hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Koronavirüs ve eğitime etkiler

    Koronavirüs ve eğitime etkiler
    expand

    Covid-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım.Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DR. SABAHAT KARAKAŞLILAR: ÇOÇUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI

    Sabahat Hanım sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

    Koronavirüs ve eğitime etkiler

    Ocak 1977 Bursa doğumluyum. Bursa Altıparmak İlkokulu’nda ve Bursa Kız Lisesi’nde okudum. Kendimi bildim bileli doktor olmak istiyordum. Hayalimi İstanbul Tıp Fakültesi’nden 2000 yılında mezun olarak ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda 2005 yılında uzmanlığımı tamamlayarak gerçekleştirdim. Uzman olduktan sonra, önce Acıbadem Bakırköy Hastanesi’nde 1 yıl, sonra da Bursa Acıbadem Hastanesi’nde 12 yıl çalışarak meslek hayatımı sürdürdüm, ardından kendi isteğim ile ayrılarak muayenehanemi açmaya karar verdim. 2012 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Türk Sanat Müziği bölümü, 2019 döneminde ise Açıköğretim Fakültesi Gastronomi bölümünü bitirdim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hobileriniz nelerdir?

    İspanyolca öğreniyorum, amatör olarak Tango dansı ve müziği ile ilgileniyor, çeşitli eğitimlere katılıyorum. Dünyada ve özellikle güzel ülkemizde gezecek pek çok yer, tanışacak çok insan, tadacak güzel tatlar olduğuna inanıyor ve bu düşünce ile geziyor, gezi yazıları kaleme alıyorum. 2018 ocak ayından itibaren, muayenehanemde çocuklarımla birlikte kendi hikayemi yazmanın ve hayat denilen serüvenime devam etmenin, mesleki bilgi düzeyimi daha çok geliştireceğine inanarak sizlerle birlikte olmaya başladım. Doğduğum şehirde, ailem olarak gördüğüm sizler ile, çocuklarımla birlikte sağlıklı, mutlu, akıllı ve başarılı bir geleceğe her gün yeni heyecanlarla devam ediyorum.

    Pandemi (Küresel Salgın) ne demektir?

    Dünyada, birden fazla ülkede ve/veya kıtada görülen, geniş bir alanda yayılarak etkisini gösteren, enfeksiyon hastalıklarına verilen isimdir. 
    COVID-19 nedir?İnsanda hastalık yapan koronavirüs ailesinin, ağır akut akciğer enfeksiyonu hastalığı bulguları ile ortaya çıkan hastalığının adıdır. (SARS-CoV-2 veya COVID-19)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koronavirüs enfeksiyonu kişiye nasıl bulaşır?

    Koronavirüs bir virüs olduğundan, kişiye solunum yolu aracılığı ile bulaşır. Öksürme, hapşırma, konuşurken ortaya çıkan damlacıklar ile solunum yollarına alınarak, yerleşir ve enfeksiyona neden olur. 

    KONTROLLÜ NORMALLEŞME

    Koronavirüs ve eğitime etkilerKontrollü normalleşme sürecini nasıl değerlendirmeliyiz? 

    Normal kavramı, bir grup tarafından genel olarak kabul edilen bir davranış biçimi demektir. Kontrollü normalleşme dediğimizde ise, değişen bir normal algısının oluşması ve kişilerin bu kurallara uygun davranış biçimi oluşturması anlaşılmaktadır.  Kontrollü normalleşme sürecinde, her bireyin pandemiye neden olan COVID-19 hastalığına dair alınan ve sürdürülebilir olan kurallara uygun hareket etmeleri gerekmektedir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GÜVENLİ ORTAM OLUŞTURULMALI

    Okullarda alınması gereken önlemler nelerdir?

    Okullarda alınması gereken önlemlerin başında, okulda çalışanlar, eğitim alan öğrenciler ve dolayısı ile aileleri için güvenli bir ortam oluşturulmaya çalışılmalıdır. Bu güvenli ortamı oluşturmak için de, koronavirüsün bulaşma oranının en yüksek olduğu riskli alanlar tespit edilmeli ve değerlendirilmelidir. Okula girip çıkan ve okulda olan herkesin maske takması, sosyal mesafe kuralına uyması, genel temizlik kurallarının uygulanması ve el yıkamaya özen gösterilmesi gerekir. 

    MASKELİ EĞİTİM SÜRECİ

    Öğretmen ve öğrencilerin eğitim süreçleri maskeli mi olacak?

     Evet, öğretmenler ve öğrenciler hem okul içerisinde, hem de dersliklerinde maske ile eğitim süreci geçireceklerdir. 

    Öğrenci sevis araçları, nasıl temizlenmelidir?

    Servis araçlarının kapı açılan kolları, oturma alanları, zemini belirlenen temizlik ve dezenfeksiyon kurallarına uygun olarak temizlenmelidir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KİMLER ETKİLENİR

    Yeni koronavirüs (COVID-19) kimleri daha fazla etkiler?

    COVID-19 hastalığından en çok 65 yaşın üzerindeki kişiler, altta yatan başka hastalıkları ( kalp hastalığı, şeker hastalığı, akciğer hastalığı) olan kişiler, hastalıklarla çalışan sağlık çalışanları etkilenmektedir.  

    Maske takmak koronavirüs enfeksiyonundan korur mu?

    Evet, el temizliğine, çevre ve yüzey temizliğine dikkat etmek, sosyal mesafe kurallarına uymak ve  maske takmak koronavirüs enfeksiyonundan korumaktadır.

    Hastalığa yakalanmamak için öneriler nelerdir?

    Hastalığa yakalanmamak için kişisel temizliğimize üst seviyede dikkat etmek, insan- insan temasını en aza indirmek, kalabalık ortamlarda bulunmak gerektiğinde önce kendimizin, sevdiklerimizin ve sonra herkesin sağlığını korumaya dikkat edecek şekilde mesafeli davranışlarda bulunmak ve maske takmak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow