hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Somuncu Baba Fırınında üretilen 6 bin ekmek, ihtiyaç sahiplerine evlerinde teslim ediliyor

    Somuncu Baba Fırınında üretilen 6 bin ekmek, ihtiyaç sahiplerine evlerinde teslim ediliyor
    expand

    Somuncu Baba Fırınında üretilen 6 bin ekmek, ihtiyaç sahiplerine evlerinde teslim ediliyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    İsmail Hakkı SEYMEN/BURSA,(DHA)- BURSA'da, Ulu Camii'nin inşaatında çalışan işçilere, fırınında ürettiği yekmekleri götürmesiyle tanınan Somuncu Baba geleneği,  626 yıldır sürdürülüyor. Bu geleneği yaşattıklarını söyleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Somuncu Baba Gönül Fırını'nda  günlük üretilen 6 bin ekmeği,  ihtiyaç sahiplerine adreslerine götürerek, ücretsiz dağıttıklarını söyledi.  Dündar, “Ankara, İstanbul belediyelerinin yapmış olduğu gibi bir algı ile vatandaşı ekmek noktalarında sıraya dizerek değil, ekmeği kapısına götürerek hizmet ediyoruz" dedi.

    Osmanlı Devleti’nin 4’üncü padişahı olan 1'inci Bayezid tarafından, 626 yıl önce Bursa’da yapımına başlanan Ulu Camii’nin inşaatında çalışan işçilere, fırınında üretip dağıttığı yüzlerce ekmek ile bilinen Somuncu Baba geleneği, Osmangazi Belediyesi’nin 2014 yılında açılışını yaptığı Somuncu Baba Gönül Fırını'nda sürdürülüyor. Günlük 6 bin ekmeğin üretildiği fırında açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Mustafa Dündar, burada ekmek kuyruğu yaşanmadığını söyledi. Dündar, “Burada, günlük 6 bin ekmeği çıkararak, 55 noktada muhtarlarımızla birlikte vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Bizlerin fırınında kuyruk yok, bizim ekmek dağıtım sistemimiz, askıda değil kapıda. Hizmeti ihtiyaç sahiplerinin ayağına götürüyoruz. Özellikle son günlerde, Ankara, İstanbul belediyelerinin yapmış olduğu gibi bir algı ile vatandaşı ekmek noktalarında sıraya dizerek değil, ekmeği kapısına götürerek hizmet ediyoruz. Bursa’da biz Somuncu Baba ekmeğini ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Ankara ve İstanbul ile mukayese ettiğimizde, bizim Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin halk ekmeğinin çok uygun fiyatlı ve kapasitesinin diğer şehirlere oranla çok yüksek olduğunu görüyoruz" dedi.
    "SOMUNCU BABANIN BAŞLATMIŞ OLDUĞU BİR GELENEK'

    Somuncu Baba’nın başlattığı geleneği sürdürmeyi hedeflediklerini açıklayan Belediye Başkanı Dündar, “Osmangazi Belediyesi olarak buradan çıkan ekmekleri, vatandaşlarımızın ihtiyacına göre, onların ayağına kadar götürüyoruz. Bu gelenek bizlere 630-700 yıl önceden gelen, Somuncu Babanın başlatmış olduğu bir gelenek. Bunu Osmangazi Belediyesi olarak sürdürüyoruz. Vatandaşımızın yanındayız. Hem sıcak ekmek, hem sıcak yemek, hem de kıyafet olarak vatandaşlarımıza destek oluyoruz. Büyükşehirlerde yaşıyoruz. Kalabalıklar var. Bu kalabalıkların içerisinde, yalnız insanlar mevcuttur. Biz o yalnızları arayıp buluyoruz. Ekip olarak onların yalnızlıklarını paylaşıyoruz. ‘Belediyem Benimle’ projesi kapsamında kurduğumuz ekibimizle, mahalleleri tek tek geziyoruz. Mahalle muhtarları ve başkanlarının bize belirtmiş olduğu kişilerin yanında oluyoruz. Şu anda 6 bin ekmek üretiyoruz. Eğer daha fazla olması gerekiyorsa, o kadar üretir onlara götürürüz" şeklinde konuştu.

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow