hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TÜGİAD Başkanı Çevikel: Güçlü olmak için teknoloji ithal eden değil, üreten olmak zorundayız

    TÜGİAD Başkanı Çevikel: Güçlü olmak için teknoloji ithal eden değil, üreten olmak zorundayız
    expand

    TÜGİAD Başkanı Çevikel: Güçlü olmak için teknoloji ithal eden değil, üreten olmak zorundayız

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Esra TÜRKER/BURSA, (DHA)-BURSA Ticaret Borsası (Bursa TB) tarafından hayata geçirilen ‘Girişimcilik Zirvesi 2022’ başladı. Zirvenin ilk konukları, eğitmen, sosyolog ve yazar Kemal Karadayı ile Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı ve aynı zamanda Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel oldu.
    Bursa TB tarafından, gelişim platformu olarak hayata geçirilen Bursa TB Online Akademi’de girişimcilik ayı kapsamında, Bursa Teknik Üniversitesi Girişimcilik ve Organizasyon Topluluğu iş birliğiyle düzenlenen ‘Girişimcilik Zirvesi 2022’ başladı. İş dünyasını girişimciler ile bir araya getirmek ve özellikle gençleri girişimciliğe özendirmek amacıyla gerçekleştirilen zirve, Online Akademi Youtube hesabından da canlı olarak yayınlandı. 
    Etkinliğin ilk gününde eğitmen, sosyolog ve yazar Kemal Karadayı, girişimciler ve girişimci adaylarının karşılaştıkları ve başarılarını derinden etkileyen faktörlerden biri olan “Girişimcilikte Erteleme Hastalığı” ile başa çıkmanın yollarını anlattı. Ertelemeyi bir hastalık ya da kişilik özelliği değil, inatçı bir alışkanlık olarak tanımlayan Karadayı, “Herkesin az ya da çok erteleyici olduğunu söyleyebiliriz. Karşılaştığımız zorlu durumlarda her birimiz farklı yöntemlerle de olsa erteliyoruz. Dolayısıyla ertelemeyi bir hastalık olarak değil, alışkanlık olarak görmeliyiz” dedi.
    ‘GİRİŞİMCİLİKTE BAŞARININ TEMELİ TEKNOLOJİ VE DİJİTALLEŞME’
    Etkinliğin ikinci gününde Bursa TB Online Akademi’nin konuğu olan TÜGİAD Genel Başkanı ve 
    DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, Türkiye’de girişimcilik kavramının, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun vizyoner bakış açısıyla hayata geçirdiği projeler sayesinde ön plana çıktığını ve başarılı bir girişimin temelinde, teknoloji ve dijitalleşme olduğuna dikkat çekti. İyi bir girişimcinin öncelikle gelişen teknoloji ve ortaya çıkan yeni dünya düzenine uyum
    sağlaması gerektiğini dile getiren Çevikel, “Türkiye’de son zamanlarda özellikle yazılım, bilişim ve e-ticaret sektörlerinde önemli girişimler çıktığını görüyoruz. Ancak yine de biz her ne kadar teknolojide geliştik desek de aslında teknoloji ithal eden bir ülkeyiz. Bunun altını çizmek istiyorum. Dolayısıyla öncelikle teknoloji ithal etmek yerine, teknoloji üretmeliyiz. Bu nedenle startuplara destek veriyoruz, teknoloji yatırımları diyoruz. Çünkü ülkemizde bunu başarabilecek çok sayıda gencimiz ve girişimcimiz var” ifadelerini kullandı.
    ‘BAŞARI İÇİN GENÇLERİMİZİ DESTEKLEMELİYİZ’
    Türkiye’nin teknolojide öncü olmasının gençlerle mümkün olduğunu söyleyen Nilüfer Çevikel,
    genç girişimcilere destek olmak adına TÜGİAD olarak, Hollanda merkezli bir fon kurarak
    Türkiye’de bir ilki hayata geçirdiklerini açıkladı. Çevikel, “Kurduğumuz bu merkez ile yurt
    dışından getirdiğimiz fonları, kuluçka merkezlerindeki genç girişimcilerimize ve startuplarımıza destek vermek için kullanmayı hedefliyoruz. Çünkü dünyanın ilerlediği yön teknoloji. Eğer ki gençlerimizi destekleyecek fonlar yaratılmazsa melek yatırım ağları kurulmazsa başarıya ulaşılamaz. Teknoloji üretmek, bu alanda dünyada öne çıkmak istiyorsak tek çıkış yolu budur” dedi.
    ‘DÜNYAYI TAKİP EDİN’
    Gelişen teknoloji sayesinde günümüzde artık 100 yıllık bir şirketle, henüz yeni kurulmuş bir
    startup arasında hiçbir fark kalmadığını ifade eden Çevikel, girişimci olmak isteyen gençlere tavsiyelerde bulunarak, “Hiçbir zaman kötüyü umut ederek iyi bir şeyle karşılaşamazsınız, bunu unutmayın. Asla motivasyonunuzu düşürmeyin ve enerjisi yüksek hayattan umudu olan insanlarla bir arada olun. En önemlisi de dünyayı takip edin. Artık teknolojiyi iyi kullanan, yazılımı iyi yapanların öne geçtiği bir dünyada yaşıyoruz. O yüzden teknoloji yatırımlarına, dijitale, yeşil dönüşüme ve bilhassa yazılıma önem verin” diye konuştu. (DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow