hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çoban Köprüsü ve DEMCARE projeleri tanıtıldı

    Çoban Köprüsü ve DEMCARE projeleri tanıtıldı
    expand

    Çoban Köprüsü ve DEMCARE projeleri tanıtıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)- BURDUR'da uygulanacak ve AB hibesi almaya hak kazanan 'Çoban Köprüsü' ve 'Alzheimer'lı Hastaların Aileleri İçin Yeni Bakım Yaklaşımlarının Geliştirilmesi- DEMCARE' adlı projelerinin bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

    Burdur Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu öncülüğünde hazırlanarak AB Erasmus+ 2019 Yılı Programı çerçevesinde hibe almaya hak kazanan 'Çoban Köprüsü' ve 'Alzheimerlı Hastaların Aileleri İçin Yeni Bakım Yaklaşımlarının Geliştirilmesi' adlı projelerinin bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Valilik toplantı salonunda Vali Hasan Şıldak başkanlığında yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Darcan, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Reha Sermed Aygören, MAKÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Özkan Elmaz, Huzurevi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İlhan Kayış ile ilgili kurum personeli katıldı.

    Vali Hasan Şıldak, her iki projenin de Burdur'a hayırlı olmasını diledi. Şıldak, "Birinci projemiz Alzheimer hastalarının aileleri için yeni bakım yaklaşımları geliştirilmesini hedefliyor. Projenin amaçları, Alzheimerli hastalar ve onlara bakan yakınları için yeni bakım yöntemleri, yeni bakım metotları geliştirerek, onlara daha iyi bir hayat standardı, daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamayı, Avrupa Birliği'nde geliştirilen yeni yaklaşımları öğrenerek, yeni uygulamaları ülkemizde de yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Projemiz Burdur Valiliği'nin koordinatörlüğünde Burdur Huzurevi Yaptırma ve Yardımlaşma Derneği, Burdur İl Sağlık Müdürlüğü ortaklığında geliştirildi ve üç de yabancı ortağımız var. Bunlar Slovenya, Portekiz ve İspanya'dır. Projemizin bütçesiyle 146 bin Euro'nun ülkemize girişini sağlamış oluyoruz" dedi.

    Proje sonucunda Avrupa standartlarına uygun yenilikçi bir eğitim müfredatı oluşturularak ilgili sağlık personelinin hasta ve onlara bakan yakınlarına eğitim hizmeti sunulacağını vurgulayan Vali Hasan Şıldak, "Eğitim materyalleri geliştirilerek hastalar ve hasta yakınları için daha güvenli bir yaşam ortamı oluşturulacak. Aynı zamanda e-öğrenme modülü oluşturularak hasta yakınlarının bilgi ve beceri seviyeleri yükseltilecek. Bilgisayar oyunları geliştirilerek, hem hastalar, hem hasta yakınlarının eğlenerek stresten uzak kalmaları sağlanmış olacak. Böylesine güzel amaçları olan, aynı zamanda da renkli, eğlenceli bir proje. Bu proje 1 Kasım 2019'da uygulanmaya başlayacak ve 31 Ekim 2021 tarihinde sona erecek" diye konuştu.

    'Çoban Köprüsü' adını taşıyan ikinci projenin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonuyla hazırlandığını ve proje ortaklarının Burdur Valiliği, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Ziraat Odası ile Yunanistan, İspanya ve Sırbistan olduğunu söyleyen Vali Hasan Şıldak, şöyle dedi:

    "İlimiz biliyorsunuz hayvancılığın yaygın olduğu bir il, hayvancılık en temel sektörü oluşturuyor. Proje, çobanlık mesleğine karşı farkındalığı arttırmak ve var olan çobanlarımızın gelişme düzeyini arttırarak, Avrupa standartlarında çobanlık yapabilir hale getirerek böylece küçükbaş hayvan üretiminin et ve süt ürünlerini kapsayan verimliliğini artırmak hedefleniyor. Yani son gelişmelere göre, gelişmiş ülkelerdeki hayvan sürü yönetimini, çobanlığın uygulandığı metotları, ülkemize transfer etmeyi amaçlıyor. Bu proje çobanlık sektöründeki, çobanların bu sektördeki önemini fark etmelerini sağlamak, çobanlarımızın koyun keçi yetiştiriciliği konusundaki eğitim ve bilinç seviyelerini yükseltmek, çobanların refah seviyelerini yükseltmek, küçükbaş hayvan işletmelerinde hayvan refahına yönelik uygulamaları artırmak, koyun ve keçi işletmelerinde yeni anlayışları, yeni yaklaşımları hakim kılmak, küçükbaş hayvan işletmelerinin daha iyi duruma gelmesi için daha iyi stratejiler geliştirmek ve işletmelerde Avrupa hayvan refahı kriterlerine uygun üretim yapılmasını sağlamayı amaçlıyor."

    Çoban Köprüsü projesinin bütçesinin 187 bin 500 Euro olduğunu aktaran Vali Şıldak, "Bunun da takvimi kasım ayı başında başlayıp 2021 yılının ekim sonunda sona erecek. İki yıllık bir süreci kapsıyor" dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow