hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Teras ısıtıcılarda enerji verimliliğini yüzde 97'ye çıkartıyor

    Teras ısıtıcılarda enerji verimliliğini yüzde 97ye çıkartıyor
    expand

    Teras ısıtıcılarda enerji verimliliğini yüzde 97'ye çıkartıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halil ÖZÇOBAN/BURSA,(DHA)-ISITMA sektöründe verimliliği esas alan çalışmalar doğrultusunda ‘teras ısıtıcılar’ olarak nitelendirilen açık, yarı açık veya yüksek alan ısıtıcılarının verimliliğini yüzde 97’ye çıkaran bir sistem geliştirildi. Cihaz üretici aynı zamanda işyerlerinde elektrik faturasını da yüzde 40 düşürmeyi taahhüt ediyor.

    Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve radyant fiber ısıtıcılar üretimi alanında hizmet veren Demirören A.Ş, ısıtma sektöründe verimliliği esas alan çalışmaları doğrultusunda ‘teras ısıtıcılar’ olarak nitelendirilen açık, yarı açık veya yüksek alan ısıtıcılarının verimliliğini yüzde 97’ye çıkaran bir sistem geliştirdi. Yüksek verimli brülör sisteminin patentini alan şirket, 17 ülkede daha patent almak için girişimlere başladı.

    DÜNYANIN EN VERİMLİ AÇIK ALAN ISITICILARI İÇİNDE

    Demirören A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Demirören, “Dünyada ilk olarak nitelendirebileceğimiz bu teknolojiyi bugün sadece açık alan ve yüksek alanlarda ısıtma için kullanıyoruz. Ama bu teknoloji pişirme ve kurutma ile ilgili pek çok alanda kullanılabilir” dedi.  Arif Demirören, bundan 25 yıl önce döküm ve demir sacı birleştirerek soba haline getirmenin ve ardından bunu emaye ile buluşturup, paslanma ve korozyonu önlemek suretiyle sobaların uzun yıllar kullanılmasını sağlamayı önemli bir yenilik olarak kabul ettiklerini, ancak artık enerji verimliliğinin önemli hale geldiğini belirtti.

    Arif Demirören, “Biz de firma olarak açık, yarı açık ve yüksek alan ısıtıcılarının enerji verimliliği noktasında önemli bir çalışma yaptık. Şu anda üretilen ve piyasada yer alan ‘teras ısıtıcılar’ olarak nitelendirilen açık, yarı açık veya yüksek alan ısıtıcılarının verimliliği yüzde 60 ila 64 civarında. Yani 1 metreküp gazın maksimum yüzde 64’ü kullanılıyor. Biz bu verimliliği yüzde 97’ye çıkarmış durumdayız. ‘Piremix brülör’ dediğimiz bir sistemle kendi içindeki yanmayı yükselttik. Bu cihazları yüzde 97 verimlilik belgesiyle üretiyoruz. Peki farklı bir şey mi yakıyoruz? Hayır. İki cihazda da 1 metreküp doğalgaz yakıyoruz. İki cihazdaki 1 metreküp doğalgazın yanması sonucunda birinde tam yanma olarak sonuçlanan yüzde 97, yani 980 santigrat derece, birinde yüzde 64, 440-450 santigrat derece“ dedi.

    ENERJİ FATURASI EN AZ YÜZDE 40 DÜŞECEK

    Arif Demirören, sistemin aynı zamanda ısıtma, pişirme ve kurutmanın da ana temasını oluşturan bir yakma sistemi olduğunu belirterek,  “Bu sistem LPG enerjide de kullanılabilir ve farklı cihazlara da evrilebilir. Bugün sadece ısıtma alanında açık alan ve yüksek alanlarda bu teknolojiyi kullanıyoruz. Yani bu sistem ısıtma, pişirme ve kurutmada nerede ihtiyaç varsa kullanılabilir. Türkiye’de bu sistemi üreten 7-8 başka firma daha var. Ayrıca Alman, İngiliz ve İtalyan malı ürünler de Türkiye pazarında yer alıyor. Diğer markalar ısıyı seramik taşlar vasıtasıyla yayıyor. Seramik cihazların maksimum dayanabilme yüzey sıcaklığı 480 santigrat 500 santigrat derecedir. Biz 1200’den 980 santigrat dereceye düşürdük sıcaklığı. Bizim ürettiğimiz cihaz doğalgazın içindeki tüm gazı yakıyor. Sadece yüzde 3’lük bir su buharı kalıyor. O da kaçınılmaz bir şeydir.  Sonuç olarak bir firma 10 bin lira enerji faturası ödüyorsa, bu rakam bizim cihazımızla 6 bin liraya düşecektir” açıklamasında bulundu.

    17 AYRI ÜLKEDE PATENT GİRİŞİMİNDE BULUNULDU

    Yüksek verimli brülör sisteminin patentini aldıklarını belirten Demirören, “Yurt dışında 17 ayrı ülkede patentleri almak için girişim başlattık. Kısmet olursa bunu da başaracağız. Bunlar zaman ve maliyet isteyen şeyler. Mesela Uludağ’da hava sıcaklığı şu an eksi 40 derece. Eksi 40 derecede çalışan tek cihazlar bizim cihazlarımızdır” diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow