hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bursa Barosu Başkanı Altun: Avukata yapılan saldırı, hakime yapılmış sardırıdır

    Bursa Barosu Başkanı Altun: Avukata yapılan saldırı, hakime yapılmış sardırıdır
    expand

    Bursa Barosu Başkanı Altun: Avukata yapılan saldırı, hakime yapılmış sardırıdır

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halil ÖZÇOBAN/BURSA,(DHA)-BURSA’da 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Bursa Adalet Sarayı Bahçesi’ndeki Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun,  “Avukatlara yapılan saldırı, hakime yapılmış sayılır” dedi.

    Bursa Adalet Sarayı bahçesinde, "5 Nisan Avukatlar Günü" nedeniyle Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Asude Şenol ile 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanı Ömer Gülmüş başta olmak üzere hakim ve savcılarla, sivil toplum örgütlerinin başkan ve temsilcileriyle avukatların katıldığı törende Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun’un anıta çelenk sunmasının ardından Bursa Büyükşehir Belediye Bandosu’nun işaretiyle saygı duruşu yapıldı, ardından İstiklal Marşı okundu.

    ''AVUKATLAR YAŞAMLARIYLA BEDEL ÖDÜYOR''

    5 Nisan Avukatlar Günü’ne ilişkin bir konuşma yapan Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, Bursa Barosu’nun darbe, sıkıyönetim ve olağanüstü dönemlerde hep hukukun ve demokrasinin yanında, hak ihlallerinin karşısında olduğunu, hukukun üstünlüğünü tesis etmek adına üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini söyledi. Bu uğurda bedeller ödendiğini, avukatların sırf savunma mesleğini icra ettikleri için saldırılara uğradığını, yaralandığını, hatta öldürüldüklerini söyledi ve “Avukatlar yaşamları ile bu bedelleri ödemişler fakat hukuk, demokrasi ve hak arama mücadelesinden ödün vermemiş, adalet arayışından bir gün dahi geri durmamışlardır” dedi.

    ''AVUKATA SALDIRI, HAKİME YAPILMIŞ SAYILIR''

    Avukatlar tarih boyunca hukuk ve demokrasi mücadelesi verdiler” diyen Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, şunları söyledi:  “Elbette bu mücadele egemen güçlerce hiçbir zaman çiçeklerle karşılanmamış ve avukatlara yüzyıllardır bedel ödetilmiştir. Yine meslektaşlarımıza yönelik sözlü, fiili, bıçaklı hatta silahlı saldırılarda bulunan şahıslar ile meslektaşlarımızın görevlerini yerine getirmelerini engelleyen, darp eden kamu görevlileri ve diğer şahıslar hakkında adil ve etkin soruşturmalar yürütülmemekte, avukatlara yönelik saldırıların failleri hakkında çoğunlukla tutuklama koşulları oluşmasına rağmen, tutuklama tedbirine hemen hemen hiç başvurulmamaktadır. Yapılan yargılamalarda da kamu hizmetini yerine getiren ve kamu görevlisi olan avukatlara yönelik işlenen suçların failleri hakkında ya hiç ceza verilmemekte ya da caydırıcılıktan uzak hükümler tesis edilmektedir.” 

    Altun, konuşmasının sonunda, “Avukatların görevleri sırasında veya görevleri sebebi ile uğradıkları saldırılar Avukatlık Kanunu’nun 57. maddesi uyarınca hakime karşı yapılmış gibi kabul edilmesine rağmen bu hüküm görmezden gelinmektedir. Bırakınız hakim ve savcıya yönelik fiziki ve sözlü saldırıları, adliye çalışanlarına saldırıda bulunan şahısların dahi tutuklanmaları rutin uygulamalara dönüşmüşken, avukatlara yönelik sözlü saldırılarda gözaltı işlemine dahi başvurulmadığı gibi bıçaklı–silahlı saldırılarda dahi saldırganların tutuksuz yargılanmalarına yönelik çifte standart olağan hale gelmiştir. Daha adil yarınlara kavuşmak dileği ile kutsal savunma mesleğinin temsilcisi olan meslektaşlarımızın, 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutluyorum” dedi. Daha sonra topluluk dağıltı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow