hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İznik’in fethinin 688’inci yılı kutlandı

    İznik’in fethinin 688’inci yılı kutlandı
    expand

    İznik’in fethinin 688’inci yılı kutlandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet BULDU/İZNİK(Bursa),(DHA) - İZNİK’in Osmanlı Devleti tarafından Fethi’nin 688.yıl dönümü törenleri tarihi kapıda okunan fetih salası ile başladı. Yenişehir Kapısı’nda Orhan Gazi’nin şehre girişini temsil eden atlı birlikler ve arkasında İznik Belediyesi Mehter Takımı ile protokol ve vatandaşların katılımıyla kortej yürüyüşü gerçekleşti.

    İznik Milli İrade Meydanı alanında gerçekleşen programa Ak Parti Bursa Milletvekilleri Zafer Işık, İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Emniyet Müdürü Ahmet Tekin, Jandarma Komutanı Tuncay Doğan, Ak Parti İznik İlçe Başkanı Halil İbrahim Gökbulut, MHP İlçe Başkanı Hüseyin Çetin, İyi Parti İlçe Başkanı Hilmi Dükkancı, Saadet Partisi İlçe Başkanı Ramazan Can, Cumhur İttifakı Ak Parti Belediye Başkan Adayı Kağan Mehmet Usta, Millet İttifakı İyi Parti Belediye Başkan Adayı Kenan Karakaş, Saadet Partisi Belediye Başkan Adayı Mehmet Turan, DSP Belediye Başkan Adayı Cemal Güneş, Gaziler Derneği, Kamu Kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile İznikli vatandaşlar katıldı. Yenişehir Kapıdan başlayan Fetih Yürüyüşü İznik Ayasofya Orhan Camii önünde Akıncılar Geleneksel Okçuluk ekibi ve Atlı Birliklerin muhteşem gösterisi ile devam etti. Oklar ile hedefi on ikinden vuran okçular, at üzerinden attıkları oklarla da hedefleri vurdular.At üzerinde gerçekleştirilen akrobasi gösterileri, Mızrak gösterisi ve kılıç ile temsili düşmanla mücadele sahneleri izleyenler tarafından büyük beğeni topladı. İznik Milli İrade Meydanında ki programda ilk olarak İznik Ayasofya Orhan Cami Müezzin Kayyımı Osman Çakmak Kur’an-ı Kerim Tilaveti gerçekleştirdi.

    ‘’İLK TÜRK BAŞKENTİ İZNİK”

    Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren İznik Belediye Başkanı Osman Sargın konuşmasında ilk olarak “Orhan Gazi’nin İznik’i fethini anlattı. Sargın tarihte İstanbul’a açılan kapının İznik’ten geçtiğini dile getirdi. Ayrıca “İznik Anadolu Selçuklu Devleti’nin ilk Türk Başkenti olmuştur. Böylesine anlamlı bir şehirde devlet gelişir ve büyük bir alana hükmetmeye başlar. İşte dün İstiklal Savaşı’nda olduğu gibi, Çanakkale de olduğu gibi, 15 Temmuz da, Afrin de olduğu gibi bu millete karşı Haçlı Orduları, şer odakları üzerimize bu günde de geliyor. Bu millet 2000 yıllık devlet geleneğinden geliyor. Çünkü bu millet ölürsek şehit, kalırsak gazi bilinciyle yaşıyor. Cenab-ı Hak tüm şehitlerimizi rahmetiyle muamele eylesin. Gazilerimize acil şifalar ihsan eylesin” dedi. Başkan Sargın ayrıca 5 yıl sürecinde İznik’e yapılan onlarca eseri İznikliler ile paylaşarak, helallik istedi. Etkinlikte ayrıca İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar da Osmanlı’nın Fetih anlayışına değindi. Bayraktar “Osmanlı Devleti, İznik’in fethinde şehirde kalan halka gösterdiği hoşgörü ve iyi niyeti tüm fethettiği şehirlerde göstermiştir. Fethettiği şehirlere medeniyeti, adaleti götürmüştür. Bizlerde ecdadımıza yakışır birer birey olmak için imanımız ile ilime sarılmalıyız” dedi. Etkinlikte İznik Belediyesi Mehter takımı seslendirdiği birbirinden güzel marş ve ezgiler ile misafirlerden büyük alkış aldılar. Mehter Takımı konserinin ardından sahnede yerlerini İznik Batum Kafkas Derneği Kafkas Kartalları Folklor Ekibi ve İznik Halk Dansları Topluluğu sergiledikleri danslarıyla vatandaşlardan alkış aldılar. Etkinlik sonunda İznik Müftüsü Üzeyir Yavaş’ın Fetih Duası ile eller hep birlikte semaya kalktı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow