hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ziraat Fakültesi Aksu Çiftliği'nde dron ile herbisit uygulaması

    Ziraat Fakültesi Aksu Çiftliğinde dron ile herbisit uygulaması
    expand

    Ziraat Fakültesi Aksu Çiftliği'nde dron ile herbisit uygulaması

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Aksu Çiftliği'nde ilk olarak dron ile herbisit (yabancı ot ilacı) uygulaması gerçekleştirildi.

    Etkinliğe AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Etkinlikte konuşan Dekan Mustafa Erkan, “1084 dekar alana yayılan Aksu çiftliğimizin tamamında bu yıl ana ürün olarak buğday ekimi yapıldı. Buğday üretiminde verimi en olumsuz etkileyen faktörlerden birisi de yabancı otlardır. Tarlanın öz evlatları olarak nitelendirdiğimiz bu yabancı otlar, kültür bitkisi ile rekabete girerek ana ürün olan buğdayın kullanacağı besin maddelerine, suya ve ışığa ortak olmaktadır. Tarlanın öz evladı olduğu için de bu besin unsurlarını daha iyi değerlendirip kültür bitkisi olarak yetiştirdiğimiz buğdayın gelişimini baskılamaktadır. Bu nedenle, her yıl şubat ayı içerisinde herbisit kullanılarak yabancı otlar ile mücadele edilmektedir"diye konuştu.

    DRON VE TRAKTÖRLE İLAÇLAMA ARASINDAKİ VERİM FARKI ÖLÇÜLECEK

    Dekan Prof. Dr. Erkan, “Geleneksel olarak traktöre bağlı bir pülverizatör yardımıyla yapılan bu ilaçlama, fakültemizde bu yıl ilk kez dron kullanılarak yapıldı. Bu amaçla hem öğrenci ve akademisyenlerimize hem de Aksu çiftçisine, teknolojik olarak bu yeniliğin gösterilmesi ve avantajları anlatıldı. Dron ile ilaçlamanın en önemli avantajlarından biri tarla şartlarından bağımsız olarak havadan ilaçlamanın yapılabilmesidir. Zaman zaman yoğun yağışlar nedeniyle tarlaya traktör ile girilememekte, optimum ilaçlama zamanı kaçabilmektedir. Diğer taraftan, tarlaya traktör ile girilmediği için ürünün ezilerek zarar görmesinin de önüne geçilmektedir. Dron kullanımının bir diğer avantajı ise ot yoğunluğu olan bölgelerin haritalama ile tespit edilebilmesi ve gerçek ihtiyaç kadar herbisit kullanılmasını sağlamasıdır. Bu şekilde girdileri de azaltma potansiyeli bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

    Dekan Erkan, ekili alanların tamamının dron ile ilaçlanmadığını, alanın bir bölümünün traktöre bağlı bir pülverizatör yardımıyla ilaçlandığını belirterek, “Böylece bu etkinliği aynı zamanda bilimsel bir çalışma ve araştırmaya da dönüştürmüş olduk. Hasat dönemine kadar ekili alanları gözlemleyerek dron ile ilaçlama ve traktöre bağlı bir pülverizatör yardımıyla ilaçlama arasındaki verim farkının ve avantajlarının çıktılarına ulaşma şansı da elde edeceğiz" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow