hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konumuz: Covid-19

    Konumuz: Covid-19
    expand

    Küresel salgına dönüşen koronavirüs ülkemizde de kendini yoğun şekilde gösteriyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, atlatabilmemiz için birlik ve beraberlik içinde kurallara uyarak hareket etmemiz ve uyarılara kulak vermemiz  gerekiyor. Bu zor günlerde Hürriyet Bursa olarak iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle koronavirüslü yaşam hakkında kısa sohbetler gerçekleştirdik ve bir yazı dizisi hazırladık. Birlikte başarmak dileğiyle.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NESRİN CİVAN: EGEBERK ANAOKULU KURUCUSU 

    Konumuz: Covid-19Küresel Covid-19 salgını hayatın diğer alanlarında olduğu gibi okulumuzun eğitim alanını da derinden etkiledi. Dünyada hemen hemen tüm ülkeler, okul öncesi çocuklarının eğitimine ara verme kararı alınca, bizler de tüm işleyişimizi ve eğitim- öğretimi hızlı bir şekilde teknolojiye ve dijitalleşmeye dayalı şekilde kurgulayarak uygulamaya geçirdik.

    TEDBİRLER REHPERİ HAZIRLADIK

    Hepimizin bildiği gibi eğitimden önce sağlık gelir. Bu zorlu süreçte küresel ölçekli yaşanan virüs salgınına karşı eş zamanlı hijyen uygulaması başlattık. Okulumuzu eğitim dışı zamanlarda da özel dezenfektanlarla temizlenip her alanın hijyenik olması çalışmalarına devam etmekteyiz. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen okulların kademeli olarak açılması kararı ile birlikte bizler de kapsamlı “Covid-19 salgını sonrası )Eğitim ve Öğretimde Alınacak Tedbirler ve Uygulamalar Rehberi’ hazırladık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OKULA GELİŞ-GİDİŞLER     

    Öğrencilerimizin, okula geliş-gidişlerinde, okulda olduğu anlarda temas ettiği her alanı ve herkesi düşünerek çalışmamızı detaylandırdık. Veli, okul ve öğrenciler için ayrı çalışmalar hazırladık. Tüm velilerimizin evlerde alabilecekleri önlemleri de ilerleyen zamanda paylaşmak üzere sürece dahil ettik. 

    YENİ KARARLAR VE ÖNLEMLER

    Ayrıca maske, ateş ölçer, dezenfektan ve sosyal mesafe gibi artık yeni düzenimizin en başında yer alan maddeleri her alanda, kesintisiz uygulayacağız. Öğrenci servislerimizin mevcudunu yeniden düzenleyeceğiz. Sağlık Bakanlığı’nın ve Bilim Kurulu’nun sürece dair alacağı yeni kararlar ve önlemler olması halinde, bu önlemlerin hızlıca entegre edeceğiz.

    DERSLERİMİZ MASKELİ OLACAK

    Tüm bunların yanında sınıflarda yeni oturma düzeni ile sosyal mesafe kuralına göre oturma düzeni oluşturacağız. Ders esnasında sınıf kapıları açık olacak, öğrenciler ve öğretmenler maskeli olacak, öğretmenimiz siperlik de takabilecek. Ders öncesi, ders esnası ve ders sonrası olmak üzere her koşul göz önünde bulundurularak tedbirler alınacak ve takibi uygulanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KORUNMA-KORUMA KONUSU

    Yemekhanede de tüm hijyen kuralları gözetilerek ve yemeğe çıkış saatleri planlanarak hizmet verilecek. Menülerimiz, salgın döneminde bağışıklık sistemini güçlendirecek şekilde düzenlemeye özen gösterilecek. Tabiki en önemlisi, bütün öğrencilere ve çalışanlara koronavirüs hastalığı, virüsün yayılması ve korunma-koruma konusunda eğitimler de verilecek. Sonuç olarak tüm velilerimiz gönül rahatlığı ile çocuklarını okulumuza gönderebilecekler.

    EMİNE ÖRNEK: Emine Örnek Eğitim Kurumları Kurucu Müdür

    Konumuz: Covid-19Küresel pandemi sürecini başlatan Covid-19’a karşı yürütülen online eğitim etkinliklerimiz başarılı bir şekilde kampüsümüzde yürütülmektedir. Pandemi sürecinin hemen başında Pandemi Kurulu oluşturduk. Kurulumuzda 2 doktor, iş güvenlik uzmanı ve 1 hemşire bulunmaktadır. Pandemi Kurulumuz, pandemi faaliyet planını hazırlayarak okul tatile girmeden yürürlüğe koydu. Tatilden önce Covid-19 ve el hijyeni hususunda tüm öğrencilere ve çalışan personele eğitim seminerleri verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EĞİTİM BİLGİLENDİRİLMESİ İÇİN

    Öğrenci ve velilerimizin eğitim ve bilgilendirilmesi için, tüm okullarımız pandemi sürecinin başında açık alanlar, sınıflar, odalar, yemek haneler, spor salonları, nano gümüş teknolojisi ile dezenfeksiyon edilmiştir. Okulumuzda salgın hastalıklara karşı 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu uzun yıllardan beri dezenfektan olarak kullanılmaktadır.

    BİREYSEL HİJYEN ETKİNLİK KAZANACAK

    Okullarımızın tekrar eğitime başlama aşamasında kuşkusuz okul hijyeni kadar öğrenci, öğretmen ve çalışanların bireysel hijyenleri etkinlik kazanacaktır. Her alanda olduğu gibi okul içinde de A) maske, B) sosyal izolasyon C) el hijyeni ön plana çıkması sağlanacaktır. Personel ve personel dışında okula gelen tüm bireylere temassız ateş ölçümü yapılacaktır.Okul giriş ve çıkışlarında açık spor salonları, yemekhane vb. gibi alanlarda dezenfektan malzemelerinin kullanılması sağlanacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SOSYAL İZALASYONA DİKKAT EDİLECEK

    Asansör kullanımı zorunlu durumlar haricinde kullanılmayacak olup, çay ve kahveler için tek kullanımlık poşet çay ve karton bardak kullanılacaktır. Ulaşım ve servis alanında, sosyal İzolasyona dikkat edilerek servis aracının kapı kolları ve tutunma yerlerinin dezenfeksiyonu günlük yapılması, araç içine ise uzun süre etkili olan dezenfeksiyon uygulaması sağlanacaktır.

    GÜVEN ORTAMI VERMEYE DEVAM

    Veliler, öğrenciler ve çalışanlarımız, Covid-19’a karşı kuşkusuz güvenli bir çalışma ortamına gereksinim duyarlar. Biz kurumsal olarak her zaman olduğu gibi o güven ortamını onlara vermeye hazırız. Okullarla bütünleşen ve onlara yaşama katkısı veren en önemli değerler, öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizdir. Öğrencilerimizi çok özledik, onları hasretle bekliyoruz. 

    PSİKOLOG TÜLAY TURAN: İLK ÇİZGİ OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARI KURUCU MÜDÜR

    Konumuz: Covid-19Dünya çapında hızla yayılan Kovid-19 nedeniyle, tüm insanlık olarak beklenmedik bir şekilde durduk, durdurulduk. Rutinlerimiz bozuldu. Küresel risk ortamından kaynaklanan belirsizlik hem çocuklarda hem yetişkinlerde farklı farklı duygu hallerinin yaşanmasına sebep oldu.  Şimdi okula dönüş ve krizle baş etme aşamasındayız. Baş etmek bazen onunla yaşamayı öğrenmektir. Hep birlikte geçtiğimiz bu zorlu süreçte, okul toplumu(ebeveyn-çocuk-okul personeli) olarak sıkı, duyarlı, güvenilir, iş birliğine dayalı, yeni normları normal kabul etmeyi benimseyerek okullarımızı açacağız. 

    DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜNÜ UNICEF

    Uluslararası Bakalorya üyesi bir okul olarak, okula dönüş yol haritamızı hazırlarken; Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF, dünyada uygulanan örnek uygulamalar ve ilgili bakanlıkların yönergelerinden yararlandık. Öncelikle etkin bir “Kovid-19 Ekibi” oluşturduk. Ekibimizde yer alan farklı birimlerde görevli arkadaşlarımız ile sık sık bir araya gelecek, temizlik ve dezenfeksiyon planı, okul içi trafik akış planı, çocuklarımızın okula ve servise kabul planı, eğitim programları etkin uygulama planını değerlendirerek bilgilerimizi güncelleyeceğiz.

    EĞİTİM SÜREKLİLİĞİNİN SAĞLANMASI

    Yol haritamız sadece okullarımızın açılış stratejisini belirlemekle kalmayıp günlük rutinlerden, vaka tespitine, vaka sonrası alınacak önlemlere, sürecin bir yıl daha devam etme ihtimali ile eğitim-öğretim programının yeniden yapılandırılmasına, dönem içinde tekrar kapanma ihtimaline karşı eğitimin sürekliliğinin sağlanmasının planlanmasına kadar birçok başlığı içermektedir.

    BEYAZ ZAMBAK

    Okullarımızın doğal havalandırmaya uygun mimari yapısı ve geniş, açık hava oyun alanı sunan bahçelerinin olması, işimizi temelde kolaylaştıran önemli bir faktör oldu. Okul mutfaklarımızın uluslar arası “Beyaz Zambak” hijyen koşullarında çalışıyor olması ve kullanılan dezenfektan ürünlerinin kalitesi de bizi bir adım daha ileri taşıdı. Yıllardır hijyene yüksek önem veren bir kurum olarak Rainbow ve Karcher temizlik ve dezenfeksiyon sistemlerine sahip olmamız da her an elimizin altında kendi kontrolümüzde dezenfeksiyon yapabilmek açısından şansımız.

    NİTELİKLİ BİR ŞEKİLDE AÇILMAK

    Temel prensibimiz, okullarımız temizlenip dezenfekte edildikten sonra, virüsü içeri almamak. Bu nedenle önce tüm çalışanlarımızın Kovid-19 testinin yapılması ile işe başlıyoruz.  Amacımız sadece açılmak değil, nitelikli bir şekilde açılmak.  Bu mücadelede en güçlü silahımız eğitim. Yeni normlarımızı tüm okul toplumumuza açıklamaya, anlatmaya ve titizlikle takip etmeye devam edeceğiz.

    ORTAKLAŞA ÜRETTİĞİMİZ PROJE 

    Sorumluluk bilinci ile bu güne dek bildiğimiz, inandığımız savunduğumuz eğitim ilkelerimizin öncelik sırasını değiştirmek zorunda kalacağız. En doğru eğitim anlayışını değil, en sağlıklı eğitim anlayışını takip edeceğiz. Örneğin; artık malzemelerden ortaklaşa ürettiğimiz proje ve STEM etkinliklerini daha sade,  kişiye özel materyaller ile yapacağız. IB - Primary Years programı dahilinde kazandırmayı amaçladığımız profil, tutum ve becerileri dijital kaynaklardan yararlanarak vermeye devam edeceğiz. 

    Fiziksel olarak uzak ama duygusal olarak yakın olacağız. Sağlığını koruyamadığımız çocuğun eğitiminden söz edemeyiz. 

    CANSU KESER: ANAOKULU KURUCU MÜDÜRÜ

    Konumuz: Covid-19Okul öncesi dönemdeki çocuklar için, yaşadığımız korona günleri doğru değerlendirildiğinde, fırsatlar yaratabileceğimiz güzel bir dönem. Çünkü günümüz sosyal hayatın hızlıca akıp geçmesi, bunun bizde hissettirdiği baskı, çocuklarımızla geçirdiğimiz, geçirebileceğimiz zamanı bizden yavaş yavaş alıp götürmektedir. Olumsuz diye tabir ettiğimiz, sınırlandığımız için sürekli şikayet ettiğimiz yaşadığımız şu günlere bir de şu açıdan bakalım.  

    BOL BOL ZAMAN VAR

    Düşününki 0-6 yaş arasında gelişim dönemindesiniz; sürekli evdesiniz, daha fazla anne ve babanız ile birliktesiniz, ebeveynlerinizin eskisi kadar koşuşturması gereken bir iş yoğunluğu yok, hafta sonları sokağa çıkma yasağından dolayı bütün ihtiyaçlarınız planlanmış hafta içi karşılanmış ayrıca dışarıda sizi ve ailenizi bekleyen ardı ardına sıralanmış programlar yok. Bunun yerine birbirini izlemek, dinleme, dokunmak, hissetmek için bol bol zaman var. Şimdi hızlıca akan hayatımıza bir mola verme zamanı. 

    YENİ DENEYİMLER YAŞAYABİLİRİZ

    Çocuğumuz için tehlikeli olabileceğini düşündüğümüz nesneler tabii ki kontrollü bir şekilde çocuğa sunulabilir. Örneğin sofra kurma düzeni öğretilirken kesici aletlerin yerleşimi, mutfak gereçlerini kullanımı esnasında tehlike riskini en aza indirebilecek şekilde uygulanması faydalıdır. Bulaşık yıkamak, ayakkabı cilalamak, ipe boncuk dizmek, kaptan kaba aktarmak çocukların her iki ellini kullandıkları böylece beynin her iki lobunu çalıştıran, çocukların çok keyif aldığı montessori çalışmalarıdır. Evde okul öncesi dönem çocukları için inanılmaz öğrenme ortamları, çok çeşitli uyaranlar, ebeveynle birlikte çok keyifli bir hayat var. Bence şu günlerde çalışma masalarından uzak durarak, ev ortamında yeni ve keyifli aktiviteler bulma yolculuğunda siz de keyifli, yeni deneyimler yaşayabilirsiniz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow