hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Otomotiv sektörü savaşta katma değer sağlıyor

    Otomotiv sektörü savaşta katma değer sağlıyor
    expand

    Kent ve ülkemizin ihracat, istihdam ve katma değerine önemli katkı sunan otomotiv firmalar Tofaş ve Oyak Renault İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda önemli çalışmalara imza atıyor. Koronavirüse karşı geliştirilen çalışmalarda yer alan firmalar, koruyucu ekipman ve yeni medikal cihaz üretiyor. Hastanelerin ilgili uzmanlarıyla ilerleyen işletmeler, Ar-Ge imkanlarını da değerlendiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Otomotiv sektörü savaşta katma değer sağlıyorTofaş Ürün Mühendisliği Direktörü Erkan Polat, Türkiye ve dünyanın karşı karşıya olduğu yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı verilen mücadelede, firma olarak üstlerine düşeni yapmak istediklerini kaydetti. ‘Nasıl katma değer sağlayabiliriz?’ diye düşünürken; sağlık personelinin virüsten korunmasına yönelik ekipman geliştirme ve üretim sürecini hayata geçirmeye odaklandıklarını söyleyen Polat, “Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli hekimlerle de görüşerek; hem ihtiyaca yönelik, hem de hekimlerce doğrulanmış tıbbi ekipmanların geliştirilip, üretilmesi için hızla çalışmaya başladık. Tofaş Ar-Ge’deki tasarım uzmanlarımızın modellediği tıbbi malzemeler için tedarikçilerimizin de desteğiyle hızlıca bir çalışma yaptık. Normal şartlarda aylar alabilecek bir süreci oldukça kısa süre zarfında tamamladık” dedi.

    3 FARKLI KORUYUCU SAĞLIK EKİPMANI ÜRETİYOR

    Siperlikli maske üretimini 6 gün içinde devreye aldıklarını açıklayan Polat, kabinlerde ise tasarım ve prototip aşamalarını, uzman doktorlarının görüş ve değerlendirmeleri sonrasında; toplam 2 hafta içinde tamamlayıp, ekipmanların üretimine başladıklarını kaydetti. Şu an 3 farklı koruyucu sağlık ekipmanı ürettiklerini ifade eden Polat, “Bunlar; biyolojik örnek alma kabini, entübasyon operasyonu sırasında hastalar operasyon yatağındayken doktorları aerosollerden koruyan entübasyon kabini ve hasta ile yüz yüze çalışırken, personeli koruyan siperlikli maskeden oluşuyor” diye konuştu.

    HASTANE İÇİNDE KULLANIMA YÖNELİK

    Biyolojik örnek alma kabininin hastalardan numune alırken, hemşire ve doktorların korunması amacıyla kullanıldığını belirten Polat, kabinin hasta ya da virüs şüphesi olan kişiden numune alınırken, enfekte olma riskinin önüne geçtiğini kaydetti. Bu tip kabinlerin, farklı ülkelerde hastane içinde veya dışında kullanılan örneklerinin bulunduğunu ifade eden Polat, şunları söyledi:
    “Gelen talepler doğrultusunda, bizim ürettiğimiz kabinler hastane içinde kullanıma yönelik. Dolayısıyla hastanın kabinin içinde yer alarak, sağlık personelinin dışarıdan numune aldığı şekilde kullanılıyor. Biyolojik örnek alma kabini, hasta içine girdikten sonra şeffaf ve izole edilmiş delikleri sayesinde ön kısımdan, sağlık personelinin numune alma işlemini en kolay yapabileceği şekilde tasarladık. Bu sayede sağlık çalışanı örnekleri güvenli bir şekilde alabiliyor. Sürekli olarak negatif basınç olan kabinin alt kısmındaki fan ile hava emilimi yukarıdaki menfezden de hava girişi oluyor. Bu da yukarıda, aşağıda sürekli bir hava sirkülasyonu sağlıyor. Personel ön taraftaki bölmelerden elini sokarak, tamamen izole ortamda örnek alma işlemi gerçekleştiriyor. Bu bölmelere tek kullanımlık eldivenler yer alıyor. Ayrıca her kullanımdan sonra da kabininin içinde yer alan ultraviyole ışık sistemi ile dakikalar içerisinde bir sonraki hastaya kadar virüs yayılımına izin vermeyecek şekilde temizlenmesi sağlanıyor. Bu şekilde bir sonraki hasta için dezenfekte edilmiş oluyor.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BU BİR GÖREV, TİCARİ AMAÇ GÜTMÜYORUZ

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Otomotiv sektörü savaşta katma değer sağlıyorYeni tip koronavirüs salgının yaşandığı bu kritik günlerde ülke olarak kenetlenme ve birlik olmanın kıymetine inandıklarının altını çizen Polat, görevli sağlık personelinin virüsten korunabilmesi amacıyla geliştirdikleri tüm ekipmanları, Tofaş Ar-Ge ve fabrika içindeki yetkinlikleri ve tedarik zincirinin gücünü değerlendirerek, ürettiklerini açıkladı. Üretilen ekipmanların tamamını bağışlandığını belirten Polat, “Bunun bir görev olduğuna yürekten inanıyor ve herhangi bir ticari amaç gütmüyoruz. Üretim yapmakta olan tüm fabrikaların, işletmelerin de bu ekipmanlardan yararlanmaları için ekipmanları PDF formatında 2 boyutlu teknik resimler ve CAD data (IGES/PARASOLID) formatında https://tofas.com.tr adresinden yayınladık. Böylelikle başka firmaların da gerekli tıbbi standartlarda hızla üretim yapmasına olanak sağlayarak, yüksek sayılara ulaşılmasına destek olmak istiyoruz. Üretime hızla devam ediyoruz. Bahsettiğim gibi tasarımlarımızı web sitemizde yayınladık. Tek bir firmanın hedefinden ziyade başka firmaların da üretim desteği ile ihtiyaç duyulan adetlerin karşılanmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    60 KİŞİLİK ÇALIŞANIMIZ, HEYECAN VE GÖNÜLLÜ OLARAK BU HİZMETTE GÖREV ALIYOR

    Ortaya koydukları ürünlerin otomobil üretiminden oldukça farklı olduğuna değinen Polat, benzer yönlerinin ise bir ihtiyacı belirleyip, ihtiyaca cevap verecek kavramsal tasarım açısından değerlendirilebileceğini söyledi. Bu noktada Tofaş gibi bünyesinde Ar-Ge, üretim, tedarik zinciri gibi birimleri barındıran büyük bir yapının tüm süreçlerinin, hızlıca duruma adapte olarak çalışmasının bir avantaj sağladığını ifade eden Polat, “Kapasite, üretim ve tedarik imkanlarımızı maksimum seviyede kullanıyoruz. Yaklaşık 60 kişilik saha ve ofis çalışanımız heyecanla ve gönüllü olarak bu hizmette görev alıyor. İl Sağlık Müdürlükleri’nin bilgisi dahilinde ihtiyaç bildiren hastaneler, sağlık kuruluşlarına doğrudan teslim ediyoruz” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KURUM OLARAK NASIL DESTEK VEREBİLİRİZ FİKRİYLE YOLA ÇIKTIK

    Otomotiv sektörü savaşta katma değer sağlıyorTürkiye’de Covid-19 salgınının baş göstermesiyle birlikte salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarını kurum olarak nasıl destekleyebilecekleri fikriyle bu konuda çalışmaya başladıklarını açıklayan Oyak Renault Genel Müdürü Antoine Aoun, bu anlamda İl Sağlık Müdürlüğü ile temasa geçtiklerini kaydetti. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün yönlendirmeleri ve koordinasyonu doğrultusunda Bursa Şehir Hastanesi ve Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi’nin öncelikli ihtiyaçlarının belirlendiğini söyleyen Aoun, bu ihtiyaçları karşılamak için Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nda oluşturulan ekiple tıbbı ekipman üretimine başladıklarını belirtti.

    ÜRETİLEN EKİPMANLAR

    OYAK Renault olarak Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte yürüttükleri çalışmalar kapsamında hastanelere mobil test ve numune kabini dışında, entübasyon kuvözü ve ateş ölçüm ünitesi gibi ekipmanlar ürettiklerini ifade eden Aoun, “Mühendislerimizin bir süredir üzerinde çalıştığı ve prototipini oluşturmanın son aşamasında olduğumuz solunum cihazının hazırlık çalışmalarının da önümüzdeki günlerde tamamlanmasını hedeflediğimizi memnuniyetle belirmek isterim” dedi.

    TEMAS ENGELLİYOR

    Biyolojik örnek alma kabini ile ilgili bilgi veren Aoun, bunun sağlık personeli ile hastalık şüphesi görülen kişiler arasındaki teması engellediğini belirterek, bu kabinin test amacıyla olası vakadan sürüntü örnekleri alınması esnasında virüsün sağlık personeline bulaşma riskini ortadan kaldırdığına işaret etti.

    DEĞİŞEN İHTİYAÇLARA HIZLI CEVAP VEREBİLME YETENEĞİ

    Otomotiv sektörü savaşta katma değer sağlıyorTürkiye’nin en büyük otomobil üreticilerinden olan Oyak Renault’un otomobil ve motor üretiminde 50 yılı aşkın deneyime sahip olduğunu hatırlatan Aoun, sözlerini şöyle sürdürdü:
    “Fabrikamızda üretim faaliyetlerimizi destekleyen çeşitli bölümler bulunmaktadır. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün rehberliğinde bu departmanlar, mevcut bilgi ve ekipmanlarını ihtiyaçları karşılamak için seferber ederek, kurdukları ekipler sayesinde hızla üretime başladılar. Üretilen tıbbi ekipman otomotiv endüstrisine uzak gibi görünse de otomotiv endüstrisi için gerçekleştirdiğimiz üretim sırasında değişen ihtiyaçlara hızlı cevap verebilme yeteneğimiz sayesinde bu artık bir engel değil.”

    15 KİŞİLİK ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURDUK

    Sağlık kurumlarının ihtiyaçları doğrultusunda Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nden gelen talep üzerine ilk olarak Oyak Renault Fabrikaları’nda yaklaşık 15 kişilik bir çalışma grubu oluşturduklarını belirten Aoun, kapasitelerinin gelen taleplere göre değişkenlik gösterebildiğini ekledi.

    İHTİYAÇLAR DOĞRULTUSUNDA ÜRETİMİMİZ DEVAM EDECEK

    Türkiye’nin içinde bulunduğu böylesi bir sağlık tehdidi söz konusuyken, her koşulda büyük bir özveriyle görevlerini yerine getiren sağlık çalışanlarına verdikleri desteğin parasal bir karşılığının olmasının kendileri açısından söz konusu olmadığını vurgulayan Aoun, “Bursa İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda ihtiyaç sahibi hastanelerimize numune kabini teslim edilmektedir. Hastanelerimizin numune alma kabinleri ihtiyaçları devam ettiği sürece ve imkanlarımız doğrultusunda üretimimiz de devam edecektir” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow