hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bursa’da 9 ayda 5500 kişi sigarayı bırakmak için başvuru yaptı

    Bursa’da 9 ayda 5500 kişi sigarayı bırakmak için başvuru yaptı
    expand

    Bursa’da 9 ayda 5500 kişi sigarayı bırakmak için başvuru yaptı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halil ÖZÇOBAN/BURSA,(DHA)- BURSA İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, 2019 yılının ilk 9 ayı itibariyle sigara bırakma polikliniklerine 5 bin 611 başvuru gerçekleştirildiğini, başvuru yapanlardan bin 302 kişinin sigarayı bırakarak sağlıklı hayatı tercih ettiğini belirtti.

    İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, her yıl sigara bırakma polikliniklerine başvuranların ve aynı şekilde poliklinikler vasıtasıyla sigarayı bırakanların sayısının arttığının ifade ederek, “2019 yılının ilk 9 ayı itibariyle ilimizdeki 17 sigara bırakma polikliniğine 5 bin 611 başvuru yapıldı. Burada yürütülen tedavi ve danışmanlık hizmetleri sonucu bin 302 vatandaşımız sigara bağımlılığından kurtuldu” dedi. Sigara ile mücadelenin en önemli aşamalarından birinin kullanıcıların bırakmaları yönünde desteklenmesi ve kararlılık geliştirmeleri yönünde motive edilmeleri olduğuna dikkati çeken Akan, bilimsel geçerliliği kanıtlanmış yöntemler kullanılması halinde tütün bağımlılığından kurtulmanın mümkün olabildiğini vurguladı. “Kullanıcıların bu husustaki farkındalıklarını ve motivasyonlarını artırmak önemlidir” diyen Akan, “İlimizde bu doğrultuda aktif hizmet veren gerek hastanelerimiz bünyesinde gerekse birinci basamak sağlık hizmeti sunan sağlık hayat merkezlerimizde yer alan 17 adet sigara bırakma polikliniği bulunmaktadır” dedi.

    171’İ ARAYIN

    Vatandaşların Alo 171 Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak danışmanlık hizmeti alabileceğini vurgulayan Dr. Akan, “Bu polikliniklerde sigara bırakma konusunda eğitim almış uzman hekim, hekim ve diğer yardımcı sağlık personeli görev yapmaktadır. Hekim tarafından, sigara kullanıcısı genel bir sağlık bakış açısıyla değerlendirilerek bağımlılık düzeyi ortaya konmaktadır. Gerekli tanısal testler, laboratuar ve görüntüleme tetkikleri yapılmaktadır. Değerlendirme sonucunda farmakalojik tedavi düzenlenmekte, gerekli durumlarda davranışsal bilişsel danışmanlık hizmeti verilmektedir” dedi. Akan sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçların ve bantların kişinin herhangi bir sosyal güvencesi olup, olmadığına bakılmaksızın sigara bırakma polikliniklerinde tedavi gören hastalara ücretsiz verildiğini sözlerine ekledi.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow