hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Depreme karşı 2 başlık: Kentsel dönüşüm ve kaçak yapılarla mücadele

    Depreme karşı 2 başlık: Kentsel dönüşüm ve kaçak yapılarla mücadele
    expand

    Yerel yönetim olarak deprem ve depremselliğe yaklaşımı iki başlık altında değerlendirdiklerini söyleyen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, birinci başlıkta kentsel dönüşüm, ikinci başlıkta ise kaçak, sağlıksız ve plansız yapılarla mücadele olduğunu açıkladı.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Depreme karşı 2 başlık: Kentsel dönüşüm ve kaçak yapılarla mücadele

    BURSA’nın deprem kuşağında yer alan bir kent olduğunu hatırlatan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, bu gerçeği unutmak veya göz ardı etmenin söz konusu olamayacağını kaydetti. Toplum olarak tarih boyunca depremlerin acısının birçok defa yakından yaşandığını anımsatan Yılmaz, “Biz, yerel yönetim olarak deprem ve depremselliğe yaklaşımımızı iki başlık altında değerlendiriyoruz. Birinci başlıkta plansız ve riskli yapıları, güvenli konutlara dönüştürmek için kentsel dönüşümü bir tercihten ziyade bir zorunluluk olarak değerlendiriyoruz. ‘Deprem öldürmez, bina öldürür’ gerçeğinden hareketle yapı stokumuzu güvenli hale getirmek için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bu minvalde kentsel dönüşümü bir tercihten ziyade bir zorunluluk olarak görüyoruz” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖNCÜLÜK ETTİK

    Süreci sağlıklı yönetmek adına öncelikle Yıldırım’daki imar ve mülkiyet sorunlarını çözüme kavuşturduklarını dile getiren Yılmaz, “Bu durumun ise ancak kanuni bir düzenlemeyle çözüleceği kanaati oluşunca, Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmelerde bulunduk. Bu çalışmalarımız sonucunda İmar Kanunu’nun 18’inci Maddesi’nde değişiklik yapılmasına öncülük ederek, kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin hazırlanmasına ve çıkarılmasına da katkı sağladık. Bu yasal düzenlemeler, parsel bazında iptale sebep olan mülkiyet sorunlarının çözümü için elimizi güçlendirdi” dedi.

    TABUT EVLERE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

    Depreme karşı 2 başlık: Kentsel dönüşüm ve kaçak yapılarla mücadele

    Yıldırım’da ve Türkiye’de yılları bulan zaman kaybının önüne geçilerek, tekrar tekrar uygulama yapma döneminin de sona erdiğini ifade eden Yılmaz, bu problemin ortadan kalkmasıyla birlikte kentsel dönüşümün kendiliğinden bir ivme kazanacağını söyledi. Üzerinde durdukları ikinci başlığın hassas oldukları kaçak, sağlıksız ve plansız yapılaşma olduğunun altını çizen Yılmaz, “Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren buna karşı yoğun bir mücadele başlattık ve bu konuda kesinlikle taviz vermeyeceğimizi belirttik. Çocuklarımızın geleceğini tehdit eden ‘Tabut Evler’in yapılmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AFET YÖNETİM PLANIMIZ HAZIR

    Depreme karşı 2 başlık: Kentsel dönüşüm ve kaçak yapılarla mücadele

    Deprem öncesinde yapılan hazırlıklar ile birlikte deprem sonrasında yaşanacak senaryolara da hazırlıklı olmak gerektiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Yıldırım Belediyesi Afet Yönetim Merkezi’nde Yıldırım’ın dört farklı noktasında yerleştirdiğimiz deprem izleme ve ölçüm istasyonlarımızda, olabilecek zemin hareketlerinin dijital ortamda verisini elde ediyoruz. Depremle ilgili diğer bir önemli konu da deprem sonrası için yapılacak çalışmalar. Şu an yürürlükte olan ve kamu kurumlarımızla birlikte yürüttüğümüz bir ‘Afet Yönetim Planı’mız var. Yaşanmasını asla istemediğimiz olası bir felaketin Yıldırım’da gerçekleşmesi durumunda insanlarımızın toplanacağı acil buluşma noktaları, enkaz döküm alanları, acil müdahale ekiplerin bulunması gereken noktalar, geçici konut alanları, çadır ve konteyner alanları ile lojistik malzeme depolarını afet yönetim planımız dahilinde belirledik. İnsanlarımızın da bu konudaki bilincini artırmak ve farkındalık oluşturmak adına seminerler, bilgilendirme toplantıları ve tatbikatlar düzenliyoruz. Mahalle konaklarımızda deprem odaları oluşturuyoruz. Herhangi bir afet durumunda en hızlı ve doğru şekilde müdahale etmek için de ekiplerimizi sürekli eğitiyoruz” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    UZMAN VE DONANIMLI ARAMA KURTARMA EKİBİNE SAHİBİZ

    Depreme karşı 2 başlık: Kentsel dönüşüm ve kaçak yapılarla mücadele

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Profesyonel bir arama kurtarma ekibine sahip olduklarını söyleyen Yılmaz, belediye bünyesinde 20 kişilik uzman ve donanımlı personelden oluşan Yıldırım Arama Kurtarma Ekibi’nin bulunduğunu açıkladı. Afet anında süratle ekibin harekete geçip, afetle ilgili tedbir ve arama kurtarma çalışmalarını gerçekleştirebilecek kabiliyete sahip olduğunu belirten Yılmaz, “Ekiplerimiz, İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki deprem felaketinin ardından kısa sürede bölgeye intikal etti. 14 saat sonra 62 yaşındaki Emine Eren ile 3 kişiyi enkaz altından çıkarıp, bu konudaki tecrübelerini bir kez daha kanıtladı” diye konuştu.

    SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

    Doğal afetlerin önüne geçilemeyeceğini ifade eden Yılmaz, ancak oluşacak tahribatın minimize edilebileceğini kaydetti. Yıldırım Belediyesi olarak tüm hazırlık ve çalışmaları bu doğrultuda yaptıklarını belirten Yılmaz, “İki adet tam teçhizatlı araçlarımızın içerisinde demir ve beton kesme-ayırma makineleri, 10 tondan fazla yük kaldıracak hava yastıkları, destek üniteleri ve su tahliye motorları bulunuyor. Bu sayede arama çalışmalarını sağlıklı bir şekilde yürüterek, kazazedelere en kısa sürede ulaşma imkanına sahibiz. Sonuç olarak, depremler olacaktır bunu önleyemeyiz, ancak buna karşı gerekli önlemeleri almakla sorumluyuz ve bu sorumluluğumuzu yerine getirmek için çalışıyoruz” dedi.

    YARIN: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ VE MİMARLAR ODASI NE DİYOR?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow