hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alışma sürecindeyiz

    Alışma sürecindeyiz
    expand

    COVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ESRA AKKAY: ŞAHİNKAYA EĞİTİM KURUMLARI ORTAOKUL MÜDÜR

    Alışma sürecindeyiz

    Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
    Merhaba, branşım İngilizce. Öğretmenlikte yirmi dördüncü, Şahinkaya Kolejinde ise on birinci yılım ve on sekiz yıllık anneyim. Çocukluğumda arkadaşlarım bebekleriyle evcilik oynarken ben elimde tebeşirle (o zamanlar akıllı tahta yoktu...) öğretmencilik oynardım. Babaannem Cumhuriyetin ilk bayan öğretmenlerinden, halam keza öğretmen yani anlayacağınız ailede bir eğitimci olma geleneği var sanırım.

    Mesleğinizin hayatınızdaki yeri ve önemi ne?
    Mesleğimin hayatımda ki yeri diye bir şey yok benim için, mesleğim benim hayatımın ta kendisi. Aldığım nefes, içtiğim su gibi bir şey. Ben öğretmenlik yapmıyorum, onu yaşıyorum. Aslında öğretmenlik bunu gerektiren bir meslek. Çocuklar, size emanet edilmiş parlatılmayı bekleyen mücevherler gibi. Onlar sınıf listesinde adı yazılı isimler değil, onlar bizim yavrularımız, geleceğimiz kısacası her şeyimiz. Bu bilinç ve sorumluluk olduğu zaman mesleğiniz hayatınızı kaplıyor. Onların her sabah size ‘Günaydın öğretmenim’ demesiyle yüzünüze kocaman bir gülümse oturuyor ve evet iyi ki öğretmenim diyorsunuz. Akşam eve gittiğinizde bir sonra ki günü planlıyor ve onlar için neler yapabilirim diye düşünüyorsunuz? Belki geleceğin Einstein’ı, Mustafa Kemal’i benim öğrencilerimden birisi olabilir. Belki benim bir sözüm bir bakışım onun dünyasında başka bir pencere açacaktır. Kim bilir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alışma sürecindeyiz

    ‘Yeni Normal’ sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Birey olarak, kurallara gerekli özeni gösteriyor muyuz?
    Kalabalık ve kozmopolit bir yapımız olduğunu göz önünde bulundurursak bu süreç gerçekten kolay değil. Görevim icabı farklı kesimden ve meslek gurubundan insanlarla bir araya gelme fırsatı buluyorum. Genel olarak insanların konuya hakim olduklarını, neler yapılması gerektiğini herkes biliyor asıl mesele iş uygulamaya geldiğinde toplum olarak adaletli davranmamız. Sigaranın zararlı olduğunu bilip içmeye devam etmek gibi bir şey. Maske takılmasının önemi ve mesafeye dikkat edilmesi olmazsa olmazımız ancak gün geçtikçe bu konuda hassasiyetin azaldığını görmek üzücü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÇOCUKLARIMIZA ÖRNEK OLMALIYIZ

    Yeni normal artık bizim normalimiz olacak o yüzden bu konuda büyükten küçüğe herkese büyük sorumluluk düşüyor. Bir kişinin sorumsuzca davranışı onlarca kişinin sağlığının bozulmasına neden olabilir. Biz büyükler olarak bu süreçte ne kadar hassas davranırsak çocuklarımıza o kadar örnek olabilir ve onların da sağlığını koruyabiliriz. Her zaman olaylara iyimser yaklaşmaya çalışan biri olarak bu süreçten en az hasarla çıkacağımız inancını korumaktayım. Yeni alışkanlık bir süre gerektirir bizde şu anda bütün dünya ile alışma sürecindeyiz. Olumsuz örnekler olacaktır ama en hızlı şekilde alışacağımıza inanıyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki pandemi süreci öğrencilerin başarısını nasıl etkiledi?
    Şahinkaya Koleji yapısı itibariyle refleksleri gelişmiş bir kurumdur. Hızlı karar alma, uygulama konusunda hep önde olmuştur. Bu özelliğimizden dolayı pandemi sürecinde öğrencilerimizin sadece eğitim öğretim faaliyetleri değil sosyal gelişimleri ve aktivitelerinin, etütlerin ve özel derslerin de içinde olduğu oldukça etkili bir program uyguladık. Alt yapısını kendi profesyonel kadromuzun oluşturduğu online eğitim sistemimiz ‘Şahinkaya Leon’ ile çok başarılı ve verimli bir şekilde yürüttük. Anaokulundan liseye kadar her seviyede uygulanan online eğitim kapsamında öğrencilerimiz, hafta içi her gün nitelikli eğitmen kadromuzun canlı ders anlatımları eşliğinde tam zamanlı olarak akademik çalışmalarını aralıksız sürdürdüler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ONLINE EĞİTİM SİSTEMİMİZ

     

    Akademik çalışmaların yanında online olarak sanat ve spor aktivitelerinin de yapıldığı platformda, öğrencilerimiz bireysel gelişimlerini de eksiksiz bir şekilde gerçekleştirdi. Pandemiden önce de iki yıldır aktif olarak kullandığımız online eğitim sistemimiz, önümüzdeki yıllarda da çağın gereklerine uygun olarak kapsamı genişletilmiş bir şekilde eğitimimizin önemli bir parçası olmaya devam edecek. Başarılı olmak Şahinkaya da bir gelenek ve bunun için ne yapılması gerekiyorsa ivedilikle ve büyük bir ciddiyetle yapmaya çalışıyoruz.

    Bursa sınav sürecinde başarılı oldu mu?
    Ben İstanbulluyum eğitim öğretimimi İstanbul’da tamamladım. Hatta öğretmenliğimin ilk yıllarında da İstanbul’da öğretmenlik yaptım. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bir çok meslektaşımla görüşüyoruz. Bursa, tüm sosyal katmanlarını içine alarak söylüyorum bunu gerçekten eğitime önem veren bir şehir. Bursalılar çocuklarının eğitimlerine çok değer veriyor-, takip ediyor ve de çok bilinçliler. Bundan dolayı Bursa her zaman okul başarı ortalaması en yüksek şehirlerinden biri olmuştur. Bu da tabii mutluluk verici bir durum.

    Öğrencilere tercihlerde ve lise seçiminde ne gibi önerileriniz olabilir?
    İyi bir lise iyi bir üniversite demektir. Lise tercihi yaparken öğrenci ve velilerimizin ilgilendikleri okulların yüzdelik dilimlerdeki öğrenci sayılarını öğrenebilirler, akademik çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi edinerek karar vermelerini tavsiye ederim. Dört yıl eğitim alacakları okulun sosyal faaliyetleri ne? Uluslararası hangi organizasyonlara dahil? Kültürel çalışmaları nedir? Ve tabii ki özellikle öngilizce öğretimi, uygulanan sistemleri nasıl? Bu konuların da gözden kaçırılmamasını tavsiye ederim.

    Alışma sürecindeyiz

    Üniversite hazırlığında doğru lise seçimi nasıl olmalı?
    Bu yıl üniversite sınavına giren 2 milyon 433 bin 219 öğrencinin arasında oğlum da vardı . Bu süreci gerek idareci gerekse bir veli olarak yaşayan biri olarak bu yıl lise tercihinin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha görmüş oldum. Bu yıl ki üniversite kontenjanının 850 bin civarında olduğunu düşünürsek üniversite sınavına giren öğrencilerin üçte ikisi herhangi bir fakülteye yerleşemeyecek demektir. İşte tam da bu noktada doğru lise seçimi önem kazanıyor. Sizi üçte birlik dilimin içine sokacak, başarıya giden yolda en hızlı ve en etkili yolları bilen oturmuş bir programa sahip liseyi bulmak önem kazanıyor. Şahinkaya Eğitim Kurumları olarak Academy 1418 ve Hexagon kampüslerimizle sadece lise sloganıyla iki farklı konsepte eğitim veriyoruz. Seçilecek lisenin öğretmen kalitesi, öğrenci takip sistemi, etüt / masa başı çalışmaları, uygulanan test sayısı, daha önceki yıllarda ki başarıları her biri ayrı ayrı önem taşıyor. Bu konuda velilerimizin ve öğrencilerimizin dikkatli olmalarını tavsiye ederim.

    Koronovirüsten sonra teknolojik ve ekonomik gelişmelerle yeni bir dünyaya adım atacağımız çokça konuşuluyor. Bu konuda sizin düşünceleriniz ne?
    İlkçağ, ortaçağ, yeniçağ, yakınçağ derken bundan yüz sene sonra geriye dönüp baktıklarında içinde bulunduğumuz çağa çok büyük ihtimalle teknoloji çağı diyecekler. Türlerin kökeninde de değinildiği gibi en güçlü olan değil yeni koşullara en hızlı adapte olanın hayatta kaldığını görüyoruz. Bunun artık geri dönüşü yok ve gelecekte ayakta kalmak istiyorsak çevik olmayı, sadece yeniliklere ayak uydurmak değil, yeniliklere öncülük etmeyi başarmamız gerekiyor. Dünya sorunlarına karşı ilgili, öğrenmeye meraklı, açık fikirli ve girişimci olmamız gerekiyor. Bizim çocuklarımızın her biri inanın bana işlenmeyi bekleyen cevherler yeter ki biz büyükler onları doğru yönlendirelim, yeter ki onlara imkanlar sunabilelim. Yeni bir dünyaya adım atarken bizi ileriye taşıyacak olanlar bugünün çocuğu yarının gençleri olan evlatlarımız olacaktır.

    Şahinkaya Okulları kültürünü nasıl tanımlarsınız?
    Bir üniversite profesörü sosyoloji dersinde öğrencilerini gecekondu mahallesine gönderip, orada yaşayan 200 genç üzerinde bir olgu araştırması yapmalarını istemiş. Öğrencilerinden, bu gençlerin geleceği konusunda değerlendirmede bulunmalarını rica etti. Öğrenciler her bir olgu için “Hiç şansı yok” yorumunda bulunmuşlar. 5 yıl sonra başka bir sosyoloji profesörünün karşısına aynı çalışma çıkmış. Profesör öğrencilerinden, bu gençlerin akıbetinin ne olduğunu öğrenmelerini istedi. Öğrenciler, yöreden taşınan veya vefat eden 20 gencin dışında ulaşabildikleri 180 gençten 176 tanesinin doktor, avukat ve iş adamı olarak pek de sıradan olmayan başarılar elde ettiklerini gördü. Oldukça şaşıran profesör olayın üzerine gitmeye karar verdi. Şans bu ya araştırma konusu olan gençlerin hepsi civarda yaşıyordu. Profesör yaptığı araştırmalar sonucunda ulaşabildiği gençlerin hepsine aynı soruyu sormuş. “Başarınızı neye borçlusunuz?” Gençlerin yanıtı hep aynı olmuş “Öğretmenimize…”


    Öğretmen hala yaşıyormuş. Profesör sonunda öğretmenin yerini de bulmuş. Yaşlı ama dinç kadının, bu gençleri gecekondudan başarıya götüren yolda nasıl bir sihirli formül kullandığını öğrenmek istemiş. Öğretmenin gözleri ışıl ışıl olmuş ve dudaklarında hafif bir gülümsemeyle “Çok basit” demiş: “Bu çocukları sevdim.”
    İşte Şahinkaya kültürü budur.

    Son olarak tatil planlarınızda virüs nedeniyle değişiklik yaptınız mı?
    Evet tabii ki . Yaz tatili programımı geçen yıllara göre daha kısa tuttum. Nispeten daha az kalabalık olan bölgeleri seçerek ve tabii ki mesafe-maske ve hijyene dikkat ederek yılın stresini atmaya çalıştım.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow