hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ‘Perdenin Arkasındaki Karagöz’ belgeseli izleyiciyle buluştu

    ‘Perdenin Arkasındaki Karagöz’ belgeseli izleyiciyle buluştu
    expand

    ‘Perdenin Arkasındaki Karagöz’ belgeseli izleyiciyle buluştu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Esra TÜRKER/BURSA, (DHA)-BURSA Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Karagöz ve Kukla Oyunları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (KARAKUM) yapımını üstlendiği, “Perdenin Arkasındaki Karagöz” belgeseli ilk gösterimini yaptı.

    Karagöz gölge oyunu, belgesele konu oldu. Perde arkasındaki ‘Hayali’lerin konu edildiği  belgeselde, tasvir yapımından perde kurmaya kadar tek kişilik bir prodüksiyon olan hayalilerin oyun öncesi, sırası ve sonrasında neler yaptığı anlatıldı. BUÜ KARAKUM tarafından çekilen belgeselin yapımcılığını Dr. Öğr. Ü. İbrahim Öztahtalı, yönetmenliğini ise Doç. Ali Sait Liman üstlendi.

    KARAGÖZ BELGESELİ, ULUSLARARASI FESTİVALLERE KATILACAK
    Düzenlenen galaya BUÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Şahin de katıldı. Şahin, Karagöz’ün Bursa için her zaman en ön sırada durması gereken, çok önemli bir kültürel değer olduğuna vurgu yaptı. KARAKUM Müdürü Dr. İbrahim Öztahtalı da UNESCO’nun 2009’da Somut Olmayan Dünya Mirası listesine aldığı Karaöz’ün, sadece Bursa ve Türkiye’nin değil bütün dünyaya tanıtılması gereken bir dünya mirası olduğunu kaydetti. Öztahtalı, belgeselin dünyada bir benzerinin daha bulunmadığına işaret ederek; “Projemiz, kendi alanında yapılmış ilk ve tek belgesel olması nedeniyle bizim için oldukça kıymetli. Önümüzdeki süreçte belgeselin yapımcısı olarak filmi ulusal ve uluslararası belgesel film festivallerine götüreceğiz” diye konuştu.

    Yönetmen Doç. Ali Sait Liman ise Karagöz’ü bugüne kadar bakılmayan bir açıdan seyirciyle buluşturduklarını belirtti. Liman, “Biz de gelecek kuşaklara aktarılması gereken bu mirası kayıt altına alarak sosyal ve akademik sorumluluğumuza bir halka daha ekledik” dedi. 
    Gala programında, belgeselde yer alan Hayaliler; Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Bursa Şubesi Başkanı Şinasi Çelikkol, Ufuk Durmaz ve Nevzat Çiftçi de Karagöz Gölge Oyununun perde arkasındaki hikayesini ve inceliklerini anlattı. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow