hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hayati İnanç, Osmangazi'de gençlerle buluştu

    Hayati İnanç, Osmangazide gençlerle buluştu
    expand

    Hayati İnanç, Osmangazi'de gençlerle buluştu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muammer İRTEM/BURSA,(DHA)-ARAŞTIRMACI Yazar ve Avukat Hayati İnanç, Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen “Gençlerle Baş Başa” konulu konferansta dünyanın farklı ülkelerinden gelen liseli öğrencilerle buluştu.

    Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen “Gençlerle Baş Başa” programlarının bu ayki konuğu Araştırmacı Yazar Hayati İnanç oldu. Dünyanın farklı coğrafyalarından gelen öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği konferansta Hayati İnanç, divan edebiyatından örnekler verirken, Türkçe’nin bin yıllık geçmişine vurgu yaptı. Divan edebiyatından beyitler okuyarak açıklamasını yapan İnanç, öğrencilere hayata dair önemli nasihatlerde bulundu. Türkçe’nin zenginliğinin asırlar öncesine dayandığına dikkat çeken İnanç, “Beden, boş bir kapsül, sonunda bırakıp gidiyor. Asıl yolcu; kimlik ve kişilik olan ruh ise ebedi hayatına devam ediyor. İnsanoğlu geldiği dünyada aldanıyor, burayı çok ciddiye alıyor. Yunus Emre’nin aldangaç dediği dünyada, insanoğlu kolayca aldanıyor. Seçtiğimiz şairler, üstatlarımız bize yaşadığımız dünyanın nasıl bir yer olduğunu buraya gelme sebebinin ne olduğunu, buradan nereye, nasıl gidileceğini uzun uzun anlatıyorlar. Gayet güzel anlattıkları için de yüzlerce yıl sonra bile lezzetle okunuyor. 5 asır önce yazılmış bir beyti bugün okumak kolay değil. Okuyunca neşeniz yerine geliyorsa dikkate değer bir derinlik, zenginlik ve güzellik var demektir” diye konuştu.

    İNANÇ: EN BÜYÜK ÖKSÜZLÜK, KÖKSÜZLÜKTÜR

    Kökü derinlerde olmadan kalıcı büyük eser yapmanın mümkün olmadığını ifade eden Hayati İnanç, “Yahya Kemal üstadın dediği gibi en büyük öksüzlük, köksüzlüktür. Halbuki, köksüzlükten söz etmeye hiç uygun olmayan bir coğrafyadayız. Çok sağlam köklerimiz var. Bu köklerin farkında olmakta bir problemimiz var. Kendisinden en çok etkilendiğim şairlerin başında gelen Şeyh Galip, 42 yaşında ömrünü tamamladı, 24 yaşında divanını bitirdi. Bunu yazmaya ne zaman başladı? Nasıl bir düşünceyle yazdı?”  ifadelerini kullandı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow