hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzaktan eğitimde siber tehdide çözüm aranıyor

    Uzaktan eğitimde siber tehdide çözüm aranıyor
    expand

    Türkiye genelinde uzaktan eğitimde siber tehlike yaşanıyor. Cinsel içerikli videolar ve sesler gönderip, küfür ederek, dersi sabote eden siber saldırganlar, ders işlenmesine engel oluyor. Sosyal medya hesabından konuyla ilgili uyarıda bulunan Milli Eğitim Bakanlığı, bu tarz olumsuzluklar yaşanmaması için yapılması gerekenleri yayınladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koronavirüs pandemisindeki vaka ve ölüm oranlarının yükselmesi nedeniyle ülke genelinde eğitim ve öğretim tekrar uzaktan eğitim modeline döndü. Derslerini aksatmadan yürütmek isteyen öğretmen ve öğrenciler ise bu defa siber saldırılarla karşı karşıya kaldı. EBA üzerinden verilen eğitimlere öğrenci isimleriyle dahil olan kişi veya kişiler, dersleri sabote edip, ahlaksız paylaşımlarda bulunuyor.

    Uzaktan eğitimde siber tehdide çözüm aranıyor

    Konuyla ilgili bir örnek de Nilüfer’e bağlı Hasanağa Mahallesi’nde yaşandı. Öğrencilerin isimlerini kullanarak EBA’ya dahil olan kişi veya kişiler, küfürler edip, cinsel içerikli videolar izletti. Geçtiğimiz haftalarda birkaç defa yaşanan olaylar; öğrenci, öğretmen ve velilerin tepkisine neden oldu. Konuyla ilgili sorunun çözülmesini isteyen veliler, durumu okul yönetimi ile paylaştı. Okul yönetiminin Milli Eğitim Müdürlüğü ile temasa geçmesinin ardından konu Emniyet Müdürlüğü’ne taşındı. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Ekipleri, yaşanan olumsuzlukları gerçekleştirenlerin bulunması ile ilgili çalışmalara başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MEB DEVREDE

    Öte yandan Türkiye’nin farklı kentlerinden de konuyla ilgili şikayetlerin artması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sosyal medya hesabı üzerinden bilgilendirmede bulundu. Bir görsel yardımıyla yapılması gerekenleri paylaştı. İnternet sitesi üzerinden detaylı paylaşımda da bulunan MEB, ‘Öğretmenlerin Eba Canlı Harici Derslerde Siber Saldırılardan Korunmaları İçin Önemli Hatırlatmalar’ başlıklı yazısında şu bilgileri aktardı:
    “Bilindiği gibi koronavirüs önlemleri kapsamında uzaktan eğitim faaliyetlerimiz; EBA TV Kanalları, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) İnternet Platformu ve EBA Canlı Ders Sistemi aracılığıyla yürütülmektedir. Öğrencilerimizin kendi sınıf arkadaşları ve öğretmenleriyle ders yapabilmesine olanak sağlayan EBA Canlı Ders özelliği, uzaktan eğitim için özel olarak geliştirilmiş olup, kısa zamanda devreye alınmıştır. Okul öncesi eğitimden 12’nci sınıfa kadar tüm sınıf seviyelerinin haftalık ders saatlerinin tamamını uzaktan eğitim ile yapması ve öğrenme eksikliği oluşmaması amacıyla harici canlı ders özelliği de ayrıca yayına alınmıştır. Harici canlı dersler esnasında kamuoyuna da yansıyan siber saldırılara maruz kalınmaması için öğretmenlerimizin dikkate alması gereken hususları, yeniden hatırlatmak isteriz. Harici canlı derslerde öğretmenlerimizin;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzaktan eğitimde siber tehdide çözüm aranıyor

    -Her ders için yeni ID ve şifre belirleyerek EBA’ya bu bilgileri girmeleri,
    -Ders oluştururken “Bekleme Odası (Waiting Room)” özelliğini aktive etmeleri,
    -Derse başlarken öğrencilerin isimlerini değiştirebilme seçeneklerini kapatmaları gibi basit kontrollerle benzer siber saldırılar engellenebilecektir. Öğretmenlerimizin her ders için farklı ID ve şifre kullanmaları, daha önce çeşitli iletişim kanallarından paylaşılmış olan canlı ders bilgilerini geçersiz kılacaktır. Öğretmenlerimiz, dersleri oluştururken, ‘Bekleme odası’ özelliğini aktive ederek, derse katılacak olan öğrencileri kontrol edip, böylece sahte kimlikle derse girmeye çalışan şahısların ders ortamına katılmalarını engelleyebileceklerdir. Ayrıca öğretmenlerimizin, ders başlarken, öğrencilerin isim değiştirmelerine olanak sağlayan özelliği devre dışı bırakmaları, böylelikle gerçek kimlikleriyle derse giren öğrencilerin sonradan bu bilgileri değiştirmelerine engel olacaktır. Bu hatırlatmalar, tüm öğretmenlerimizin cep telefonlarına kısa mesaj yoluyla da iletilmiştir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow