hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hereke halısı dokumayı ilçedeki kadınlara öğretiyor

    Hereke halısı dokumayı ilçedeki kadınlara öğretiyor
    expand

    Hereke halısı dokumayı ilçedeki kadınlara öğretiyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hayri ŞEN/İZNİK(Bursa),(DHA)-BURSA’nın İznik ilçesinde 5 yıl önce hobi olarak kurduğu halı tezgahıyla Hereke halısı dokuyarak ev ekonomisine katkı sağlayan Türkan Olgun(45), aynı zamanda ilçedeki kadınlara da halı dokuma eğitimi veriyor.

    İznik’te yaşayan iki çocuk annesi kadın girişimci Türkan Olgun(45), boş zamanlarını değerlendirmek üzere 5 yıl önce halı dokuma tezgahı aldı. Zaman içinde çeşitli tekstil ürünleri üreten Olgun, 1 ay önce de Hereke halısı dokumaya başladı. Ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla girdiği iş hayatında kendini geliştiren Olgun, ilçedeki kadınlara da halı dokumayı öğretiyor.

    “HALI DOKUMAK BENİM TUTKUM HALİNE GELDİ”

    Halı dokumanın kendisi için tutku haline geldiğini belirten Türkan Olgun, “5 yıl önce bu işyerimi açtım. Bu işyerimde faaliyet gösteriyorum. Burada da epey boş zaman oluyor. Uzun süredir hayal ettiğim Hereke halısı dokuma işine de 1 ay önce girdim. Normal bir halı dokursanız pazar sorunu yaşayabilirsiniz. Ben İznik’te ilk kez Hereke Halısını dokuyorum. Bu halının pazar sorunu yok. Müşterisi yurt dışında hazır durumda. Hereke halısını diğer halılardan ayıran ve özel kılan pek çok özellik var. Bu özellikleri ise, çift düğüm tekniği kullanılması, biri ince biri kalın çift atkı tekniği ile örülüyor olması ve kesiminin el makası ile yapılıyor olması şeklinde sıralayabiliriz. Ama en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olmasıdır. Bu halının tamamlanması günde ayıracağınız zamana göre yaklaşık 6 ay sürüyor. Ben bu halı işine hem boş zamanımı geçirmek hem de ekonomik olarak gelir elde etmek düşüncesi ile çıkmıştım. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım dükkanımda halı dokuduğumu gördüğünde,  “Neden bunları İznikli kadınlar ile paylaşmıyorsun? “ diye ikazda bulundu. Ben de İznik’te halı dokumak isteyen kadınlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu konuyu Halk Eğitim Merkezine giderek oranın müdürüyle de görüştük. Kendisi de uygun gördü. Sanıyorum çok kısa sürede Halk Eğitim Merkezinde İznikli bayanlara yönelik halı dokuma kursu vereceğim. Bu kurs sayesinde pek çok bayan hem bu işi öğrenecek hem de ekonomik olarak gelir sağlayabilecek”  diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow