hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bucak'ta endüstri konferansı

    Bucakta endüstri konferansı
    expand

    Bucak'ta endüstri konferansı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Halim AKCA/BUCAK, (DHA) - BURDUR'un Bucak ilçesinde Prof. Dr. Afşin Güngör "Endüstri 1.0'dan Endüstri 4.0'a" konulu konferans verdi.

    Bucak Bilim Festivali kapsamında düzenlenen konferansların ilkini Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Bucak Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Afşin Güngör verdi. Kültür Merkezi'nde yapılan konferansa Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

    Prof. Dr. Afşin Güngör "Endüstri 1.0'dan Endüstri 4.0'a" konulu konferansında, Endüstri 1.0'da insan gücüne dayalı bir sektöre sahip olunurken, Endüstri 4.0'ın ise teknolojiye dayandığını söyledi. Endüstri 4.0'da teknolojik çağ yaşanırken, insan iş gücüne daha az ihtiyaç duyulacağını ve işsizliğin artacağını kaydeden Prof. Dr. Afşin Güngör, "Gelişmiş ülkeler Endüstri 4.0'a geçmiş durumda. Gelişmiş ülkeler 'teknolojiyi biz üretiyoruz' diyerek, insan faktörünü de ortadan kaldırıp, gelişmemiş ülkelerin önüne geçmeyi en doğal hak gibi görüyor. Endüstri 4.0 söz konusu olduğu zaman önümüzdeki 10- 15 yıl içerisinde çok sayıda meslek ortadan kalkmış olacak" dedi.

    Danimarka'nın 3 yıl içerisinde fiziki paradan vazgeçeceğini aktaran Prof. Dr. Afşin Güngör, "Parayı fiziki olarak ortadan kaldırırsanız bankacılık sektörünü tamamıyla ortadan kaldırmış olursunuz. Artık bankaya gitmeye gerek kalmayacak, banka işlemleri cep telefonlarımızdan, tabletten ve bilgisayarlarımızdan yapılıyor olacak. Kredi kartına gerek kalmadı, cep telefonu ile alışveriş yapabiliyoruz. Yine araçlarımıza sigorta ve kasko işlemlerini bilgisayarlarımızdan yapabileceğiz, böylelikle sigorta sektörü de çok yakın bir zamanda ortadan kalkmış olacak. Aynı şekilde mühendisliklerin de birçok bölümleri ortadan kalkacak. Çünkü projeyi en iyi mühendisler değil, en iyi programlar kanalı ile çizilmesi tercih edilecek. Fabrikalar otomasyona geçecekse belirli programlar kanalları ile geçebilecek. Makine ne yapacaksa o komutları makinelere yüklüyorsunuz, bu yükleme ve programlamalarla makinenin startına bastığınız zaman makine siz başında olmadan o komutlar ve programlar doğrultusunda çalışmaya başlıyor. Bu teknoloji çok sayıda gelişmiş ülkelerde olurken, bizim ülkemizde devrede değil. Bizim yerimiz Endüstri 1.0 ile Endüstri 4.0 arasındaki değerlendirmede bizim yerimiz Endüstri 2.0 ile 3.0 arasında bir yerde. Teknolojimiz 1.9 ile 2.0 gibi yerlerde hareket ediyoruz" diye konuştu.

    Endüstri 4.0'a geçebilmek için güçlü bir sanayinin olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Afşin Güngör, şöyle dedi:

    "Sanayiyi geliştirmeliyiz, teknolojiyi, kendi teknolojimizi geliştirip üretmeliyiz, teknolojik bilgiyi de harmanlayabilmeliyiz. Bunu da eğitimle başarabiliriz. Bilgi ve teknolojiyi bir araya getirdiğimizde, internet ortamı ile diğer etkenlerle de birleştiğinde, ekonominin güçlendiği, teknolojik bir ortama yükseldiği zaman bilgi toplumumuzu dijitalleştirdiğimiz süreç içerisinde Endüstri 4.0'a ulaşmış oluyoruz."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow