hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Leyleği ilk gören o oldu 1 çuval unu kaptı

    Leyleği ilk gören o oldu 1 çuval unu kaptı
    expand

    Leyleği ilk gören o oldu 1 çuval unu kaptı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AYDIN'da faaliyette bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, bu sezon ilk gelen leyleği gören 9 yaşındaki Enes Yelmer'i bir çuval unla ödüllendirdi.

    EKODOSD tarafından, sulak alan ekosisteminin önemli canlılarından olan leyleklere karşı farkındalık yaratmak ve duyarlılığı teşvik etmek için, göç eden leyleklerin uğrak yerlerinden olan Aydın'ın köylerine her yıl, gelen ilk leyleği gören kişiye 1 çuval un ödülü geleneğini 10'uncu yılda da sürürdü. 2 Şubat Pazar günü ilk leylek Söke'nin Gölbent köyüne geldi. Leyleği ilk gören kişi bu köyde yaşayan Güllübahçe Atatürk İlkokulu 3'üncü Sınıf öğrencisi Enes Yelmer oldu. Okulun en başarılı öğrencileri arasında yer alan Yelmer, leyleği gelmeden bir gün önce rüyasında gördüğünü, sabah heyecanla yuvaları dolaştığını, meydandaki yuvada bir leyleğin olduğunu görünce de sevinçle EKODOSD'a bildirdiğini söyledi. EKODOSD, ilk gelen leyleği gören Yelmer'e ödülü olan bir çuval unu teslim etti.

    LEYLEK ERKEN GELDİ

    EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Küresel iklim değişikliği hava şartlarını değiştirdikçe, kuşların göçleri de değişmeye başladı. 2017 yılında ilk leylek 7 Mart'ta, 2018 yılında 5 Mart'ta, 2019 yılında 14 Şubat'ta gelmişti. Bu yıl 2 Şubat'ta geldi. Eğer böyle giderse önümüzdeki yıllarda Ocak ayında da leylekleri burada görebiliriz. Hatta Selçuk Pamucak bölgesinde göç etmeyerek, burada kışlama yapan bir leyleğin olduğunu da görüyoruz. Bunlar alışıldık durumlar değildir. Değişken iklim şartlarına nasıl uyum gösterecekler, bunları süreç içinde izleyerek göreceğiz" dedi.

    'LEYLEKLERİN TEMEL BESİNİ OLAN KURBAĞALAR TOPLANIYOR'

    Önemli olanın leyleklerin beslenme alanları olan sulak alanların korunması olduğuna dikkati çeken Sürücü, "Yaklaşık 10 bin kilometre mesafedeki Afrika'daki yaşam alanlarından üremek için gelen leylekler, yorgun, bitkin ve zayıflamış bir halde oluyorlar. Leyleklerin gelmeye başladığı bu aylarda, Söke Ovası'na güney illerinden kurbağa toplayıcıları da gelmektedir. Leyleklerin çabuk toparlanmaları, eş bularak çiftleşmeleri ve yuvalarını tamir etmeleri için iyi beslenmeleri gerekmektedir. Bu süre içinde besin grubu arasında en kolay avlayabildiği canlılar kurbağalardır. Leyleklerle birlikte her yıl Aşağı Büyük Menderes Havzası'na akın eden kurbağa toplayıcıları, leyleklerin temel besinlerinden biri olan kurbağaları toplamaktadır. Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'e uymadan kaçak olarak avlanan bu kişiler hakkında gerekli yaptırımlar uygulanmalı kurbağaların toplanmasına izin verilmemelidir.

    Leyleklerin izleme, koruma ve sayım çalışmalarına bu yıl da devam edeceğiz. Haziran ayında Aydın Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Ege Üniversitesi ve EKODOSD işbirliği, ADM Elektrik dağıtım şirketinin sepetli araç desteğiyle halkalama çalışmaları sürdürülecektir" dedi.

    Burhan CEYHAN / AYDIN, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow