hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Değişime odaklanan kazanır

    Değişime odaklanan kazanır
    expand

    COVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım.Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TUĞBA ÖZÇOBANLAR: İletişim Danışmanı Marka Yöneticisi

    Değişime odaklanan kazanırTuğba hanım sizi tanıyabilir miyiz?

    İletişim ve halkla ilişkiler uzmanlığı alanında eğitim aldım. Freelance danışmanlık ve marka yönetimi hizmetleri vermekteyim. Ailemin Yunanistan ve Polonya ile olan bağları nedeniyle çok seyahat ediyorum. Bu nedenle freelance çalışma sistemine çok önce başladım. 6 yıl önce Bursa’ya taşınma kararı aldım. Lokasyon olarak İstanbul’a yakın olması seyahatlerim içinde büyük avantaj sağladı. İş sahası ve üretim alanında Bursa’nın başarılı bir şehir olması da beni çok etkiledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şu an hangi sektörde danışmanlık hizmeti veriyor sunuz?

    Giulietta Italian Food Art Markası’nın Bursa temsilcisiyim, yeni dönemde pandemi sürecinde de olduğu gibi donuk hazır gıda bu dönemde tercih edilen ürünler arasında. Bakteri ve virüs üretilmesi mümkün olmayan şartlarda dondurulduğu ve saklandığı için sektörde hazır gıda her zaman tercih sebebi olacak.

    Donuk ürünlerin pandemi sürecince satışlarındaki artışın nedeni ne?

    İnsanlar salgın sebebiyle gıda maddelerinde donuk ürün kullanımını daha çok tercih ediyorlar. Aslında ülkemizdeki taze sebze meyve bolluğu halkın böyle bir gereksinimi olmadığını düşündürmüştü ancak günümuz şartlarında bunun ciddi bir ihtiyac oldugu ortaya çıktı. Aslında çok üst düzey kalitesi olan bir fast food diyebiliriz. Sonuçta ürünleri şefimiz istenilen sos ve şekilde tüketicinin talebine göre 5 dakikada hazırlayabiliyor.

    ‘BESLEYİCİ VE LEZZETLİ’

    Neden Giulietta derseniz üst düzey kalitesi olan bir fast food diyebiliriz. Makarnanın çıkış noktası İtalya. Ürünler taze yumurta ve irmik ile üretiliyor. Dolayısıyla besleyici, yüksek proteinli, sebzeli ürünler de mevcut.

    Peki önemli konular neler?

    İşletmede önemli 3 konu var. Yatırım maliyeti, mal maliyeti ve işçilik. Yatırım maliyeti çok düşük, hazır setimizi işletme mutfağına hemen koyabiliyoruz. Tüm ürünler dondurulmuş. Sadece şipariş gelince kullanıyor şefler. Dolayısıyla ziyan sıfır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘BU ANLAYIŞ BENİMSENECEK’

    Değişime odaklanan kazanır
    Donuk stoğun saklama süresi ise 1 yıl. Personel sayısı ise restaurant alanına göre orantılı. Menü makarna ve tatlı bazlı olduğundan ve bekleme süresi masaya servisi gerektirmeyen bir süre olduğu için, normal bir fast food ekibi sisteminden daha az insan gücü ile çalışma sağlanıyor. Bursa gıda konusunda seçici ve damak tadına düşkün bir kitleye sahip. Giulietta Italian Food Art Markası’nın Bursa’daki tüketiciler tarafından kısa sürede benimsenecegini düşünüyorum.

    Konavirüs nedeniyle 2.5 aylık karantina dönemini nasıl geçirdiniz?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ailemden uzak diyebilirim. Karantina öncesi Avusturya’da kayaktaydım ve iyi ki tatilimi uzatmayıp döndüm. Zamanlama da başarlı oldum. Zor bir süreçti tabi mesleğim geregi tüm iletişim kanallarına çok vakit ayırdım. Ulusal ve uluslararası bir çok haber ve açıklamaları takip ettim karantinada. Endişe vardı elbet fakat devletimizin tüm kademeleri yerelden genele hızlı ve doğru kararlar alarak uygulaması
    kriz dönemini en az hasarla atlatmamızı sağladı. Küresel krizin güzel yönetildiği nadir ülkelerden biri olduk.

    ‘Bu zorlu süreci yönetmeye çalıştım’

    Değişime odaklanan kazanırBu süreçte içinde bulunduğmuz sektörler ve iş hayatınız nasıl etkilendi?

    COVID-19 küresel bir sorun olduğu için sektörler dünya genelinde sarsıldı. Sektörler için öngörülen tüm olasılıklardan uzak bir durum yaşandı. Sosyal etkinin gücü ve öneminin anlaşıldığı bir dönem oldu. Kamu sektör ve kuruluşlarında ve sağlık sektöründe istisnai zorluklar meydana geldi. Finans sektörü değişim hızını kökten değiştirdi. Eğitim, turizm ve imalat sanayisi de bu durumdan çok etkilendi. Açıkçası iletişim ile alakalı süregelen iş alanım durmaktan çok hareket etmeyi gerektirdi. Online çalışma sistemini benimsemiş olmam nedeniyle bu dönemde iletişim sürecini doğru yönetebildim ve çalışma ortamımın devamlılığını sağlaydım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘AKTÖRLER DEĞİŞTİ’

    Yakın gelecekte ekonomi alanındaki gidişatla ilgili görüşleriniz neler?

    Küresel sistem kırılgan bir yapıda bunu deneyimledik. Yeni dönemde şirketlerin bunu gözönünde bulundurarak hareket etmesi gerekiyor. Alınan önlemler sosyolojik yapıya uygun olmalı. Gerekli tedbirler alınarak çok hızlı bir şekilde değişime ayak uydurmalıyız. Operasyonel sürekliliğin sağlanabilmesi, iş akışını sağlayacak kişi ve birimlerle temas kurmalı, uygun çalışma ortamı yaratılmalıdır. Yeni normalde ekonominin aktörleri değişti. Ithalat ve ihracat sisteminde de elbet değişimler olacak.

    ‘Normalleşmemiz bir yılı bulur’

     Haziran ayı itibariyle ‘yeni normal’ süreci başladı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

    Atlattığımız bu süreçte ekonomik ve sosyal alanda bir çok kayıp oldu. Aslında çözüm basit kurallara uyulduğu taktirde yeni döneme hızlı bir geçiş sağlayabiliriz. Bilinçli bir kesimin olduğu kadar maalesef bu konuda duyarsız uyarı ve tedbirleri önemsemeyen bir kesim de var. Devletimiz gerekirse caydırıcı ceza ve yaptırımlarla mahalli idarelere gerekli egitimleri vererek değerlendirmeli diye düşünüyorum. Bu olumsuz etkilerin ortadan kalkması, yeni normale alışma süreci bir seneyi bulur. Ekonomi de önümüzdeki iki yıl içerisinde artıya geçer.

    ‘TEKNOLOJİK DEĞİŞİMLER’

    Koronavirüsten sonra teknolojik ve ekonomik gelişmelerle yeni bir dünyaya adım atacağımız bir çok platformda konuşuluyor. Bu konuda sizin düşünceleriniz neler?

    Aslında belkide bu yeni dünyaya atılan adımın hoşgeldin merasimiydi. Pandemi tüm dünya ülkelerinde aynı etkiyi gösterdi küresel bir sorun oldu. Bu demek oluyor ki tüm ülkeler için aynı anda yapılması öngörülen değişiklikler bunlar. Teknolojik değişimler bizlerin hayatını kolaylaştırmak amaçlı örneğin pandemi dönemi çoğu yöneticinin uygulamadan kaçındığı online toplantılar yapıldı ve ne kadar verimli olduğu görüldü.
    ‘PAZARLAMA VE YENİLİK’
    Sosyalleşmenin de iş yönetiminde dijital platformlardan yapılabildiğini hep birlikte gördük. Klasik yönetim anlayışı artık pek parlak olmayacak. Digital varlık yönetimi bir markanın en önemli unsurudur. Ticaretin sadece 2 basit işlevi vardır, pazarlama ve yenilik. Yeni dönemde kurum ve kuruluşların senkronize olarak birlikte hareket etmeleri gerekecek. Karşımıza çıkabilecek risklerin ve krizlerin minimalize edilmesi için uygulanan ISO TSE gibi COVID-19 ve benzeri tehlikelere karşı da yasal bir düzenleme gerekiyor. Yakın zamanda bu konuyla ilgili zorunlu prosedürlerin yasallaşıp yürürlüğe girecegini düşünüyorum.

    Gökhan İnceoğlu: Giulietta Italian Food Art Genel Müdürü

    Sektörümüz pandemi sürecinde olduğu gibi yeni dönemde de ivme kazanacak bir sektör. Klasikleşmiş restaurant anlayışı tamamen değişiyor, bu dönemde daha az maliyet, hızlı hijyenik ve sunuma hazır ürünler tercih edilecektir. Gelecek olası iş kanun ve işleyişine uygun restaurant konseptlerimizle bizimle işbirliği kurmak isteyen girişimcilere öncülük etmek ve destek vermeye her zaman devam edeceğiz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow