hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ticaret Bakan Yardımcısı Turagay: Dünya ticaretinden aldığımız payı artırmalıyız

    Ticaret Bakan Yardımcısı Turagay: Dünya ticaretinden aldığımız payı artırmalıyız
    expand

    Ticaret Bakan Yardımcısı Turagay: Dünya ticaretinden aldığımız payı artırmalıyız

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gürkan DURAL/BURSA,(DHA)-TİCARET Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, aşı konusunda yaşanan olumlu gelişmelerin katkısıyla 2021 yılının ikinci çeyreğinden itibaren küresel ticarette yukarı yönlü bir ivme gerçekleşeceğini belirterek, “Ülke olarak bu fırsatı iyi değerlendirmeli ve dünya ticaretinden aldığımız payı artırmalıyız” dedi.

    Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), küresel salgın döneminde istişare toplantılarına aralıksız devam ediyor. BTSO Tekstil ve Dış Ticaret Konseylerinin çalışmaları kapsamında düzenlenen istişare toplantısı, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’ın katılımıyla gerçekleştirildi. BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener’in moderatörlüğünde, video konferans yöntemiyle yapılan toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur ile meclis ve komite üyeleri de katıldı.

     “İHRACATTA HEDEF AŞILACAK”

    Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, 2019 yılını binde 9 büyüme ile tamamlayan Türkiye ekonomisinin 2020 yılına güçlü bir ivmeyle başladığını söyledi. Sanayi üretimi ve ihracat başta olmak üzere birçok ekonomik göstergede olumlu gelişmeler görülürken pandeminin ortaya çıktığını belirten Turagay, “Ocak-Şubat aylarında ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde  3,8 artış göstermişti. Ancak Mart ayında başlayan salgın süreci ihracat pazarlarını oldukça olumsuz etkiledi. Kısıtlamalar nedeniyle küresel ticaret durma noktasına geldi. Mart, Nisan ve Mayıs aylarını kapsayan dönemde ülkemizin ihracatı yüzde 33,5 azaldı. Bakanlık olarak bu süreçte ticaret akışını sağlamak amacıyla başarılı çalışmalara imza attık. Temassız dış ticaret uygulamasını başlattık. Tedarik zincirinin güvenliğini sağlarken, iş dünyamızın gayretleriyle de bu süreci asgari zararla atlattık. Üçüncü çeyrekte OECD ülkeleri arasında en yüksek büyüme performansı gösteren ülkelerden biri olduk. Yılın ilk 11 ayında 151,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yılı da 165,9 milyar dolar ihracat hedefimizin üzerinde tamamlayacağımızı öngörüyoruz.” diye konuştu.

     “ALTERNATİF TEDARİKTE TÜRKİYE ÖNE ÇIKIYOR”

    Pandeminin küresel tedarik zincirinde tek pazara bağımlı yapının sıkıntılarını ortaya çıkardığına dikkati çeken Bakan Yardımcısı Turagay, birçok gelişmiş ekonominin yeni pazar arayışı içerisinde olduğunu vurguladı. Türkiye’nin coğrafi konumu ve dinamik üretim yapısı ile en önemli alternatif tedarik noktası olacağını ifade eden Turagay, “Son dönemde gelen sinyaller ülkemize doğru bir kayışı işaret ediyor.” dedi.

     “E-TİCARETİN BÜYÜKLÜĞÜ 2023’TE 6,5 TRİLYON DOLARA ULAŞACAK”

    Pandemi süreci ile birlikte dijitalleşmenin hız kazandığını belirten Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, şöyle devam etti: “Pandeminin belki de tek olumlu yanı dijitale geçiş sürecini hızlandırması oldu. Bakanlık olarak dijitalleşme alanında ihracatçıların önünü açma hedefiyle önemli projeleri hayata geçirdik. E-ticaret üyelik desteği, sanal fuar ve sanal ticaret heyetleri desteğini başlattık. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre küresel ticarette bu yıl yüzde 9,2 daralma yaşanması öngörülüyor. Gelecek sene ise yüzde 7,2 büyüme bekleniyor. Aşı konusunda yaşanan gelişmeler, 2021 yılı ikinci çeyreği ile birlikte dünyada yeni bir sayfa açılacağına işaret ediyor. Ülke olarak bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. E-ticaretteki potansiyeli de göz ardı etmememiz gerekiyor. Dünyada e-ticaret hacmi 3,5 trilyon dolara ulaşırken, bunun 1,5 trilyon dolarlık kısmı sınır ötesi ticaret olarak gerçekleşiyor. 2023 yılında toplam e-ticaret hacminin 6,5 trilyon dolar olması bekleniyor. Dünya genelinde 4,5 milyar insanın internete erişimi var. Bunların tamamı potansiyel müşteri demek. Dijital dönüşüm bu açıdan çok önemli. E-ticaretin gelişim hızı, geleneksel ticaretin çok önünde.”

    “DÜNYA EKONOMİSİNDE YENİ GÜÇ DENGELERİ KURULUYOR”

    BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, küresel ekonominin ülkeler arasındaki ticaret savaşları, korumacılık politikaları ve pandemi sürecinin etkileriyle köklü bir dönüşüm sürecinden geçtiğini söyledi. Dünya ekonomisinde yeni güç dengeleri kurulduğuna dikkati çeken Başkan Burkay, “Asya-Pasifik bölgesindeki 15 ülke arasında küresel ekonominin yüzde 30’unu kapsayan bugüne kadarki en büyük serbest ticaret anlaşması imzalanırken, ABD, Kanada ve Meksika 25 trilyon dolarlık yeni bir ticaret anlaşması gerçekleştirdi. Küresel ticaretin yüzde 22’sine denk gelen 19 trilyon dolarlık Avrupa Birliği pazarı ise ülkemiz açısından önemini koruyor. Küresel ticaret yapısında öngörülen bu değişim rüzgarının ülkemiz için de önemli fırsatlar barındırdığına inanıyoruz. Türkiye, jeopolitik konumu, üretim yeteneği ve nitelikli istihdamının sağladığı avantajlarla yeni ekonomide tedarik zincirinin en önemli halkası haline gelebilir. Bu sürece en iyi şekilde hazırlanmak için sanayimizden lojistiğe kadar her alanda güçlü bir atılım gerçekleştirmek zorundayız. Bu doğrultuda Ticaret Bakanlığımızın liderliğinde üreticimize, yatırımcımıza ve ihracatçımıza güven verecek kapsamlı bir program tasarlanmasını öneriyoruz.” dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow