hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ayvalık zeytinyağının ününü ve turizm sektörün yansıtılması panelde konuşuldu

    Ayvalık zeytinyağının ününü ve turizm sektörün yansıtılması panelde konuşuldu
    expand

    Ayvalık zeytinyağının ününü ve turizm sektörün yansıtılması panelde konuşuldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)- BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde, 17'ncisi düzenlenen Uluslararası Zeytin Hasat Festivali kapsamında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz'un da katılımıyla 'Ayvalık zeytinyağının ününün korunması ve bu ünün turizm sektörüne yansıtılması' konulu panel düzenlendi. Panelde Ayvalık'ın zeytin ağaçları ve ürününe sahip çıkılması konusunda birleşildi.

    17'nci Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali çerçevesinde Kırlangıç Kültür ve Yaşam Merkezi ana binasında 'Ayvalık zeytinyağının ününün korunması ve bu ünün turizm sektörüne yansıtılması' konulu panel düzenlendi.  Gazeteci Neşe Berber moderatörlüğündeki panele Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz'un yanı sıra Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim görevlisi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ve Bunge Komili Zeytinyağları Orijinasyon Müdürü Mehmet Cavlı konuşmacı olarak katıldı.

    'KALKINMA YERELDE BAŞLAR'
    Türkiye Master planı içinde Balıkesir ve Çanakkale ile konumlandırılan Kuzey Ege destinasyonunun turizm, kültür ve doğa olarak inanılmaz bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, " Balıkesir' de sayısı 3 bini aşan kültür ve tabiat varlığı var. Bu inanılmaz bir rakam. Türkiye sıralamasında Balıkesir beşinci sırada. Nasıl bir ürün var elimizde, nasıl bir şehir var, nasıl bir potansiyelin üzerinde oturuyoruz, bunu gerçekten düşünmemiz ve çalışmamız gerekiyor. Kalkınma muhakkak yerelde başlar.
    O nedenle yerelde yapacağımız faaliyetler inanın son derece kıymetli ve özel. Türkiye sıralamasında beşinci sırada olan bir önemli şehirde yaşıyorsunuz. Başta gastronomi alanında olmak üzere 15 ürünümüz Balıkesir 'de coğrafi işaret almış, 18 ürün için başvuru yapılmış durumda. Bunlar gerçekten her şehre nasip olmayan çok büyük bir potansiyel. Balıkesirimiz kırsal turizm, yürüyüş, bisiklet turları, kamp karavan, yatçılık var. Daha fazla yat görmek istiyoruz. Dünyanın en güzel yat festivalleri neden burada olmasın? Daha etkin planlı kıyı kullanımı ve tabii ki muhakkak gastronomi ile aslında çok yüksek uluslararası marka değerine sahip olunabilir. Ancak turizmcilerin izle sohbet ettiğimizde buradaki bütün yatırımcılarımız da şöyle bir algı var, 'Burada üç ay turizm yapılır.' Bu, çok yanlış bir şey. 3 ayda hiçbir yatırımın fizibil olması mümkün değil. Bu nedenle sezonumuzu 12 aya uzatmak hiç te imkansız değil" dedi.

    'AYVALIK ZEYTİNYAĞINI YÜKSEK BİR NOKTADA KONUMLANDIRMAK SİZLERİN ELİNDE'
    Zeytinyağının Ayvalık'ın dünyadaki ve Türkiye'deki pek çok yerden ayrışmasını sağlayan önemli değerlerden biri olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, "Ayvalık zeytinyağı son derece önemli bir marka. Acaba bu konuda markalaşmayı ne kadar tamamlayabildik? Markasının altına herkes Ayvalık zeytinyağı yazabilir mi? Tescil olması çok önemli. Ayvalık zeytinyağını yüksek bir noktada konumlandırmak, Ticaret Odası'nın liderliğinde sizlerin elinde" dedi.
    Yurt dışında okuduğu sırada gördüğü zeytinyağı satış konusunu örneklendiren Yavuz, "Türkiye artık çok değişti. Yerel markaları, yerel üretimleri toptan satmamayı, kendi ürünümüze kendimiz değer verip tüketiciye doğrudan ulaştırabildiğimizde büyük adımlar attık ama bunu daha ileriye götürmemiz lazım. Tüm dünyaya özel önemli ve pahalı bir ürün olarak tabii destinasyonda bir ürün sunulmalı. Ayvalık 'taki bütün markalarını başta zeytinyağı olmak üzere konumlandırmak, değer vermek önemli. Bunun için de birlikte çalışabilmeyi başarmak, fiyat kırmamak, nitelikli ürün, nitelikli destinasyonun hak ettiği değerde satılmasını sağlamak önemli " diye konuştu.

    'ZEYTİN AĞAÇLARINDA YENİ KLONLARIN ARAŞTIRILMASININ YAPILMASININ ŞART'
    Bir diğer panelist Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya da üründe katma değerin arttırılabilmesi için ürünün özelliklerinin ve üretimden satışa bütün ayakların bilinmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Özkaya, her bölge için zeytin ağaçlarında yeni klonların araştırılmasının yapılmasının şart olduğunu vurguladı.
    Zeytinin bir yaşam tarzı ve kültür olduğunu belirten Mehmet Cavlı da "Ayvalık Ticaret Odası'nın başlattığı coğrafi işaretine markalarımızın sahip çıkması lazım. Avrupa'da 5 milyon Türk yaşamasına rağmen oradaki raflara coğrafi işaretli Ayvalık zeytinyağını sokamadık. Avrupa Birliği kendi ürününü korumak için Türkiye'den ihraç edilen yağa vergi uyguluyor. Maliyetlerimiz çok yüksek, verilen destek Avrupa Birliği'ndeki desteğe göre çok çok aşağıda. Üreticimiz ve ihracatçımız zorlanıyor. Ayvalık olarak ağacımıza ve ürünümüze sahip çıkmamız lazım" dedi.

    Panelin ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz'a Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar ve Mehmet Cavlı tarafından teşekkür plaketi verildi. Panelin ardından Zeytinyağı Pazarı'nı gezen Bakan Yardımcısı Yavuz, üreticilerden bilgi aldı.

    Paneli Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman da izledi. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow