hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BTSO, online seminerler ile ticaretin yol haritasını belirliyor

    BTSO, online seminerler ile ticaretin yol haritasını belirliyor
    expand

    BTSO, online seminerler ile ticaretin yol haritasını belirliyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cansel ORUÇ/BURSA,(DHA)-BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Covid-19 salgın süreci ve sonrasında Bursa iş dünyasının ticarette yol haritasını belirlemek üzere ticaret müşavirleri ve ataşeleri ağırladığı online seminer serisine başladı. "Baltık Ülkeleri Pazarı ve Ticaret İmkanları Semineri" konulu ilk programa Litvanya Vilnius Ticaret Müşaviri Ümit Ateşağaoğlu katıldı.

    Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, BTSO Küresel Fuar Acentesi ve Uludağ İhracatçı Birlikleri işbirliğinde, video konferans yöntemiyle düzenlenen seminerde Litvanya, Letonya ve Estonya’daki mevcut durum, salgın sonrasındaki işbirliği imkanları ve firmaların Baltık pazarına girişte dikkat etmesi gereken konular değerlendirildi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren BTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit, pandemi sürecinde daralan küresel ticaretin etkisiyle oluşan ihracat kaybının hızlı bir şekilde telafi edilmesi ve yeni dünya düzeninde Bursalı ihracatçıların daha güçlü bir şekilde yer alması hedefiyle çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Salgın sonrası dönemde Bursa ile Baltık ülkeleri arasındaki ticareti artırmayı amaçladıklarını kaydeden Bayizit, “Bursa ile Baltık ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 32 milyon dolar seviyesinde. Bölgeye ihracat yapan 660 firmamız bulunuyor. Bursa ve Baltık ülkeleri arasındaki ticareti yeterli bulmuyoruz. Salgın sonrası Baltık ülkeleriyle daha yakın işbirliği kurmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

    “BALTIK ÜLKELERİNDE VAKA SAYILARI DÜŞÜK”

    Litvanya Vilnius Ticaret Müşaviri Ümit Ateşağaoğlu dünyadaki genel tabloya kıyasla Baltık ülkelerinin koronavirüs konusunda şanslı olduğunu söyledi. Bölgede vaka sayılarının oldukça düşük seyrettiğini belirten Ümit Ateşağaoğlu, “Litvanya ve Estonya’da iki bin, Letonya’da ise bin 200 civarında vaka görüldü. İnsanlar sosyal hayatlarına olduğu gibi devam ediyor. Maske takma zorunluluğu yok. Herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Ekonomik hayat da devam ediyor. Ağustos ayı itibariyle uçuşların başlaması planlanıyor. İş insanları rahatlıkla buraya gelebilirler.” dedi.

    “300 MİLYONLUK PAZARA ULAŞIM İMKANI”

    Baltık ülkelerinin uzak ülkeler olduğu için ihracatçılar tarafından pek bilinmediğini kaydeden Ateşağaoğlu, “Baltıklar, ticaret açısından çok kıymetli. Bu ülkelerin ticari potansiyelinin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan firmalar için koronavirüs sonrası Baltık ülkelerini kullanmak çok mantıklı bir seçenek olacak. 3 ülkenin toplam nüfusu 6 milyon civarı olsa da bu ülkeler 300 milyon kişilik bir pazara hemen ulaşım imkanı sağlıyor. İskandinav bölgesi, Rusya, Polonya, Almanya gibi komşu ülkelere ticaret yapmak isteyen Türk firmalara burada ofis açmalarını şiddetle tavsiye ediyorum.” diye konuştu.

    “PAZARA GİRİŞTE EN ETKİN YÖNTEM FUARLAR”

    Baltık pazarına giriş yapmak isteyen firmalar için en etkin yöntemlerden birinin fuarlar olduğunu kaydeden Ateşağaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tekstil ve gıda sektörlerinde önemli fuarlar düzenleniyor. Buralarda birçok ürün talep görüyor ve müşteri buluyor. Baltık ülkeleri ile ticaret yapmak isteyen firmalarımızın Ticaret Müşavirliğimizle mutlaka temasa geçmelerini bekliyoruz. Burada yerleşik, güvenilir ithalatçı firmaların listesini kendileriyle paylaşıyoruz. Kamu ihaleleri şeffaf bir şekilde paylaşılıyor. Bu ihaleler mutlaka takip edilmeli. Firmaların veritabanlarının paylaşıldığı web siteleri mevcut. Buradan da güvenilir ticaret ortakları bulabilirsiniz. Bununla birlikte Baltık coğrafyası e-ticaretin yoğun kullanıldığı bir bölge. Firmalarımıza e-ticareti de ihmal etmemelerini öneriyorum.”

    “BTSO’NUN PROJELERİNİ YAKINDAN TAKİP ETTİM”

    Ankara’da görev yaptığı dönemde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın birçok projesini yürütme fırsatı bulduğunu anımsatan Ümit Ateşağaoğlu, “BTSO’nun Bursalı firmaların yurt dışına açılması hedefiyle ne kadar bilinçli ve özverili bir şekilde çalıştığına şahit oldum. Başarılı çalışmaları dolayısıyla kendilerini tebrik ediyorum. Özellikle ticaret heyeti ve alım heyeti konusunda çok deneyimli bir oda. Bebe çocuk ile uzay, havacılık ve savunma konularında çok başarılı projeleri var. Bu bölgeye de bir heyet düzenlemelerini tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.

    “LİTVANYA’NIN TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ÖNEMLİ POTANSİYELİ VAR”

    Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Baltık ülkelerinin Bursa ve Türkiye ihracatında çok kısıtlı bir paya sahip olduğuna dikkati çekti. Özellikle Litvanya’nın tekstil sektöründe hedef pazarlar arasında görülmesi gerektiğini vurgulayan Engin, “Litvanya’nın tekstil sektöründe 722 milyon dolar ithalatı var. 2,8 milyonluk nüfusuna göre epey yüksek bir rakam. Daha çok Almanya ve İtalya’dan alım yapıyorlar. Bu ülkelerin üretip bizim üretemediğimiz hiçbir ürün yok. Dolayısıyla bölgede tanıtım faaliyetlerimizi yoğunlaştırıp, ikili işbirliklerini geliştirmemiz gerekiyor.” dedi. UTİB Başkanı Engin, tekstil ihracatçıları olarak Litvanya’ya yaptıkları ihracatın kg başına değerinin 8,46 dolar olduğunu da sözlerine ekledi.

    BALKANTÜRKSİAD Başkanı ve Litvanya Bursa Fahri Konsolosu Berat Tunakan, Bursa’da her üç Baltık ülkesinin de fahri konsolosluğunun bulunduğunu belirterek, ticari ilişkilerin geliştirilmesi noktasında destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Türk Hava Yolları (THY) Litvanya Müdürü Ahmet Öztaş ise THY’nin Vilnius’taki operasyonları hakkında bilgiler verdi. Pandemi nedeniyle ara verilen operasyonların 15 Ağustos’ta yeniden başlayacağını kaydeden Öztaş, Vilnius’ta kargo taşımacılığı yaptıklarını da kaydederek ihracatçılara bu imkandan faydalanmaları tavsiyesinde bulundu.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow