinde yüzde 40 kayıp

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Meslek Komitesi Üyesi Zafer Tan, zeytinde bu yıl mayıs ayındaki sıcaklık ve hasat öncesinde beklenen yağmurun gelmemesi nedeniyle yüzde 35-40 rekolte kaybı yaşandığını söyledi.
    ATB, hasat dönem öncesinde Zeytin ve Zeytinyağı Sektörel Analiz Toplantısı düzenledi. ATB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül başkanlığında online yapılan toplantıya, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Ülger, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Zeytinpark Genel Müdürü Vahdet Narin, ATB Mesleki Komitesi üyeleri, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, BATEM, ANTBİRLİK’ten temsilciler ile zeytin üreticileri ve zeytinyağı fabrikası işletmecileri katıldı. Toplantıda, zeytin ve zeytinyağının üretim maliyetleri, sıkım ücreti, fiyatı, pazarlanması ile zeytinyağındaki markalaşma çalışmaları konuşuldu.
    YEREL ÇEŞİTLERİMİZİ CANLANDIRALIM
    ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, Borsa olarak bölgeye has zeytin çeşitlerinin ticarete kazandırılması ve Antalya zeytinyağının markalaşması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. ‘Antalya karası’ zeytin üzerine çalışma yapılması gerektiğini kaydeden Bülbül, “Antalya karası verimli bir tür, bölgemize has bir ürün, bu ürünü ticarete kazandırmalıyız" dedi. Bülbül, hasat öncesi yapılan sektörel analiz toplantılarında dile getirilen sorun ve görüşlerin ilgili makamlarla paylaşıldığını ve takibinin yapıldığını belirtti.
    ZEYTİNDE YÜZDE 35-40 REKOLTE KAYBI
    ATB Meslek Komitesi Üyesi Zafer Tan, zeytinde bu yıl mayıs ayındaki sıcaklık ve hasat öncesinde beklenen yağmurun gelmemesi nedeniyle yüzde 35-40 rekolte kaybı olduğunu aktardı. Gazipaşa’da zeytin ağaçlarının sökülüp yerine avokado dikildiğini söyleyen Tan, tropikal meyvelerin şu an daha çok kazandırdığını belirtti. Tan, zeytinyağı desteğinin yetersiz olduğunu belirterek, AB ülkelerinde çiftçinin 1,15 Avro’luk devlet desteğiyle birlikte zeytinyağını 30- 35 liraya sattığını, Türkiye’deki çiftçinin zeytinyağını 12-15 TL arasında satabildiğini kaydetti. Tan, “Bu rakamlarla biz nasıl rekabet edeceğiz. Destek sağlanmadığını sürece sektörümüz büyümez" dedi. Afrin’den gelen zeytinyağının büyük sıkıntı olduğunu söyleyen Tan, bunun iç piyasada kalite ve fiyatı düşürdüğünü anlattı.
    KURAKLIĞA DAYANIKLI YEREL ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİN
    AÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Ülger, bölgeye has ürünlerin dikiminin önemine işaret ederken, Antalya’da yaygın olan Gemlik zeytin çeşidi fazla su isteğinden kaynaklı üretiminde önümüzdeki dönem sıkıntı olabileceği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Ülger, “Gemlik zeytin yetiştiriyorsanız sulama yapmalısınız. Küresel ısınmadan dolayı ve taban suyunun azalması nedeniyle su sıkıntısı varken Gemlik zeytini yetiştirmek akıllıca değil. Yöreye uygun kuraklığa dayanıklı ve yağ oranı yüksek çeşitlerin yaygınlaştırılmasını tavsiye ederim" dedi.
    TAVŞAN YÜREĞİ VE BEYLİK İLE MARKALAŞABİLİRİZ
    Zeytinyağı fabrikası sahibi Mustafa Fettahoğlu, “Antalya’nın zeytini ve zeytinyağı kalitelidir, diye bir talep yaratmamız lazım" dedi. Tavşan yüreği zeytin, Beylik zeytin çeşidinin Antalya’nın önemli değerleri olduğunu söyleyen Fettahoğlu, “Gastronomi dünyası beylik zeytinin peşinde. Bu iki zeytin çeşidimizle markalaşma yoluna gidebiliriz" dedi.
    ZEYTİN ENVANTERİ ÇIKARILSIN
    Zeytinpark Genel Müdürü Vahdet Narin, “Bu yıl hava şartlarına bağlı olarak zeytinde rekolte kaybımız yüzde 40 civarında. Yağmurun geç gelmesi nedeniyle de ürünün olgunlaşmasında sıkıntı var. Hep birlikte zor bir yıl yaşayacağız" dedi. Narin, zeytin envanterinin çıkarılması gerektiğini söyledi.
    Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, özellikle batı ilçelerinde son dönemde zeytin yetiştiriciliğine yönelme olduğunu, tarım müdürlüklerinin doğru çeşit dikimi konusunda üreticiyi bilinçlendirmesi gerektiğini söyledi. Alp, Tavşan yüreği zeytin fidanı bulmakta zorlandıklarını kaydetti.
    TÜRK ZEYTİNYAĞI İTALYAN MARKASIYLA SATILIYOR
    Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, zeytinyağında pazar sorunu olduğunu, Türk zeytinyağının ihraç edilerek İtalyan markasıyla satıldığını söyledi. Metin, “En büyük sıkıntımız yetiştirdiğimiz ürünün fiyat olarak değerlendirilmemesi. Yağ pazarını nasıl geliştireceğiz ona bakmamız lazım" dedi.
    Katılımcılar, tağşiş konusunda yaptırımların yetersiz olduğunu, 6 bin 500 TL ceza ile tağşişin önüne geçilemeyeceğini söyledi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow