hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BTSO Başkanı Burkay: Bulgaristan Türk sermayesinin Avrupa'ya açılan kapısı

    BTSO Başkanı Burkay: Bulgaristan Türk sermayesinin Avrupaya açılan kapısı
    expand

    BTSO Başkanı Burkay: Bulgaristan Türk sermayesinin Avrupa'ya açılan kapısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cansel ORUÇ/BURSA,(DHA)-BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen ‘Bulgaristan Pazarı ve Ticaret-Yatırım İmkanları’ semineri gerçekleştirildi.BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, ülkenin Türk sermayesinin Avrupa’ya açılan kapısı konumunda yer aldığını vurguladı.

    Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Covid-19 salgın süreci ve sonrasında Bursa iş dünyasının ticarette yol haritasını belirlemek üzere ticaret müşavirlerini ağırladığı online seminerlere devam ediyor. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, BTSO Küresel Fuar Acentesi ve Uludağ İhracatçı Birlikleri işbirliğinde, video konferans yöntemiyle düzenlenen ‘Bulgaristan Pazarı ve Ticaret-Yatırım İmkanları’ seminerinde Türkiye-Bulgaristan ticaret ve yatırım ilişkileri ile yeni normal sürecinde iki ülke arasındaki işbirliği imkanları değerlendirildi.

    “TÜRK SERMAYESİNİN AVRUPA’YA AÇILAN KAPISI”

    BTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit’in moderatörlüğünde gerçekleşen seminerde konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye ve Bulgaristan’ın köklü tarihi ve kültürel bağlara sahip olan iki olduğunu söyledi. Bulgaristan’ın ekonomik olarak da Türkiye için özel bir öneme sahip olduğunu belirten Başkan Burkay, ülkenin Türk sermayesinin Avrupa’ya açılan kapısı konumunda yer aldığını vurguladı. Pandemi sonrası iki ülke arasındaki dostluğu ekonomiye daha fazla yansıtmayı hedeflediklerini kaydeden Burkay, “Bulgaristan’a yaptığımız ihracatı yeterli bulmuyoruz. Otomotiv, makine, gıda ve tarım sektörlerinde ciddi potansiyel söz konusu. Bunu değerlendirmemiz lazım. Bu noktada ticaret müşavirlerimizin ciddi çalışmaları var. Kendilerinin yönlendirmeleri çok önemli. BTSO olarak Bulgaristan’a yönelik en kısa zamanda bir ticaret heyeti programı düzenlemeyi hedefliyoruz.” dedi.

    “ÖNEMLİ FIRSATLAR VAR”

    Sofya Ticaret Müşaviri Sinem Taştan, Bulgaristan’daki ticaret fırsatlarına ilişkin bilgiler verdi. Coğrafi olarak Balkanların merkezi konumunda yer alan Bulgaristan’ın 1 Ocak 2007’de Avrupa Birliği’ne tam üyeliğinin gerçekleştiğini hatırlatan Taştan, “Bulgaristan, Türkiye’nin önemli bir ticaret ortağı konumunda. Türkiye, 2000 yılında 234 milyon euro ihracatla Bulgaristan’ın toplam ithalatından 3,3 pay alırken, 2019 yılında 2,2 milyar euro ihracatla bu payını yüzde 6,6’ya çıkardı. Son 20 yılda Bulgaristan’a ihracat yapan toplam 33.858 firmamız var. Bu firmalardan 143’ü her yıl ihracat yapmayı başarmış. Bununla birlikte Bulgaristan’ın son 5 yıllık dönemde 6’lı GTİP bazında 4.950 kalem üründe ithalat gerçekleştirdiğini, Türkiye’nin ise 1.999 kalem üründe Bulgaristan pazarından hiç pay alamadığını görüyoruz. Bu ürünlerle pazardaki payımızı artırmamız mümkün. Bulgaristan’da önemli fırsatlar var.” diye konuştu.

    “AB PAZARINA KOLAY ERİŞİM İMKANI”

    Bulgaristan’daki yatırım imkanlarına ilişkin bilgiler veren Sofya Ticaret Müşaviri Okan Pakbeşe, Türkiye’nin Bulgaristan’da 2,5 milyar euro seviyesinde yatırımı bulunduğunu söyledi. Otomotiv, elektrik-elektronik, kimya, makine, gıda ve organik tarımın önemli yatırım alanları olarak öne çıktığını kaydeden Pakbeşe, “Coğrafi açıdan ülkemize yakın olması, AB pazarına kolay erişim sağlaması, ürünlerinize AB menşesi kazandırarak yeni pazarlara girme imkanı sunması Bulgaristan’ı cazip kılan faktörlerin başında yer alıyor. Ülkeye yatırım planlayan iş insanlarımızın mutlaka bizimle temasa geçmelerini bekliyoruz.” dedi.

    400 MİLYON DOLAR TİCARET HACMİ

    BTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit, Bursa ve Bulgaristan arasındaki ticaret hacminin 400 milyon doları aştığını söyledi. Bursa’dan 1.013 firmanın Bulgaristan’a ihracat yaptığını kaydeden Bayizit, kentte Bulgar sermayeli 15 firmanın faaliyet gösterdiği bilgisini verdi.
    Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, Bursa ve Bulgaristan arasında hareketli bir ticaretin bulunduğunu belirtti. Bulgaristan’a en fazla ihracat yapılan alanları otomotiv, tekstil ve hazır giyim olarak sıralayan Yazgan, düzenlenen toplantının ihracatın artmasına katkı sağlayacağını kaydetti.

    FOTOĞRAFLI
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow