hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DOSAB ve DOSABSİAD üyelerine TÜBİTAK ve KOSGEB Destek Programları anlatıldı

    DOSAB ve DOSABSİAD üyelerine TÜBİTAK ve KOSGEB Destek Programları anlatıldı
    expand

    DOSAB ve DOSABSİAD üyelerine TÜBİTAK ve KOSGEB Destek Programları anlatıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cansel ORUÇ/BURSA,(DHA)-DEMİRTAŞ Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Sistem Global Danışmanlık işbirliği ile beş hafta boyunca her Çarşamba günü düzenleyeceği online seminerler ile sanayicilerin sektörel gelişmeler ve iş yaşamında sunulan desteklerden haberdar edilmeleri planlanıyor.

    Seminer serisinin ilki Sistem Global Danışmanlık Bursa Bölge Müdürü ve Eğitmen Nursel Üstündağ ile Sistem Global Danışmanlık Bursa Bölge Kıdemli Uzmanı Özge Kara’nın sunumuyla gerçekleştirilen “Ulusal AR-GE Hibe ve Teşvik Ekosistemi Olanakları Eğitimi” programı ile başladı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, 5 hafta boyunca her Çarşamba günü sürdürecekleri Webinar Serisi ile üyelerini devletin verdiği destekler ve sektörel gelişmeler hakkında bilgilendireceklerini belirtti. Programda TÜBİTAK TEYDEB/ARDEB Destekleri, KOSGEB AR-GE İnovasyon Destekleri, AR-GE ve Tasarım Merkezi Destekleri, Teknik ve Mali Yaklaşımlar, Güncel Yaklaşım ve Uygulamalar gibi konular anlatıldı. Programda Sistem Global Danışmanlık Bursa Bölge Müdürü ve Eğitmen Nursel Üstündağ,  Sistem Global’in faaliyetlerini anlattıktan sonra müşteri profilleri, KOBİ firmaları, online danışmanlık, TÜBİTAK AR-GE merkezleri hibeleri,  Hibe için teşvik veren kurumlar,  sanayi kuruluşları,  TEYDEB ve ARDEB destek programları hakkında bilgiler verirken, Sistem Global Danışmanlık Bursa Bölge Kıdemli Uzmanı Özge Kara ise KOSGEB destekleri,  Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Siparişe dayalı AR-GE ve tasarım projeleri ve ek performans kriterlerini anlattı.

    TEYDEB PROJELERİ YENİ FİKİRLERİ DESTEKLİYOR

    Sistem Global Danışmanlık Bursa Bölge Müdürü ve Eğitmen Nursel Üstündağ,  programın ilk bölümünde yaptığı sunumda TÜBİTAK’ın altında bulunan Teknoloji ve Yenilik Programlama Başkanlığı’nın destek programları hakkında bilgiler verdi. Üstündağ, TEDYEB’in gündemde olan ve son zamanlarda değişikliğe uğrayan 1501 ve 1507 destek programlarının detaylarını verdi. 1501 Sanayi ARGE projeleri destekleme programına kobilerin başvurabildiğini anlatan Nursel Üstündağ, “Bu programda bir üst limit yok ve 36 aya kadar proje süresi mevcut. Proje bütçesinin yüzde 25’i kadarı ön ödeme olarak alınabiliyor ve yüzde 75’lik kısmı hibe olarak veriliyor. 1501 projelerine daha önce istediğimiz zaman başvurabiliyorduk ancak şu anda proje çağrıları yapılıyor. Ocak-Şubat, Temmuz-Ağustos dönemlerinde çağrılar açılıyor. Bildirilen son tarihe kadar başvuru yapılabiliyor. İçinde bulunduğumuz Temmuz-Ağustos dönemi çağrısı için son tarih 15 Eylül olarak belirlendi” dedi.

    Yine TEDYEB tarafından gerçekleştirilen destekleme programlarından biri olan 1507 Destekleme programının ise üst limitinin 600 bin TL olduğunu anlatan Nursel Üstündağ, ayrıca bu programda bir proje teşvik ödülünün olduğunu belirterek, “Bir projenin fikri çalışanlarımızdan birine aitse bunu proje başvurusunda belirtiyoruz ve proje uygun görülürse 7500 TL’lik bir teşvik ödülü kazanıyoruz. Burada hibe oranı yine yüzde 75. Çağrılı bir sistem olan 1507’de proje üst limiti 18 aydır” açıklamalarında bulundu. 

    KOSGEB’TEN PROJE BAZLI ARGE VE İNOVASYON DESTEĞİ

    Sistem Global Danışmanlık Bursa Bölge Kıdemli Uzmanı Özge Kara ise KOSGEB’in proje bazlı ARGE ve inovasyon desteklerini anlattı. Kobi şartlarına sahip firmaların bu projelere başvuru yapabileceğini belirten Özge Kara, şunları söyledi: “Ayrıca KOSGEB veri tabanına kayıtlı olan ve KOSGEB beyannamesi güncel olan firmalar başvuru yapabiliyor. Küçük ve orta ölçekli firmalar ve girişimciler bu programa başvurabiliyor. Firmalar, yeni bir fikir, yeni bir süreç yönetiyorsa ya da mevcut bir hizmetini ya da sürecini geliştirmek, iyileştirmek istiyorsa ya da maliyet düşürücü yeni teknikler geliştirecekse, ürün kalitesini yükseltecekse bu destek projesinden faydalanabiliyor. Buradaki ana amaç ARGE ve İnovasyon projelerinin ticarileştirilmesi ve firmalarda ARGE ve inovasyon bilincinin geliştirilmesi. Proje süresi 24 ay olarak belirlenmiştir ve minimum 8 ay olarak gerçekleştirilebiliyor. Bu programda destek üst limiti 750 bin TL olarak belirlendi. Destek oranı ise başlangıç sermayesi ve personel giderlerinde yüzde 100 ve diğer giderlerde ise yüzde 75 olarak belirlenmiştir. Başvuru tarihi için belli bir kısıtlama ve son başvuru tarihi yok. Her zaman başvuru yapılabiliyor.”

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow