hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nilüfer’de tıbbi aromatik bitki üretimi artıyor

    Nilüfer’de tıbbi aromatik bitki üretimi artıyor
    expand

    Nilüfer’de tıbbi aromatik bitki üretimi artıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cansel ORUÇ/BURSA,(DHA)-BURSA'da Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları’nda ekolojik tarım koşullarında deneme amaçlı yetiştirilen tıbbi aromatik bitkilerin çeşit sayısı 50’ye yaklaştı.

    Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları’nda deneme amaçlı üretilen sebze, tahıl, baklagil ve çiçek çeşitlerinin sayısı giderek artarken, tıbbi aromatik bitkilerde de çeşit ve üretim hacmi genişliyor. Baharat, çay, hidrosol, tentür ve yağ, bunlara bağlı olarak krem, sabun, şampuan ve diğer temizlik ve kozmetik ürünlerinin üretilebildiği tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya üzerindeki üretim ve tüketim hacimleri hızla artarken iklim ve coğrafya avantajıyla bunların bir çoğu Türkiye’de de yetişiyor.  Nilüfer Kent Bostanları’nda da bu amaçlara yönelik olarak üretilen, kekik, nane, adaçayı çeşitleri, safran, ekinezya, civanperçemi, biberiye, gül, ıtır, aynısefa, gülhatmi, ölmez otu, hintyağı, rezene, santolina, oğulotu-melisa ve lavanta çeşitleri ile doğal olarak yetişen tıbbi papatya, ısırgan, sinirli ot, sarı kantaron,  karahindiba gibi şifalı bitkiler bulunuyor.  

    Adaçayı, lavanta, defneden yağ ve hidrosolünün;  ekinezya, melisa, kekik, gülhatmi, ıtır, ölmez otu, papatya, biberiye ve dışarıdan ıhlamur takviyesi ile kışlık çayların deneme üretimlerinin yapıldığı Nilüfer Kent Bostanları’nda zaman zaman bitkisel çaylar, krem ve sabunların yapıldığı atölye çalışmaları da düzenleniyor.

    ÇİFTÇİYE ALTERNATİF GEÇİM KAYNAĞI

    Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Koordinatörü Arca Atay, tıbbi aromatik bitkilerin Nilüfer Kent Bostanları’ndaki denemelerinin iki önemli amacı olduğunu belirtti. Atay,  “Bu iki önemli amaçtan birincisi, çeşitlerin bölge iklimine ve toprağa uyumlarının saptandığı tarımsal üretim boyutu, ikincisi de üretilen bitkilerin kurutularak ne şekilde değerlendirileceklerinin saptanması ya da destilasyon ile elde edilen uçucu yağlarının ve hidrosol denen sularının nerelerde ve nasıl değerlendirileceğinin saptanması” diye konuştu.

    Tarımsal boyutta elde ettikleri deneyimler ile herhangi bir olumsuzluk yaşamadıklarını belirten Atay, “Bölge üreticisine bunların değerlendirilmesi konusunda yardımcı olabilirsek, ürettiklerini satabilecekleri yerleri organize edebilirsek, hedefimize tam olarak ulaşmış olacağız” dedi.

    Nilüfer Belediyesi’nin projelerinden biri olan Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi hayata geçirildiğinde, bu ürünlerin burada değerlendirileceğini, gerek kurutma gerekse yağ çıkartma işlemlerinin burada yapılacağını söyleyen Atay, Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi  (NİLKOOP) ile bu ürünlerin pazarlamasının da yapılacağını ve böylece bölge çiftçisinin alternatif üretim ve geçim kaynaklarına ulaşabileceğini söyledi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow