hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nilüfer Belediyesi, 2020 yılını yazar Fakir Baykurt'a adadı

    Nilüfer Belediyesi, 2020 yılını yazar Fakir Baykurta adadı
    expand

    Nilüfer Belediyesi, 2020 yılını yazar Fakir Baykurt'a adadı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet İNAN/BURSA, (DHA)-BURSA'da Nilüfer Belediyesi, 2020 yılını eserlerinde köylülerin, göçmenlerin, işçilerin hikâyelerini anlatan yazar Fakir Baykurt’a adadı.

    Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri’nin 2013 yılında başlattığı Yılın Yazarı Projesi'nde, 2020 yılını yazar Fakir Baykurt'a adadı. Nilüfer’de yılın yazarı ilan edilen Fakir Baykurt, eserleriyle yıl boyunca düzenlenecek sergi, söyleşi ve atölye gibi farklı birçok etkinlikte her yaştan okurla buluşacak. Her yıl farklı bir yazar ve eserleri ile kentte edebiyat gündemi yaratmak, yazarı yıl boyunca tanıtmak, yeni okurlara ulaşmak, okuma ve kütüphane kullanımı alışkanlıklarının yaygınlaşmasına öncülük etmek amacıyla düzenlenen proje kapsamında 2020 yılı Fakir Baykurt’a adandı.

    2013 yılını Sabahattin Ali, 2015 yılını Aziz Nesin, 2016 yılını Yaşar Kemal, 2017 yılını Orhan Kemal, 2018 yılını Sevgi Soysal, 2019 yılını Nezihe Meriç gibi Türk edebiyatında iz bırakan isimlere armağan eden Nilüfer Belediyesi, 2020 yılında da Fakir Baykurt’u halkla buluşturacak.

    Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, 2020 yılının yazarını, yazarın kızı Işık Baykurt, yılın yazarı etkinlikleri danışmanı Turhan Günay ve Türk Yayıncılar Birliği Başkanı-Yayıncı Kenan Kocatürk ile birlikte Misi Yazıevi'nde açıkladı. Başkan Erdem, 2019 yılında toplam 68 etkinlikte binlerce insanın Nezihe Meriç’in edebiyatıyla buluştuğunu, binlerce kitabının Nilüfer Belediyesi’nce okurlara armağan edildiğini hatırlattı. 2020 yılı için yılın yazarı seçiminde Nilüfer Belediyesi’nin bu yılı aynı zamanda tarım yılı ilan etmesi dolayısıyla da Fakir Baykurt isminin ön plana çıktığını ifade eden Erdem "Baykurt köylülerin, göçmenlerin, işçilerin hikâyelerini anlatan; yaşamını edebiyata ve eğitime adayan usta bir yazardı. O, eserleriyle hem Türk edebiyatına hem de dünya edebiyatına önemli katkılar sağlamış büyük bir yazardı. Ayrıca köy enstitülü bir öğretmen olarak Anadolu’yu baştan başa dolaştı. Doğanın içinde yaşayan, zor koşullarda mücadele veren köy insanlarının, toprağın, göçün ve arada kalmışlığın hikâyelerini anlattı. Ezilenlerin edebiyattaki sesi oldu” dedi.

    "KIRSALDAKİ HERKESLE BİR ARAYA GELECEĞİZ"

    Etkinliklerin bu yıl özellikle kırsalda yoğunlaşacağını vurgulayan Turgay Erdem, “Tarım yılı hizmet ve faaliyetlerimiz eşliğinde köy okullarında okuyan öğrencilerle, kırsaldaki kadınlarla, mevsimlik tarım işçileriyle bir araya geleceğiz. Tohum takas şenliklerine katılacak, bir parçası olduğumuz doğayla ilişkilerimizi yeniden değerlendireceğiz. Fakir Baykurt’un yaşamının en önemli parçalarından biri olan eğitim konusunu, Köy Enstitüleri bağlamında inceleyeceğiz. Öykü ödülü, kitap kapağı tasarım ödülü, sergiler ve söyleşiler düzenleyecek; atölyelerde Fakir Baykurt’un yazın dünyasını derinlemesine işleyeceğiz. Yılın Yazarı etkinliklerimiz yine bir sempozyumla sona erecek” diye konuştu.

    "BABAM İÇİN ÇOCUKLAR, KADINLAR, KÖYLÜLER ÇOK ÖNEMLİYDİ"

    Erdem’in ardından açıklama yapan Fakir Baykurt’un kızı Işık Baykurt Nilüfer Belediyesi’nin etkinliklerini beğeniyle izlediğini ve bir gün bu çalışmaların içinde yer alacağını hissettiğini söyledi. Bu anı sabırsızlıkla beklediğini belirten Baykurt, “Çocuklar, kadınlar, köylüler ve öğretmenlerle olacağım için çok heyecanlanıyorum. Çünkü onlar babam için çok önemliydi. Babamın ışığını söndürmemeye çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde keyifli çalışmalara imza atılacağı için çok mutluyum. Bu karanlık günlerde böyle güzel etkinlikler sevindirici” dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow