hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Depremle yıkılan köylerde acı, 48 yıldır taze

    Depremle yıkılan köylerde acı, 48 yıldır taze
    expand

    Depremle yıkılan köylerde acı, 48 yıldır taze

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mesut MADAN/BURDUR, (DHA) - BURDUR'da, 12 Mayıs 1971'de meydana gelen, 57 kişinin yaşamını yitirdiği depremin merkez üssü olan Yarıköy ve Yazıköy'de acı, 48 yıldır tazeliğini koruyor.
    Burdur'da, 12 Mayıs 1971 tarihinde saat 08.25'te meydana gelen, 6,2 büyüklüğündeki depremde kent merkezi ile Yazıköy, Yarıköy ve çevresinde birçok ev yıkılırken, 57 kişi de yaşamını yitirdi. Depremin yıktığı evlerini olduğu gibi bırakan Yazıköy ve Yarıköylüler, yeni yerleşim yerlerine taşındı. Depremin izlerinin bulunduğu eski evler ise 48 yıldır aynı şekilde duruyor. Yarıköy'ün 1971 yılındaki muhtarı Mehmet Kocabıyık (87), "Değirmenin yanındaydım. Bir baktım, köyün her tarafı toz duman oldu. Benim ev yıkılmamıştı, çocuklarıma bir şey olmadı. Kardeşimin 8 yaşındaki çocuğu enkaz altında kalarak öldü" dedi.
    'ACIMIZ 48 YILDIR AYNI'
    Deprem anında 8, yaralanıp, hastaneye gidenlerden de 3 kişinin öldüğünü anlatan Kocabıyık, "Acımız 48 yıldır aynı duruyor. Allah bir daha göstermesin. Çadırlarda çok zorluk çektik. Hayvanlarımız, eşyalarımız yıkıntı altında kaldı. Devlet yiyecek, içecek, battaniye getirdi. Çok yağmur yağdı. İlk gün çok zahmet çektik, daha sonra devlet yardımları geldi. Zamanın cumhurbaşkanı geldi. Depremden sonra köyümüz şu andaki yerine taşındı" diye konuştu.
    'AMCAMIN KIZI ENKAZ ALTINDA ÖLDÜ'
    Yarıköy'de oturan Osman Nuri Şen (66) ise "Sabah deprem olduğunda köyün yüzde 90'ı yıkıldı. Çok az sağlam bina kaldı. Çadırlarda çok rezil olduk. Çok yağmur yağdı. Benden 3 yaş küçük amcamın kızı enkaz altında kalarak öldü. Deprem olduğunda nişanlıydım ve düğün hazırlıkları içindeydik. Deprem olunca bütün eşyalarımız enkaz altında kaldı. Çadırda düğün yapamadık. Düğünü 1 yıl ertelemek zorunda kaldık" dedi. 
    Remzi Selçuk (75) da deprem sırasında yurt dışında çalıştığını anlatarak, "Depremi duyunca 2 gün sonra köye geldim. Çadır kurduk. Çadırda kaldık. Bunları anlatırken, gözlerim doluyor" diye konuştu.
    'AKTİF BÖLGEDEYİZ'
    Burdur İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde görevli jeoloji yüksek mühendisi Tamer Kurtman, kentin birinci derece deprem bölgesinde olduğunu belirterek, şunları söyledi:
    "Türkiye'yi etkileyen Kuzey Anadolu fayı, Doğu Anadolu fayı gibi Burdur- Fethiye fay zonunda bulunan segmentler yani fay parçaları sol yanal atımlı bir doğrultu fayı hattına dönüşmeye çalışan bir sisteme sahip. Uzun jeolojik dönemlerde Kırıkkale- Çorum üzerinden Kuzey Anadolu fayına bağlanacak ancak bu sistemi KB GD yönlü Ege graben sistemi yavaşlatıyor. Bu nedenle aktif bir bölgedeyiz. Ancak bu fay hattının içerisinde Burdur'un olduğu yer KB GD yönlü bir graben (açılma) sistemi söz konusu ve burada çöküntülerle meydana gelen düşey akımlı fayların etkileriyle depremler oluşuyor. Bu nedenle aktif bir fay ortamında olan ilimiz 1914 depreminden sonra 1971 depremini yaşadı. O günden bu yana ciddi bir depremle karşı karşıya kalmadık."
    Tamer Kurtman, 'büyük felaket' olarak anılan 1509 İstanbul depreminin ardından 1510 ile 1876 yıllarında Burdur ve Isparta'yı kapsayacak depremler olduğunu ve binlerce insanın öldüğünü vurgularken, "1914 depreminde Burdur'da 657 kişi ölmüş. 500 civarında da Isparta'da ölü var" dedi.
    FARKINDALIK EĞİTİMİ 
    Yazıköy- Yarıköy deprem yıkıntılarına 'deprem köyü' adını verdiklerini kaydeden Tamer Kurtman, bölgenin afet farkındalığı açısından önemli olduğunu belirterek, "Türkiye'nin her yerinden otobüslerle öğrencilerin bu deprem köyüne gelmesini istiyoruz. Onlara deprem köyünü gezdirip, oluşturacağımız müzede buradaki yıkıntılardan çıkanları sergileyeceğiz. Konferans salonumuzda gelen öğrencilerimize afet farkındalık eğitimleri vereceğiz. Deprem simülasyonu izleyecekler. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) konusunda bilgilendirilecekler ve buradan öğrencilerimizi Afet Farkındalık Sertifikası ile geri göndermeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow