hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karacabey’in kadın girişimcisi siparişlere yetişemiyor

    Karacabey’in kadın girişimcisi siparişlere yetişemiyor
    expand

    Karacabey’in kadın girişimcisi siparişlere yetişemiyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yasin KESKİN / KARACABEY (Bursa), (DHA)–BURSA’nın Karacabey ilçesinde yaşayan Aylin Yıldız, önce dernek sonra da kooperatif kurdu. İlçenin ilk kadın kooperatif kurucusu olan Yıldız, aynı zamanda yaşadığı bölgeyi kendi yetiştirdiği ekinezya bitkisi ile de tanıştırdı. Yıldız, Birleşmiş Milletler’e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü’nün Dünya Gıda Günü sebebiyle seçtiği “2020 Yılı Gıda Kahramanları” arasında da yer aldı. 

    Aylin Yıldız’ın, Karacabey ilçesinin Dağkadı Köyünde başlayan girişimcilik hikayesi önce kurduğu dernekle, daha sonra kooperatifle giderek büyüdü. Dağkadı Köyü Üretici Kadınlar Derneği’nin ardından Dağkadı Köyü Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kuran Yıldız, kendi tarlalarında ürettikleri sebze ve meyveleri kurdukları kooperatifte işleyerek, 30’dan fazla ürün gamını Türkiye’nin dört bir yanına göndermeye başladı. Yıldız, ekinezya bitkisini de bölgede yetiştiren ilk üretici oldu. Kadınların istediği zaman her şeyi başarabilecek potansiyele sahip olduğunu ve buna en güzel örneğin de kendisi olduğunu söyleyen Yıldız, şunları kaydetti:
    “Biz kurduğumuz dernekle Türkiye’ye, hatta dünyaya adımızı duyurduk. Biz Türkiye’de aldığımız onlarca ödülün yanı sıra Birleşmiş Milletler’e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü’nün Dünya Gıda Günü sebebiyle seçtiği ‘2020 Yılı Gıda Kahramanları’ arasında yer aldık. Yani kısaca, kadın isterse başaramayacağı hiçbir iş yoktur.” 

    ‘SİPARİŞLERE YETİŞEMİYORUZ’
    Üretip, işledikleri 30’dan fazla ürün gamının bulunduğunu belirten Yıldız, “Türkiye’nin her yerinden gelen siparişlere yetişmeye çalışıyoruz. Yılın 365 günü sipariş alıyoruz. Aynı şekilde kooperatifin ticari aracıyla İstanbul, Ankara, Bursa ve Bandırma’daki şarküterilere ürünlerimizi güvenli bir şekilde teslim ediyoruz. Bazı büyük marketlerde de ürünlerimizin satışı devam ediyor. Türkiye genelinde 50 civarında şarküteriye ürün veriyoruz. Ürün gamımız sürekli artıyor. Özellikle salça sezonunda daha da yoğun oluyoruz. Şu an için kış aylarına girmemiz ve Kovid-19’un bitmemesi nedeniyle, en çok kozalak şurubumuzu satıyoruz. Memnun kaldıkları için bir alan bir daha alıyor” dedi. 

    ‘YETER Kİ İNANALIM, BAŞARAMAYACAĞIMIZ İŞ YOK’
    Yıldız, 6 yıl önce başlayan girişimcilik hikayesini ise şu sözlerle anlattı:
    “Ortaklarla büyük mücadele verdik. Onlar bana inandı, güvendi. 1 yıl kadar hiç biri ücret almadan çalıştı. Hep birlikte el ele vererek bugünlere geldik. Biz kadınlar olarak yeter ki inanalım. İşte, o zaman başaramayacağımız hiçbir iş yok. Bütün kadınlarımızın eşitlik, özgürlük ve mutluluk dolu bir yaşam sürmelerini temenni ediyorum. Kadınlar toplumumuzun mimarladır. Bir toplumun gelişmesi, değişmesi ve aile yapısı tamamen kadına bağlıdır. Bizim sıfır sermaye ile birlikte şeffaf olarak çalışma mantığımızla buralara gelmemiz, bir kadına bile umut olursa bizim için çok gurur verici.” (DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow