hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektrikli araç üretecek

    Elektrikli araç üretecek
    expand

    Kurucusu olduğu Erhun Metal Firması bünyesinde elektrikli araç üretmek için harekete geçen Saloni Mobilya CEO’su Haluk Özbek, geniş kesimlere hitap edecek, hafif, ekonomik ve çevreci bir alternatif için çalıştıklarını açıkladı. İlk etapta üretecekleri aracın şehir içi ulaşımda kullanılmasını planladıklarını belirten Özbek, fiyatının 40-60 bin TL aralığında olmasını öngördüklerini kaydetti. İlk modeli 30 Kasım’da sunacaklarını ve 2021 Mayıs ayında da seri üretime geçmeyi istediklerini söyleyen Özbek, ilerleyen süreçte elektrikli GoKart araçları, elektrikli ATV, elektrikli engelli araçları gibi modelleri hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Elektrikli araç üretecek

    Mobilya ve metal-sac işleme üretimi konusunda 20 yılı aşkın süredir sanayicilik yapan Saloni Mobilya CEO’su makine mühendisi Haluk Özbek, katma değerli, yüksek teknoloji sınıfında talep görecek üretim gerçekleştirmek için yaklaşık 5 yıl önce çalışmaya başladı.

    Elektrikli araç üretecekElektrikli araç üretmeye karar veren Özbek, kurucusu olduğu Erhun Metal Firması’nda harekete geçti. Bursa’nın otomotiv konusundaki üretim ve tedarik yetkinliğini de göz önünde bulunduran iş insanı, TOGG yerli elektrikli otomobil projesinin Bursa’da üretilecek olmasından da cesaret aldı. Projesinin tasarım aşamasında olan Özbek, üretim altyapısı için eksik olan makine-ekipman yatırımı ve nihai ekiplerin oluşturulması çalışmalarını sürdürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erhun Metal’de birçok patent aldıklarını ve faydalı model geliştirdiklerini söyleyen Haluk Özbek, tasarım, prototip üretim aşamalarını ve başlangıç üretimini mevcut yerlerinde gerçekleştireceklerini açıkladı. Ana üretim tesisini TEKNOSAB’da kurmayı hedeflediklerini anlatan Özbek, proje finansmanını kendi olanaklarıyla gerçekleştirme imkanı bulunduğunu belirterek, bazı yatırımcılar ile birlikte hareket etme ve halka arz alternatiflerini de değerlendirdiklerini ekledi.

    ÇALIŞAN SAYISI BİN KİŞİYİ GEÇECEK

    Tasarım, Ar-Ge ve prototip geliştirme aşamasında ilk etapta yaklaşık 30 kişilik bir mühendislik ve danışmanlık ekibinin görev alacağını açıklayan Özbek, “Bu ekiplerin bir kısmı oluşturuldu ve hâlihazırda çalışıyorlar. Yatırım tamamlandığında toplam çalışan sayımızın bin kişiyi geçeceği görülüyor. Bursa’nın eğitim altyapısı ve bu alandaki yetişmiş insan kaynakları kapasitesi nedeniyle bu konuda çok avantajlıyız” dedi.

    EKONOMİK VE ÇEVRECİ ALTERNATİF

    Elektrikli araç üretecekİlk aşamada ana stratejilerinin şehir içi ulaşıma yönelik elektrikli araç üretip geliştirmek olduğunu açıklayan Özbek, ana özelliğinin kısa mesafe kullanımına yönelik olacağını kaydetti. Şehirlerarası yolculuk için tasarlanan ve üretilen araçların kullanımının büyük bölümünün şehir içinde 100-150 kilometre toplam menzilli olduğunu belirten Özbek, “Bu araçlar, uzun mesafe ve yüksek hız için de tasarlandığı için şehir içi kullanımda verimsizlikler oluşturmaktadır. Yani 4-6 kişi taşıma ve yüksek mesafe ve hız için geliştirilen, ağır ve yüksek yakıt tüketimine sahip araçlar yerine; geniş kesimlere hitap edecek, hafif, ekonomik ve en önemlisi çevreci bir alternatif oluşturacağız” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖNGÖRÜLEN FİYAT 40-60 BİN TL

    Planladıkları araçla ilgili bilgi veren Özbek, prototip çalışmalarının başladığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
    “İlk etapta, şehir içi kısa mesafe kullanımına yönelik, en az ağırlığa sahip, küçük boyutlu, kompozit malzeme yoğunluklu, 2 kişilik, saklama ve bagaj bölümüne de sahip, güvenlik detaylarının çözüldüğü, şarj ve kullanımda güneş enerjisinden de faydalanacak bir model ile başlayacağız. Mevcut batarya teknolojisi dikkate alındığında bu modelin başlangıç için çok uygun olduğunu düşünüyoruz. Tam elektrikli bu araç ile bir yandan çevreye önemli bir katkı sağlarken, bir yandan da şehirlerimizde çok büyük bir sorun haline gelen araç park yeri bulma konusuna da olumlu bir katkı sağlayacağız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elektrikli araç üretecekBu model için 40-60 bin TL aralığında bir fiyat öngörümüz var. Devamında ise elektrikli GoKart araçları, elektrikli ATV, elektrikli engelli araçları gibi modelleri de ürünlerimiz arasına katacağız. İlk modeli 30 Kasım’da sunacağız. 2021 Mayıs ayında da seri üretime geçeceğiz. Marka ismimiz şu an belli. Temmuz ayı içinde yapacağımız tanıtım toplantımızda firma adı ve markamızı kamuoyuna açıklayacağız.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HALKA AÇILACAK

    Şirketin en kısa sürede halka açılması ve borsada işlem görmeye başlaması için süreci titizlikle yönettiklerini anlatan Özbek, “Hedefimiz; 5 yıl içerisinde 1 milyar TL’lik yatırım yapmak, sonrasındaki 5 yıl halka açılıp, 4-5 milyar TL’lik daha finansman sağlamak. Şu anda da hem üretim, hem pazarlama alanında Türkiye ve yurt dışından yatırım ve ortaklık görüşmelerimiz devam ediyor. Projenin durumunun online olarak takip edileceği dijital bir platform da geliştireceğiz” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow