hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kontrollü sosyal hayat önemli

    Kontrollü sosyal hayat önemli
    expand

    Covid-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım.Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DR. ECE SEÇİCİ: DAHİLİYE UZMANI

    Kontrollü sosyal hayat önemli
    1-Ece Hanım, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

    1978 Malatya doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Malatya’da tamamladım. 2003 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. 2004 yılında iç hastalıkları uzmanlık eğitimini kazanarak İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uzmanlık eğitimine başladım. 2009 yılında mezun oldum. Malatya Devlet Hastanesi, İzmir Karşıyaka Devlet Hastanesi ve Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde iç hastalıkları uzmanı olarak görev yaptım. 2018 yılından bu yana Burtom Özlüce Tıp Merkezi’nde çalışıyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2-Pandemi nedir?

    Salgın bir hastalığın kıta düzeyinde çok geniş bir alana yayılmasına verilen isimdir.

    3-COVID-19 Nedir?

    Koronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. İnsanlarda, birkaç koronavirüsün soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir. Yeni tip koronavirüs, (COVID-19), ilk olarak Çin’de aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüs türüdür.

    4- Koronavirüs infeksiyonu kişiye nasıl bulaşır?

    Kontrollü sosyal hayat önemliHasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun ve gözlerine temasıyla, damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya göze götürülmesiyle bulaşabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5- Çevresel temizlik ve atık yöntemi nasıl olmalıdır?

    Evde hasta takibi kapsamında izlenen olası ve kesin COVID-19 hastalarının atıkları gerekli koruyucu önlemler alınarak ayrı toplanıp, çift torba içinde muhafaza edilerek evsel atık torbasına atılmalıdır.
    Toplumda korunma amaçlı kullanılan tek kullanımlık maskeler ve eldivenler evsel atık torbasına atılmalıdır.

    6- Enfeksiyondan korunma önlemleri nelerdir?

    -El hijyenine önem verilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içerikli el antiseptiği o da yoksa kolonya kullanılmalıdır.
    -Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır.
    -Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır.
    -Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır.
    -Sınıflar ve iş yerleri başta olmak üzere kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır.
    -Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Yaz meyve sebzeleri vitamin bakımından oldukça zengin. Gün içerisinde erik, çilek, kayısı, karpuz, kavun, üzüm gibi meyveler bir yada iki porsiyon tüketilebilir. Güçlü bağışıklık için taze sebze ve meyve yemek gerekiyor. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7- Yeni Koronavirüs kimleri daha fazla etkiler?

    60 yaş üstü olanlar
    Ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan insanları dapa fazla etkiler:
    Kalp hastalığı.
    Hipertansiyon.
    Diyabet.
    Kronik Solunum yolu hastalığı.
    Kanser hastaları.
    Sağlık Çalışanları.

    8- Maske takmak koronavirüsden korur mu?

    Kontrollü sosyal hayat önemliMaske kullanımı tek başına riski azaltır. Ancak doğru kullanımı önemlidir. Maske burun, ağız ve çenenin alt kısmını kapsayacak şekilde açılmalı ve yanlardan hava almayacak şekilde yerleştirilmelidir. Burun köprüsü üzerindeki telli esnek bant sıkıştırılmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    9- Hastalığa yakalanmamak için öneriler nelerdir?

    -El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
    -Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
    -Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır.
    -Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
    -Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır.
    -Mümkünse kalabalık yerlere girilmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, tıbbi maske kullanılmalıdır.
    -Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.
    -Dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekir.

    10- Hastaya yapılan ziyaretler nasıl olmalıdır?

    Hasta ziyareti uygun değildir, önerilmiyor.

    11- Hastalara yemek servislerinde nelere dikkat edilmelidir?

    Ev halkının bardak, tabak, havlu gibi eşyalarını kullanmamalı; eğer kullanması gerekirse bu eşyaları su ve sabunla iyice yıkamalıdır.

    12- Kontrollü normalleşme sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?

    Bulaş oranının düşmesiyle ile birlikte kontrollü normalleşme süreci başladı. Bulaş oranının tekrar artmaması için tedbirleri sıkı bir şekilde uygulamaya devam etmeliyiz ve önlemlere uymalıyız. Virüs tehlikesi tüm dünyada ortadan kalkana kadar maskeli, mesafeli yeni normal dediğimiz yaşantımızı sürdüreceğiz. Normalleşmenin başladığı bu günlerde vatandaş olarak biraz gevşek davranıldığını düşünüyorum. Hepimizin kurallara uyması ve buna göre davaranması bu salgını yenmemizdeki en büyük silahımız olacak. Kalın sağlıcakla

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow