hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnegöl’ün meyve ambarı açılış için gün sayıyor

    İnegöl’ün meyve ambarı açılış için gün sayıyor
    expand

    İnegöl’ün meyve ambarı açılış için gün sayıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yavuz YILMAZ/İNEGÖL,(Bursa),(DHA)  - BURSA'da İnegöl Belediyesi’nin himayesinde kurulan Üreten Çiftçiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin Deydinler Mahallesinde Şubat ayında yapımına başladığı Soğuk Hava Deposunda sona gelindi. Eylül ayında açılması hedeflenen 4 bin ton kapasiteli soğuk hava deposunda inceleme yapan Belediye Başkanı Alper Taban, “Burası İnegöl’ün meyve ambarı olacak” dedi.

    İnegöl Belediyesi, şehirdeki tüm çiftçileri tek bir çatı altında toplamak için İnegöl Üreten Çiftçiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurmuştu. Kooperatifin ilk icraatı olarak depolama sorununa çözüm üretmek adına soğuk hava deposu yapımı için çalışmalara başlandı. TKDK’nın da 3 buçuk milyon TL hibe desteği sağladığı toplam 7 milyon TL değerindeki soğuk hava deposunun inşaatının temeli, Şubat ayında atılmıştı.

    HEDEF EYLÜL

    Deydinler Mahallesinde hayata geçirilen projenin termin süresi 2021 Ocak ayı indi. Ancak hızlı bir yapım süreciyle şuan yüzde 90 seviyesine ulaşıldı. İnşaat aşaması sona eren ve iç tefrişatı ile soğutucularının yapımı devam eden Soğuk Hava Deposu inşaatını, Belediye Başkanı Alper Taban bugün beraberindeki heyetle birlikte yerinde inceledi. AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Durmuş, meclis üyeleri ve parti yöneticilerinin de hazır bulunduğu incelemede, Eylül ayında tesisin hizmete girmesinin hedeflendiği açıklandı.

    DEPOLAMA ÖNEMLİ BİR İHTİYAÇ

    Tesisin yapımını sürdüren firma temsilcilerinden alınan bilgiler ve inceleme sonrası açıklama yapan Başkan Alper Taban, “Şubat ayında temelini attığımız ve aslında daha termin olarak hayata geçişiyle ilgili önümüzde zaman olmasına rağmen şuanda yüzde 90’lara geldiğimiz soğuk hava depomuzda incelemelerde bulunuyoruz. Bildiğiniz gibi meyveci bir şehiriz ve bu değerlerimizi öncelikli olarak tesislerimizde uygun bir şekilde depolamayla ilgili eksiğimizin olduğunu fark etmiştik. Bizler de İnegöl Belediyesi olarak bu süreçte meyvecilikle uğraşan, çiftçilikle uğraşan tüm vatandaşlarımıza destek olacağımızı ifade etmiştik. Burada depolama da önemli bir ihtiyaçtı. Yaklaşık 220 bin ton üretim var ama şehrimizde soğuk hava depolama tesislerimiz eksikti. İnşallah burada 4 bin tonluk bir tesisin hayata geçmesiyle büyük ölçüde kendilerine fayda sunmuş olacağız” dedi.

    FARKLI TESİSLER DE KAZANDIRILACAK

    Üreticilere yönelik tesislerin sadece soğuk hava deposuyla sınırlı kalmayacağının mesajını da veren Başkan Taban, “Sadece bununla da kalmasını arzu etmiyoruz. Bundan sonraki süreçte de paketleme, kurutma gibi ilave tesislerimizin gelmesini arzu ediyoruz. Tabi çiftçilerimizi de kooperatifimize üye olmaya davet ediyoruz. Bu önemli bir şey. Dünyadaki başarılı örnekleri incelediğimiz zaman da gördüğümüz şudur; birlikten kuvvet doğar. Bir araya geldiğimizde bu güzel eserleri hayata geçirebiliyoruz. Şunu da ifade etmem lazım, İnegöl Belediyesi nihayetinde bir kamu kuruluşudur. Türkiye’deki ilk ve tek örneğidir bu proje” açıklamalarında bulundu.

    İNEGÖL’ÜN MEYVE AMBARI OLACAK

    Taban, tesis hakkında bilgileri de paylaştığı açıklamasını şöyle sürdürdü: “Burada yaklaşık bir kerede 4 bin ton ama giriş çıkışlarla beraber 10-12 bin tonluk ürünü burada depoluyor olacağız. Pazarın da arz talep durumuna göre ürünler girip çıkacak. Çiftçimize değer katacak. Zaten iyi ürünler yetiştiriyoruz. Burası da İnegöl’ün meyve ambarı olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Termin süresi 2021 Ocak ayı idi. Şuanda Ağustos’tayız. Eylül ayında da açılışını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

    (FOTOĞRAFLI)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow