hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüketicinin alışveriş motivasyonu değişti

    Tüketicinin alışveriş motivasyonu değişti
    expand

    COVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İBRAHİM ÖZHAN: ÖZHAN MARKETLER ZİNCİRİ GENEL MÜDÜRÜ

    Tüketicinin alışveriş motivasyonu değişti
    Sizi tanıyabilir miyiz?

    1979 yılında Bursa’da doğdum. Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletme Bölümü mezunuyum.1992 yılından sonra Özhan Marketler Zinciri’nin çeşitli departmanlarında görev aldım. Temmuz 2012 yılından bu yana Özhan Marketler Zinciri Genel Müdürlük görevini yürütüyorum. Aynı zamanda aktif olarak görev aldığım; Bursa Ticaret Borsası Yönetim kurulu Başkan Yardımcısı, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi, RUMELİSİAD yönetim kurulu üyesi ve ARSİYAD yönetim kurulu üyesi olarak çalışmalarıma devam ediyorum. Perakende ve toptan gıda alanlarında bir çok eğitim aldım. Bu alanda bir çok sertifikaya sahibim. Perakende ve toptan gıda trendlerini, teknolojilerini takip ederek yeniliklere ayak uydurmaya çalışıyorum

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özhan Marketler zincirinin serüveni nasıl başladı?
    Özhan Market’in bugünkü ticari başarısının temeli yarım asır önceye dayanıyor. Özhan Market’in kurucusu Tevfik Taner Özhan 1963 yılında babasının bakkalında çalışırken evlenmek için acil para bulma zorunda kalır. Tevfik Taner Özhan, bir anda zeytin toptancılığına başlar. 1980 yılında açtığı 30 metrekarelik mütevazı iş yerinden bugün kocaman bir aileye dönüştük. Ekonomik olarak zor günlerin yaşandığı elimizdeki tek değerin zeytin olduğu ve bir an önce satıp nakde çevirmemiz gereken zamanlardan bugün 1000’e yakın çalışan ve 46 mağazayla Bursa gıda sektörünün parlayan yıldızlarından biri haline geldik.

    Özhan şirket kültürünü nasıl tanımlarsınız?
    Tüketicinin alışveriş motivasyonu değişti
    Biz, çalışanlarımızla birlikte her geçen gün büyüyen kocaman bir aileyiz. Bu aileyi Büyük Özhan Ailesi olarak tanımlıyoruz. Bizim için ailemizin her bir ferdi çok kıymetli. Çalışanlarımızla kurduğumuz bu güçlü aile bağı, bizim odağımızda bulunuyor. İletişimin merkezde olduğu şirket yapımızda çalışanlarımızla olan geleneksel aile ilişkisi müşterilerimize samimiyet olarak yansıyor. Bursalıların çok iyi bildiği Özhan samimiyeti de buradan geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bursalılar markaya sahiplendi mi?
    Özhan Marketler Zinciri 57 yıldır hizmet veren güçlü bir marka. Kaliteli ve güvenli hizmet bizim prensibimizdir. Müşterilerimizin düşünceleri ve talepleri bizim önceliğimizdir. Onlarla empati kurarak güler yüzlü hizmet sunarken kaliteden hiçbir zaman ödün vermedik. Bunun için çok çalıştık ve ne mutlu bize ki, Bursalıların takdirini toplamayı başardık. İnsanımızdan aldığımız güçle müşteri memnuniyetinden ödün vermeden bu çizgide ilerlemeye devam ediyoruz. Bursa’ya en iyi ve kaliteli hizmeti sunmak için var gücümüzle, güler yüzlü personelimizle hizmet veriyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘MUTLULUK PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIR’

    Müşteriler neden sizi tercih etmeli? Markanızı farklı kılan nedir?
    Bizim vazgeçemediğimiz bazı değerlerimiz var. Kalite, güven ve lezzet… Bu değerler 57 yıldır Özhan’ı var eden değerlerin başında geliyor. Özhan ailesi olarak her zaman en kaliteli hizmeti sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Çok iyi biliyoruz ki, kalite asla bir tesadüf değil, daima akıllı bir gayretin sonucudur. Bizler ‘yemediğimizi yedirmeyiz’ ilkesiyle yıllar önce bir yola çıktık. O günden bugüne müşterilerimiz için seçtiğimiz markalarımıza özen gösteriyor, onların güvenini boşa çıkarmamak adına çok çaba sarf ediyoruz. Yemediğimizi yedirmediğimiz gibi, lezzetini beğenmediğimiz ürünü de sunmuyoruz. Doğru malzemeyi, doğru zamanda, doğru şekilde bir araya getiriyoruz. Her şeyin tazesini kullanıyor, en uygun şekilde müşterilerimize sunuyoruz. Mutluluğun paylaştıkça çoğaldığına inanıp, her sabah yeni heyecan ve mutlulukla açıyoruz kapılarımızı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GIDA GÜVENLİĞİ BELGESİNE SAHİBİZ

    Aynı zamanda ISO 22000 alan ilk yerel market unvanına sahibiz. Şarküteri, peynir, meze, zeytin, tatlı, yufka, kalem böreği, sucuk, bakliyat gibi Özhan markalı birçok ürünü dostlarımızın damak tadına sunuyoruz. Mağazalarımızda zengin marka seçeneklerinin yanı sıra et ve et ürünleri, şarküteri grubu, meşrubat, deterjan, gıda reyonları ve fast food ürünleriyle müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu her ürünü bulmak mümkün. Gıda konusunda mevcut en yüksek standart olan K-Q TSE-ISO-EN 9000 Kalite Güvence Sistemi ve G-F TSE-ISO-EN 22000 Gıda Güvenliği Belgesi’ne de sahibiz. Tüm bunların yanında bizim müşterimiz yok, binlerce dostumuz var.

    Şirket olarak 2.5 aylık karantina dönemini nasıl geçirdiniz?
    Tüketicinin alışveriş motivasyonu değiştiSürecin başında önce bir belirsizlik oluştu. Biz de acil bir aksiyon planı oluşturduk. Öncelikle bu belirsizliği yok edip binlerce Özhan dostuna, bir mesaj verdik. “Siz sağ olun, var olun. Biz hep yanınızdayız.” Pandemi süreci sektörü en az sağlık sektörü kadar etkiledi. Hijyen ve sağlık kadar temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine olan talep arttı. Bu kadar hızlı artış bazı çalkalanmalara neden oldu. Bizim marka kültürümüzde hep müşterimizin yanında olmak ve ona onun için en güzelini sunmak var. Biz de tam olarak bu kültür kodu ile hareket ettik. Önce bir durum analizi yaparak ne yapmamız gerektiğini belirledik.

    ONLINE MARKET DENEYİMİ SUNDUK

    Yol haritamızı, ekibimiz ve tedarikçilerimizle paylaştık. Hem ekibime hem tedarikçilerimize özellikle teşekkür ederim. Pandemi sürecinde kusursuz hizmet etmemizi sağladılar. COVID-19 sürecinde online satış oranımız 35 kat arttı. Daha da önemlisi 10. 000 yeni müşteri kazanarak çok hızlı ve dolu bir online market deneyimi sunduk. Müşterilerimizin beklentilerini en üst seviyede karşılamada online alışveriş sistemimizle her zaman yanlarında olmaya çalıştık.

    ‘BİRLİKTE DAHA DA GÜÇLÜYÜZ’

    Koronavirüs sürecinde iş hayatınızda ne tür tedbirler aldınız?
    Özellikle sağlık ve hijyen Özhan’ın temel vaadi ama pandemi sürecinde çok daha fazla önlem alarak bunu müşterilerimizle paylaştık. Özhan olarak tüm bu süreci en üst seviyede atlatmak için çabaladık ve çabalıyoruz. Ekip hijyen eğitimleri, hijyen noktaları, nanoteknoloji ile iyon bazlı %100 hijyen uygulamalarını ilk gerçekleştiren örnek marketlerden olduk. Müşterilerimiz ve personelimize yönelik alınan tüm tedbir önlemleri ile onların sağlığını en süst eviyede korumaya çalıştık. Ayrıca manav reyonumuzdaki bütün ürünlerimizi poşetleyerek satışa sunduk. Bu süreçte online kanallarımızı çok aktif kullandık. Güçlü altyapımız bu noktada bize önemli avantaj sağladı.

    ‘PROFESYONEL DESTEK ALDIK’

    Özhan çatısı altında olan aile bireylerimizin fiziksel sağlıkları, zihinsel sağlıkları ve ruhsal sağlıklarını da hassasiyetle önemsiyoruz. Bu anlamda profesyonellerden destek aldık. Kurumsal Gelişim Danışmanıyla işbirliği yaparak 46 mağaza personelimize anket uyguladık. “Birlikte güçlüyüz” projemiz ile moral ve motivasyon kriterleri, aile içi iletişim, ekip içi iletişim konularında ölçüm ve analiz çıkarıldı. Bu ölçümlemede öncüller ve kritik eşikler belirlenerek; gerek bire bir seanslarla gerekse online portallarda görüşmeler yapıldı. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.

    KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ KAMPANYALAR

    ‘Yeni Normal’ sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?
    Pandemi süreci ile birlikte tüketicilerin alışveriş davranışlarındaki motivasyonları değişti. Müşterilerin öncelik sıralamasında sağlık, hijyen, izolasyon ve temassızlık kavramları üst sıralara çıktı. Bu konu bizim sürekli üzerinde durduğumuz, geliştirdiğimiz bir kavramdı. Pandemi süreciyle bu konudaki farkındalık artınca biz de zaten güçlü olan alt yapımızı geliştirerek müşterilerimizin ihtiyaç ve hassasiyetlerine hızlıca cevap verebildik. Tüketicilerin hayatındaki önemi artan diğer bir kavram da dijitalleşme oldu. Aslında uzun yıllardır altyapısını oluşturduğumuz ve müşterilerimizin algısında yer edinmesini sağlamaya çalıştığımız online sürecimiz pandemi süreciyle hızlandı.
    Dünyanın bir süredir hayatlarının ve günlük rutininin bir parçası haline gelen online işlemlerin bu süreçle birlikte ülkemizde ve şehrimizde hızla artarak devam edeceğini düşünüyorum. Biz de bu konuyu ayrı bir konu olarak ele alıp ayrı bir strateji oluşturduk ve çalışmalarımızı bu strateji doğrultusunda yürütüyoruz. Özhan dostlarının hayatını kolaylaştıracak projeler, uygulamalar ve kampanyalarla fayda üretiyoruz. Müşteri deneyimi tasarımı yapıyoruz. Kişiselleştirilmiş iletişim ve kişiselleştirilmiş kampanyalar sunuyoruz. Özhan standartları ile karşılaşmak zaten kalıcı olmasını sağlıyor.

    Perakende sektörü hızla gelişiyor
    Son olarak. Uzun vadeli kariyer imkanları nelerdir ve çalışanların profesyonel gelişmelerini nasıl destekliyorsunuz?
    Perakendecilik son yıllarda ülkemizde büyük bir gelişim göstermiş ve üniversitelerde bir bilim dalı haline gelerek bölümler açılmaya başlandı. Perakende sektörü daha da gelişiyor. Bu kapsamda gençlerimizin kariyer hedeflerini perakendeden yana kullanma oranı arttı. Şirketimizin büyüyen bir marka olması çalışanlarımıza uygun kariyer imkânlarının güçlü bir şekilde sunmasına olanak sağlamaktadır. Şunu samimiyetle belirtmem gerekirse yeni işe başlayan çalışma arkadaşlarımın uzun vadede ‘Genel Müdürlüğe’ kadar giden kariyer imkânları bulunmaktadır.


    CEP TELEFONUNDAN ÇEVRİM İÇİ EĞİTİMLER

    Çalışanlarımızın hem profesyonel gelişimlerini, hem de mesleki gelişimlerini desteklemek adına Özhan Akademi Müdürlüğü kurulmuştur. Bu departmanda çalışanlarımızın görevlerinin gereği ihtiyaç duyulan eğitimler tespit edilerek, hem sahada hem de eğitim merkezinde hizmet kalitesini artırmak ve çalışanların profesyonel gelişimlerini desteklemek amacıyla eğitimler verilmektedir. Bunun yanı sıra kendi içimizde kullandığımız ve cep telefonundan da girilebilen uygulamamızdan çevrim içi eğitimler de çalışanlarımıza tanımlamaktayız.

    GÖNÜLLÜLER GRUBUMUZ VAR


    Ayrıca tüm Özhan çalışanlarının yönetime katılmasını sağlamak, sistemimizin gelişmesine katkıda bulunmak ve yaratıcılıklarını geliştirmek amacıyla yine kullanmakta olduğumuz uygulamamızdan kolaylıkla gireceği bir öneri sistemimiz mevcuttur. Sisteme katkı sağlayan öneriler ödüllendirilmektedir. Hayatımızın bir parçası olması gereken sosyal sorumluluk projelerimizi desteklemek için kurduğumuz Özhan gönüllüleri grubumuzun çalışmalarını da çalışanlarımızın profesyonel gelişimleri kapsamında çok değerli bulmaktayım.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow