hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Evden çok çıkarsan o kadar geç iyileşiriz

    Evden çok çıkarsan o kadar geç iyileşiriz
    expand

    Küresel salgına dönüşen koronavirüs ülkemizde de kendini yoğun şekilde gösteriyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, atlatabilmemiz için birlik ve beraberlik içinde kurallara uyarak hareket etmemiz ve uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Bu zor günlerde Hürriyet Bursa olarak iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle koronavirüslü yaşam hakkında kısa sohbetler gerçekleştirdik ve bir yazı dizisi hazırladık. Birlikte başarmak dileğiyle.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TUĞBA ÖZERK: Yorumcu ve söz yazarı

    Evden çok çıkarsan o kadar geç iyileşirizMerhaba değerli Hürriyet Bursa okurları, sizlerle buluşmak benim için de çok özel. Ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19), hepimizi korku ve endişe dolu bir bekleyişe sürükledi. Türkiye’de her gün artan vaka sayıları ve ölümler eminim ki herkesi her gün yasa boğuyor. Tabii ki entübe olan, yoğun bakım sürecini atlatan ve iyileşen hastalarımız da var. Bunlara da çok seviniyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘BEN KARANTİNADAYIM’

    Ancak ne olursa olsun tedbiri elden bırakmamalıyız. Ben de hepiniz gibi yaklaşık 30 gündür karantinadayım. Biz annem ile birlikte yaşıyoruz. Her gün televizyonlara çıkan uzmanlardan bu hastalığın nelere yol açtığını ve nasıl korunmamız gerektiğini iyice öğrendik.

    SOSYAL MESAFEYİ KORUYALIM

    Ama ben müsaadenizle yinelemek ve hatırlatmak isterim: Sık sık sabunla ellerimizi yıkamak, elimiz ile yüzümüze dokunmamak, zorunlu olmadığımız sürece dışarıya çıkmamak, kimseyle temas etmemek, maske kullanmak, yaklaşık iki metrelik sosyal mesafeyi mümkün olduğunca korumak hastalığın bize ve başkalarına bulaşmasını önlüyor.

    ‘BAŞARACAĞIZ, BİRAZ SABIR’

    Bugünleri hep birlikte el birliğiyle aşmak ve güzel günlere çabucak ulaşabilmek için lütfen biraz daha sabırlı olalım. Evlerimizden çıkmamaya dikkat edelim, evde kalalım. Ne kadar çok evden çıkan olursa hastalığın yayılması ve hızı o kadar artacaktır, iyileşme süremiz de böylece uzar.

    ‘HEPİMİZİN BAŞINA GELEBİLİR’

    Yani bu çocukların okula gidememesi, esnafın kepenklerini açamaması, ekonominin durması, hizmet sektörünün giderek kötüye gitmesi demektir. Bu örneklere daha nicelerini ekleyebiliriz. Bugün komşuna olduysa yarın sana da, ailene de, sevdiklerine de bulaşacaktır.

    ‘SEVGİYLE KALIN’

    Bu arada öncelikle Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ederim. Koronavirüs ile mücadelede hükümetimiz önlemler alarak örnek bir proje sergiliyor. Devletimizin aldığı tüm kararlara da koşulsuz uymamız gerektiğini asla unutmayalım. Sağlıkla ve sevgiyle kalın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ESRA SERTKAYA: BY ESRA ve FRIDELLA MARKA KURUCUSU

    Evden çok çıkarsan o kadar geç iyileşirizHep birlikte yaşananları anlamlandırmak ve gelecekle ilgili ciddi kaygılar duyduğumuz bu günlerde, tüm dünyadan benzer senaryoların önümüze çıktığı zor zamanlardan geçiyoruz.
    Covid-19’un ortaya çıkışı hepimizin hayatında bir çok değişikliğe neden oldu. Çocuklar uzaktan eğitime, biz yetişkinler işlerimizi evlerimizden yürütmeye neredeyse zorunlu hale geldik. Bazılarımız bu konuda şanslıyken, bir çoğu ne yazık ki kendini toplumdan ve sosyal çevreden izole edemeyip kendilerini korumaya çalışarak, hayatlarına bir şekilde devam etme savaşı veriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘MORALİMİZİ YÜKSEK TUTMALIYIZ’

    Biz bu konuda şanslı olanlardan olduğumuz için, işlerimizi mümkün olduğu kadar home ofis çalışarak ve sosyal izolasyona uyarak yürütmeye çalışıyoruz. Yaz için hedeflediğimiz üretim kapasitemizi azaltıp, atölyelerimizde üretime geçici bir süre ara vererek ve bu yaz açılacak olan yurtdışındaki boutiquelerimizin açılış sürecini uzatarak bu kısır döngüden yıpranmadan çıkmayı hedeflemekteyiz. Bu süreçte moral ve motivasyonumuzu yüksek tutmamız çok önemli.

    ‘YİNE ÖZGRÜRCE DOLAŞACAĞIZ’

    Baharın gelmesiyle uyanan doğayı uzaktan izleyip, virüse davetiye çıkartmıyoruz. Teknolojinin imkanlarından faydalanıp, sevdiklerimizle görüntülü sohbetlerimizle avunuyor ve bu sohbetlere sıcak kahvelerimizle eşlik ediyoruz. Türkiye‘de ve globalleşen dünyada keyif alarak yaptığımız şeylere devam edeceğimiz günlerin gelmesini iple çekmekteyiz.
    O gün geldiğinde, yine güzel ülkemizin ve dünyanın tadını çıkarıp, kelebekler gibi özgürce dolaşacağız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘DOĞANIN DİLİNE KULAK VERİN’

    O güne dek; düşünerek, analiz ederek, öğrenerek, ders alarak, kendimiz kalarak, evrenin ve doğanın diline kulak vererek, empati yapıp yardımsever olarak, izole olup hijyen kurallarına uyarak, en önemlisi kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığına dikkat ederek, tekrar tasasız günlerde özgürce gezip, güzel havayı korkusuzca içime çekerken, gökyüzüne bakıp teşekkür edip gülümseyebilmeyi diliyorum.

    SERAY GÜL: Carrefoursa Bursa AVM Pazarlama Müdürü

    Evden çok çıkarsan o kadar geç iyileşirizTüm dünya korona günlerinden geçiyoruz. Gerek sağlık endişesi, ölüm korkusu, gerek ekonomik sorunlar bir çığ gibi büyüyerek devam ediyor. Belki de ömrümüzün en tuhaf en inanılmaz günlerindeyiz. İğne atsan yere düşmez AVM’ler, meydanlar, caddeler, sahiller şimdi hayalet filminde gibi. İleride bizim için salgın görmüş, sokağa çıkma yasakları görmüş bir nesil diyecekler.

    İNANCIMIZI KAYMETMEYELİM

    Peki nedir bu dönemde bizleri ayakta tutacak olan? Tabi ki inanç ve pozitif düşünce. Psikoloji bozulunca paralel olarak beden sağlığının da bozulduğunu hepimiz biliyoruz. Öyleyse en umutsuz hissettiğimiz anlarda bize en keyif veren aktiviteleri hayal edeceğiz. Mesela ben doğa yürüyüşlerini çok severim. Dağ, tepe, orman, deniz kenarı doğada zaman geçirmek bana müthiş bir haz verir. Ne zaman sıkılsam kendimi oralarda hayal ederim. Her zaman herşeye yeniden başlama gücünü kendimizde bulmalıyız, azimli olmalıyız. Bu süreçte birçok kişi işini kaybedebilir, maddi olarak zorlanabilir. Ama eğer sağlığımızı korursak bu süreç bittiğinde yeniden gücümüzü toplayıp asılırız hayata. O iş olmazsa bu iş olur. Yeter ki umudumuzu, inancımızı, azmimizi kaybetmeyelim.

    KİTAPLARINIZI PAYLAŞIN

    Sessizleştiğimiz, içimize döndüğümüz, kendimizle başbaşa kaldığımız bu günlerde geçmiş muhasebesi yapmak için de iyi bir fırsat bulmuş olduk. Hayatın ne kadar kısa ve her günün kıymetli olduğunu anladık. Öyleyse bir sadeleşmeye gitmek, yüklerden kurtulmak için de müthiş bir fırsat. Eleyin fazla giysileri ihtiyaç sahiplerine verin, okuduğunuz kitapları başkalarıyla paylaşın, size saygı göstermeyen, yanında kendinizi iyi hissetmediğiniz insanların çizin üstünü, onlara sizin enerjinizle beslenme fırsatı vermeyin. Çok değerli olduğunuzu, sadece varoluşunuzla bile çok kıymetli olduğunuzu unutmayın. Bu günler geçecek ve bizler değişmiş daha da olgunlaşmış bireyler olarak kalan hayatımızı en iyi şekilde değerlendirmek için elimizden geleni yapacağız. Herkese sağlıklı günler dilerim.

     REGİN BİLGİCİ: GÜZELLİK DANIŞMANI


    Evden çok çıkarsan o kadar geç iyileşirizTüm dünyada ve ülkemizde etkisini gösteren bu salgın ssürecinde yaşananları izleyip tedbirlerimizi almak dışında elimizden maalesef bir şey gelmiyor. Covid-19’un ülkemizde ortaya çıktığı ilk günlerde hem kendimiz, hemde müşterilerimiz için ne yapabilirizi düşünüp tasarlamaya çalıştık. Sektörel anlamda henüz devletimizden bir yasak açıklanmadan, kimseyi riske atmak istemediğimizden kliniğimizi kapatma kararını aldık.

    ‘NELER YAPABİLECEĞİMİZİ KONUŞUYORUZ’

    Yaptığımız işin dolaylı yoldan da olsa insanların sağlığını etkilediği için aslında bir kez daha işimi sevmeme ve geliştirmek için neler yapılabileceğini düşünmeme de sebep oldu bu zorlu süreç. Sektörde yakın olduğum, fikirlerine değer verdiğim hocalarım ve arkadaşlarım ile evde geçirdiğimiz zamanlarda hem fikir alışverişi yapıp hemde işimize katma değer sağlayacak ne gibi çalışmalar yapabilirizi uzun uzun konuşup paylaşıyoruz.

    ‘BU BİZE EVRENİN BİR MESAJI’

    Covid-19 virüsünün aslında evrenin bize bir mesajı olduğunu düşünüyorum. Bu süreçten önce gerek iş hayatında, gerek sosyal yaşamda tükettiğimiz hatta tüketirken farkına bile varamadığımız herşeyin kıymetini anladık. Yaşanan bunca sıkıntıya rağmen bu günlerin geçeceğine olan inancım çok yüksek. Herkesinde maksimum önlem ile gelecek güzel günleri de düşünerek sürecin daha kısa sürede atlatılması için elinden geleni yapmasını temenni ediyorum.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow