hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bizi daha kötü günler mi bekliyor diye düşünüyorum

    Bizi daha kötü günler mi bekliyor diye düşünüyorum
    expand

    COVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EBRU YALÇIN GÜRÜK: KALDER BURSA ŞUBESİ MÜKEMMELLİK ÖDÜLÜ VE UZMAN GRUPLARI YÖNETİCİSİ

    Bizi daha kötü günler mi bekliyor diye düşünüyorum

    Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
    Çocukluğum Ankara’da, gençliğim İzmir’de, üniversite hayatım Kütahya’da geçti. İş hayatına Bursa’da başladım ve beş yıllık evliyim. 19 yıldır çalışma hayatının içinde bulunuyorum. Bunun 4 yılı tekstil sektöründe personel yönetimi ve insan kaynakları kısmında, kalan15 yılımı da halen çalışmaktan mutluluk duyduğum KalDer Türkiye Kalite Derneği’nde devam ediyor. BUİKAD, Peryön, Renk Otizm gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da üyesiyim. Bunun haricinde KalBen Derneği, TAD Bursa Anneler Derneği, RUMELİSİAD Kadın Çalışma Grubu, lions ve rotary kulüpleri ile birlikte çeşitli projeler de çalıştık, işbirliği yaptık ve yapıyoruz. Ayrıca kurucusu olduğum Miss Quality Group adında bir kadın grubunun liderliğini de yapıyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni Normal’ sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Birey olarak gerekli özeni gösteriyor muyuz?
    Biz İstanbul’da 2 yıl önce yaptığımız Ulusal Kalite Kongresi’nde ‘Yeni Normal’ başlığını kullanmıştık. Ve bir daha hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ilk orada duymuş, yeni dünya düzeni ile ilgili bilgiler dinlemiş duyduklarımıza şaşırmıştık. Şu an şaşkınlıkla 2020’nin Mart ayından bu güne yaşadıklarımızı acı bir tablo olarak görüyorum hatta üzülerek bizi daha kötü günlerin beklediğini düşünüyorum. Birey olarak maske takmak, tokalaşmamak, kolonya, dezenfektan, bağışıklık güçlendirici takviyeler kullanmak gibi herkesin yapması gereken belli şeylere şahsım adına özen gösteriyorum.

    KalDer Bursa Şubesi’nde pandemi dönemindeki iş sürecini nasıl yönettiniz
    Pandemi sürecinde bütün iş süreçlerimizin takvimi ve işleyişi değişti. Ödül saha ziyaretlerimizi, nisan ayında yapacağımız ödül törenini de erteledik. Mart-haziran arası herkes gibi bizde evden online çalıştık. Yüz yüze eğitimlerde iptal olunca hızlıca tüm eğitimlerimizi online platforma taşıdık. Ziyaretlerimizi hatta genel kurullarımızı bile erteledik, hızlı aksiyon aldık. Online eğitimlerde inanılmaz güzel kitlelere ulaştık ve güzel geri bildirim aldık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pandemi nedeniyle çeşitli kurumlara verdiğiniz ‘Bursa EFQM Mükemmellik Ödül’ töreni, ‘yeni normal’ sürecinde devam edecek mi? Veya bu konuda aldığınız kararlar neler?
    Evet ödül sürecimizin ertelediğimiz kısmına yönelik çalışmalarımız başladı, eylül ve ekim ayılarında kurumlara saha ziyaretlerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz. Ödül törenine yönelik öngörülerimiz var onlar henüz netleşmedi. Fakat bu pandemi sürecinde ödüle hazırlanan kurumlarımız çalışmalarına ara vermedi, devam ettiler. Ekim ayında 2021 Bursa Mükemmellik Ödülü yeni dönem takvimimizi de paylaşıyor olacağız. Bu da bizi heyecanlandırıyor.

    Bizi daha kötü günler mi bekliyor diye düşünüyorum

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sizce kadınların iş hayatındaki yerini arttırmak amacıyla neler yapılabilir?
    Kadınların iş hayatına daha çok katılmasını teşvik edici esnek çalışma koşulları oluşturulabilir. Çevremde gözlemlediğim inanılmaz eğitim almış, kendini yetiştirmiş bir çok kadının evlilik veya bebek nedeni ile işten uzaklaştığını gördüm. Kendine tanınan zaman olmasına rağmen işe dönmeyen, ev hayatını tercih eden çok kadın var. Bu konu mutlaka ele alınmalı diye düşünüyorum. Pandemi süreci bize home ofis de çalışılabileceğini daha iyi gösterdi. Belki bu süreç de avantaja döndürülebilir düşüncesindeyim. Kobi destek ve teşvikler zaten olması gerekenler diye düşünüyorum.

    İnternet üzerinden yapılan canlı yayınlarla ilgili neler söylemek istersiniz?
    Mart ve haziran ayında herkes evde iken iş hayatına, kadına yönelik bir çok online eğitim ve canlı yayına katıldım, dinledim, katkı sağlamaya çalıştım. İlk önce bir merak vardı, güzel ve verimli geçiyordu. Fakat mayıs ayında bazı iş yerlerinin çalışmaya başlaması, haziranda bayram sonrası yasakların bitmesi ile bu yayınların ilk günkü etkisi kalmadı diye düşünüyorum. Hatta herkesin kendi çapında canlı yayın yapması ile de bir kirlilik yaratıldığını düşünüyorum. O dönemde ne zaman sosyal medyaya girsem birilerinin canlı yayını hatta çoğunun çakıştığı yayınlara denk geldim. Kaliteli, özendirici, çok uzun olmayan, düşündürücü birazda eğlenceli canlı yayınlar olmasını diliyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koronavirüsten sonra teknolojik ve ekonomik gelişmelerle yeni bir dünyaya adım atacağımız çokça konuşuluyor. Bu konuda sizin düşünceleriniz ne?
    Teknoloji hızla gelişiyor, değişiyor, teknoloji yönünden dünya çağ atlıyor ama ekonomik olarak çok sallantıda. Beni şu an dünyada ki bu belirsizlik korkutuyor. Bir daha hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını düşünüyorum. Yaz ayını biraz rahat geçirdik ama kış sancılı geçecek gözüküyor. Zor bir ekonomik dönem bizi bekliyor. Ama iyi şeyler elbet olacak onun için umut her zaman var.

    Kurucu başkanı olduğunuz Miss Quality Group’un kuruluş fikri nasıl oluştu?

    Bizi daha kötü günler mi bekliyor diye düşünüyorumBen hayatım boyunca birlik olmanın, sevginin ve paylaşmanın gücüne inanan biri oldum. İş dışındaki sosyal hayatımın içinde de eşime, dostuma, arkadaşlarıma karşı hep bu inanışla yaklaştım. 2008 yılında kendi arkadaş grubumun dostane kahve sohbetleri ile başlayan düzenli buluşmalarımız, zaman içerisinde büyüyerek bugün bir marka olan, yaptığı etkinliklerde bine yakın kadını bir araya sadece sosyal amaçlı toplayan, büyük kadın grubu Miss Quality Group’a dönüştü.

    Peki Miss Quality Group’u, Dernek çatısı altında toplamayı düşünüyor musunuz?
    Dernek değiliz ve dernek olmayı hiç düşünmedik. Gönüllü bir platform. Ben zaten bir dernek profesyoneliyim, bir çok STK’ya üyeyim ve görev alıyorum. O nedenle bu oluşumu insanların üye olmak için bedel ödemeyeceği şekilde planladık. Sadece katıldığımız etkinliklerin ücretlerini ödeyerek gruba dahil olabileceğini söyledik ve çizgimizi hiç bozmadan ilerledik. 12 yıl içersinde bizleri bir arada tutan ve gün geçtikçe çoğalmamızı sağlayan şey ‘gönül bağı’ ve bunun mutluluğunu yaşıyoruz. 10. yılımızda Marka Patent başvurumuzu yaparak markalaştırmak için ilk adımlarımızı attık ve sonrasında ‘Miss Quality Group’ tescilli bir marka oldu.

    Pandemi sürecinde hangi etkinliklerinizi iptal ettiniz?
    Mart ayında 12 yılımızı kutlayacağımız gala yemeğimiz vardı. 500’e yakın iş kadının, hatta İstanbul’dan da bir çok iş kadınının katılacağı içerisinde sosyal sorumluluk projesi taşıyan bir etkinlikti. Türkiye’deki ilk vakayı duyduğumuz anda hızlı bir şekilde erteleme sonrasında iptal kararı aldık. Pandemi döneminde birkaç online söyleşiye katıldık onun dışında bu dönem bitene kadar hiçbir etkinlik gerçekleştirmeme kararı aldık.

    Biraz hayallerinizden bahsedelim. Kendinizle ilgili hayalleriniz nelerdir?
    Şu an en çok istediğim kendim ve sevdiklerim için öncelikle sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak. Gelecekte ise her zaman önce sevdiklerime, sonra topluma faydalı olacak şeyleri yapabileceğim güce hep sahip olmak isterim. Ve yaşlılıkta eşimle, dostlarımla sakin, huzurlu bir sahil kasabasında yaşamak istiyorum.

    Son olarak yaz tatili planlarınızda virüs nedeniyle değişiklik yaptınız mı?
    Tatil benim için ruhumun dinlendiği, mutlu olduğum bir yer. O nedenle planlarımı değiştirmedim, iptal etmedim. Daha butik, daha küçük, daha mesafeli yerler tercih ederek gerekli önlemleri alarak tatilimi yaptım, dinlendim, yenilendim ve artık yeni döneme hazırım.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow