hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    40 yıldır zamanı tamir ediyor

    40 yıldır zamanı tamir ediyor
    expand

    40 yıldır zamanı tamir ediyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şenol POYRAZ/İZNİK,(Bursa),(DHA) - BURSA'da İznik Belediyesi hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında 10.belgeselinde Saat Ustası Ramis Asa’nın hayatını ve zanaatını ele aldı.

    Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin“Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda Saat Ustası Ramis Asa (72) icra ettiği zanaatı ile genç yaştan buyana kırk yılı aşkındır mesleğini aşkla devam ettiriyor.

    1949 yılında İznik’e bağlı İnikli Mahallesi’nde dünyaya gelen Ramis Asa, 1980 yılında bir tesadüf eseri başladığı saatçilik mesleğini ilk günkü heyecan ve aşkla devam ettiriyor. Asa “Bu sanatların unutulmaması gelecek nesillere aktarılması için gerçekleştirilen bu çalışmayı çok yerinde buldum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

    “BU MESLEK BİR HASTALIK”         

    Bir gün dahi dükkânını açmadan duramadığını söyleyen Ramis Asa konuşmasında “Mesleğimizde kırk yılı geçirdik. Her gün bir insanın yüzündeki tebessüm olabilmek için işimizin başındayız. Bu sanatlar yaşaması için işimizi bırakamıyoruz. Öyle bir meslek ki sizlere tarifini yapamam. Her şeyin önüne geçiyor. Bu bir hastalık. Ben buraya geldiğimde bir kişinin gelip Allah razı olsun, sağolun demesi bana yetiyor. Bu bana mutluluk veriyor. Esnaflık ve ustalıkta bunu gerektiriyor” diye konuştu.

    “USTA OLMAK DÜRÜSTLÜK GEREKTİRİR”

    Mesleğinde uzun yıllara mutlu bir şekilde kalabilmenin sırrını anlatan Ramis Asa, “Böyle zanaatlarda mesleğinizde uzun yıllar kalarak başarılı bir şekilde vatandaşın güvenini kazanmak gerçekten çaba istiyor. Bu çaba dürüstlükten geçiyor. Usta olmak dürüstlük gerektirir. Ben bu mesleğe başlamamda emeği olan kendisi de saat ustası olan Nezihi Arıcı’ya teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

    (FOTOĞRAFLI)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow