hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğa fotoğrafçılığı ve sulak alanlar söyleşisi

    Doğa fotoğrafçılığı ve sulak alanlar söyleşisi
    expand

    Doğa fotoğrafçılığı ve sulak alanlar söyleşisi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Halim AKCA/BUCAK, (DHA) - BURDUR'un Bucak ilçesinde düzenlenen Bucak Bilim Festivali kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz, 'Doğa Fotoğrafçılığı ve Burdur Sulak Alanları' konulu söyleşiye katıldı.
    Bucak Bilim Festivali TÜBİTAK 4007 Projesi kapsamında düzenlenen konferanslarda, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz söyleşisi yapıldı. Etkinliği Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksek Abalı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Damarcan, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve vatandaşlar izledi.
    Tamer Yılmaz, 'Doğa Fotoğrafçılığı ve Burdur Sulak Alanları' konulu söyleşisinde suyun ve sulak alanların tarihten bu güne kadar, başta insanlara ve tüm canlılara hayati önem kazandırdığını söyledi. Tamer Yılmaz, "Sulak alanlar tarih boyunca tüm medeniyetler için vazgeçilmez ekosistemlerin başında gelmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sulak alanlar gerek biyolojik çeşitlilik açısından, gerekse yerelde sağladığı ekonomik katkıları nedeniyle önemli bir yere sahiptir" dedi.
    Yılmaz, Türkiye'deki sulak alanların karasal sulak alanlar, denizel, kıyısal sulak alanlar ve yapay sulak alanlar olmak üzere üç grupta olduğunu söyledi. Burdur ve bölgesinde yaşanan kuraklıklar, Burdur Gölü'nün suyunun çekilmesi, kirlilik ve tuz yükünün artmasından dolayı dikkuyruk ördeklerinin başka alanları tercih ettiğini vurgulayan Yılmaz, "15- 20 yıl öncesine kadar dünyadaki dikkuyruk ördeği popülasyonunun sadece yüzde 70'i Burdur Gölü'nde kışlıyordu. Günümüzde birçok etkenden dolayı dikkuyruk ördekleri başka alanları tercih etmeye başladı. Başta göl suyunun çekilmesi, göl suyundaki tuz yükünün, kirlilik yükünün artması bunların hepsi canlıları da etkiliyor. Dikkuyruk ördekleri de kışlamak için başka alanları tercih ediyor" diye konuştu.
    Yılmaz, Türkiye'de 14 ramsar alanı, 53 ulusal öneme haiz sulak alan, 9 mahalli öneme haiz sulak alan ve 76 tane tescilli sulak alan olduğunu kaydetti. Tamer Yılmaz, Burdur'da da koruma altında olan Burdur Gölü, Salda Gölü, Akgöl, Karataş Gölü, Gölhisar Gölü, Yazır Gölü ve Yarışlı Gölü olmak üzere 7 sulak alanın bulunduğunu belirtti.
    Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz, söyleşinin son bölümünde de doğa fotoğrafçılığı hakkında bilgiler aktarıp, doğada fotoğraf çekmenin püf noktalarını anlattı. Tamer Yılmaz, Türkiye'de 487 kuş türü yaşadığını, bunlardan 281'inin ise Burdur'da yaşadığının tespit edildiğini söyledi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow