hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül kaynatma geleneğini sürdürüyor

    Gül kaynatma geleneğini sürdürüyor
    expand

    Gül kaynatma geleneğini sürdürüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Sadun KILIÇ/AĞLASUN, (DHA)- BURDUR'un Ağlasun ilçesinde oturan Ali Ertaş (30) atalarından kalan gül kaynatma geleneğini sürdürüyor.

    Ağlasun'a bağlı Yeşilbayköy'de oturan Ali Ertaş dedesi ve babasından kalan gül çiçeği kaynatma geleneğini sürdürüyor. Alabalık tesisi ve öğrenci pansiyonu da işleten Ali Ertaş, her yıl hasat mevsiminde yetiştirdikleri gülleri toplayıp kaynatarak, atalarından kalma geleneği yaşatmaya çalışıyor.

    Ali Ertaş, "Her yıl Yeşilbaşköy'deki alabalık tesislerine kurduğumuz kara düzen kazanlarla gül kaynatıyoruz. Rahmetli dedem ilk gül kaynatma işini odun ateşinde yaparmış. Biz zamanın şartlarına ayak uydurarak odun işini geride bıraktık. Fuel-oil kullanarak buharda gül çiçeklerini kaynatıp gül yağı ve gül suyu üretiyoruz. 500 kilo gül çiçeğine 500 kilo su ilave edilerek kaynatılıyor. Elde edilen gül suyunun tekrar kaynatılmasıyla gül yağı elde ediliyor" dedi.

    Kendi gül bahçeleri de olduğunu ancak yetersiz kaldığını aktaran Ali Ertaş, "Biz her yıl ortalama 40 tona yakın gül kaynatıyoruz. Elde ettiğimiz gül yağı ve suyunu da hem iç piyasaya hem de dış piyasaya pazarlıyoruz. Elde ettiğimiz gelir köyümüze, ilçemize ve Burdur'a büyük ölçüde katkı sağlıyor. Hem köylümüz kazanıyor hem de ülkemiz kazanıyor" diye konuştu.

    Yaklaşık 3-4 ton gül çiçeğinden 1 kilogram gül yağı elde edildiğini de anlatan Ali Ertaş, gül suyunun değerli ve sağlıklı olduğunu vurguladı. Gül çiçeğinden elde edilen ürünlerin kullanım alanlarının çok zengin olduğunu belirten Ertaş, özellikle kozmetik sektöründe büyük bir pazar olduğunu kaydetti. Gül çiçeğinden başta gül yağı olmak üzere gül suyu, krem, lokum, esans, parfüm, sabun, mum, tespih, losyon, reçel, kolonya ve gül çayı da elde ediliyor.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow