hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarımda yeni dönem masaya yatırıldı

    Tarımda yeni dönem masaya yatırıldı
    expand

    Tarımda yeni dönem masaya yatırıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Derya EVREN/BURSA,(DHA)-BURSA'da Nilüfer Belediyesi’nin “Tarımda Yeni Dönem, Yeni Politikalar ve Fırsatlar” başlığı ile düzenlediği web seminerinde, pandemi sonrası önemi daha fazla anlaşılan tarımsal üretime ilişkin yaklaşımlar ve Nilüfer Belediyesi’nin bu alandaki faaliyetleri ele alındı.

    Koronavirüs pandemisi döneminde web seminerleri (webinar) organize etmeye başlayan Nilüfer Belediyesi, “Gençliğimiz ve Geleceğimiz” konusunun tartışıldığı ilk webinarın ardından, ikinci webinarda “Tarımda Yeni Dönem, Yeni Politikalar ve Fırsatlar”ı masaya yatırdı. Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Emre Karagöz moderatörlüğünde yapılan webinara, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in yanı sıra, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu, Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Koordinatörü Arca Atay ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal katıldı.

    Seminerde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer’de 2020 yılını neden tarım yılı ilan ettiklerini anlattı. Günümüzde tarımsal üretimin azaldığını, yanlış tarım politikaları sonucu çiftçinin toprağa küstüğünü ve Başkan Erdem, “Nilüfer ilçesinin toprak varlığının 3’te 2’si tarımsal üretime elverişli alanlardan oluşuyor, biz de bu potansiyeli değerlendirmek istedik. Bir süredir Kent Bostanları’nda sürdürdüğümüz ekolojik tarım çalışmalarını daha da büyütmeye başladık. NİLKOOP aracılığıyla ilçenin tarım alanlarında yaptırdığımız toprak analizleri sonucunda nerelerin hangi ürünlere uygun yapıda olduğunu tespit ederek ekim-dikim planlaması yapıyoruz. Bu doğrultuda ilk olarak yerli tohum buğday üretimine yönelen NİLKOOP, kooperatif üyesi çiftçilerle birlikte bu dönem toplam 180 dönüm alanda buğday ekimi ve 40 dönüm alanda lavanta ekimi yaptı” diye konuştu.

    “ÇİFTÇİYE DESTEK  OLUYORUZ”

    Erdem bütün bunların yanı sıra Nilüfer’de bölgeye özgü ürünlerin tanıtımını yaparak çiftçiye destek olduklarını, ürün şenlikleri organize ederek yöreye özgü ürünlerin tanıtımını yaptıklarını söyledi.  Erdem, “Hasanağa enginarı, Ürünlü biberi, Akçalar inciri gibi markalaştırılabilecek ve katma değer oluşturacak tarım ürünlerinin coğrafi işaret tescilini alma yönünde çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’nin en iyi enginarının üretildiği Hasanağa için coğrafi işaret tescili aldık” dedi.

    ATAÇ: TARIM ALANLARI YOK OLUYOR

    Webinarda Erdem’in ardından söz alan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da Türkiye’de tarım alanlarının amaç dışı kullanımı ile mera ve orman alanlarının tahrip edilmesinin yol açtığı tehlikeye işaret etti.  Nilüfer Belediyesi’ni arazi kullanım planları çalışması nedeniyle tebrik eden Ataç, bu çalışmaların yurt çapında da hızla yapılması gerektiğini söyledi.  

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow